Ухвала
від 18.04.2024 по справі 751/3885/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 року місто Чернігів

Справа №751/3885/23

Провадження №2/751/61/24

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Маслюк Н. В.

секретаря судового засідання Деркач О. М.

учасники справи:

позивачі Товариство з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс», фізична особа підприємець ОСОБА_1

відповідач ОСОБА_2

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Публічне акціонерне товариство «НАСК «Оранта»

представник позивачів ОСОБА_3

представник відповідача ОСОБА_4

представник третьої особи ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду м. Чернігова у режимі відеоконференції цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс», фізичної особи підприємця ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Публічне акціонерне товариство «НАСК «Оранта», про відшкодування збитків, -

Встановив :

Товариство з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс» та фізична особа підприємець ОСОБА_1 звернулися до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс» збитки в розмірі 1 827 167,66 грн, на користь фізичної особи підприємця ОСОБА_1 збитки в сумі 276 616,74 грн та упущену вигоду в розмірі 124 810,15 грн.

Новозаводський районний суд м. Чернігова ухвалою від 26.05.2023 відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначив у справі підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 07.09.2023 залучено до участі в справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Публічне акціонерне товариство «НАСК «Оранта».

Ухвалою суду від 06.11.2023 провадження у цивільній справі зупинено для проведення судової автотоварознавчої експертизи.

08.02.2024 на адресу суду надійшло клопотання судового експерта Єрмоленка О. про надання додаткових матеріалів для проведення експертизи. У зв`язку з чим, ухвалою суду від 09.02.2024 провадження у справі поновлено.

У підготовчому судовому засіданні представник позивача клопотання експерта підтримав, крім того просив на вирішення експертів поставити додаткові питання про вартість відновлюваного ремонту без врахування коефіцієнта фізичного зносу автомобіля MAN TGX 18.440 дрн НОМЕР_1 та причепа Kron SD днз НОМЕР_2 .

Представник відповідача в підготовче судове засідання не прибув, надав заяву про розгляд справи без його участі, одночасно вказавши, що не заперечує проти поставлення перед експертами додаткових питань. Крім того, просив зобов`язати експерта оглянути вказані транспортні засоби на предмет відновлювального ремонту, зазначеного в документах, наданих стороною позивачів та дозволити проведення експертизи за наявними документами.

Представник третьої особи у підготовче судове засідання не прибув, про день, час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлявся, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Вислухавши думку представника позивачів, матеріали справи, суд щодо клопотання експерта дійшов наступного висновку.

Згідно ч. 3 ст. 107 ЦПК України, при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Згідно п. 2.1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 р. №53/5, експерт має право заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Враховуючи викладене в сукупності, зважаючи на письмове клопотання експерта та приймаючи до уваги, що для вирішення справи необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне клопотання експерта задовольнити.

Щодо клопотання представника позивача про поставлення перед експертом додаткових питань, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.5 ст. 103 ЦПК України учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Ухвалою суду від 06.11.2023 по справі призначено автотоварознавчу експертизу та постановлено на вирішення експертів питання вартості відновлювального ремонту транспортних засобів MAN TGX 18.440 реєстраційний номер НОМЕР_1 та Kron SD реєстраційний номер НОМЕР_2 з врахуванням коефіцієнту фізичного зносу.

Згідно обраного способу захисту прав позивача до предмету доказування, серед іншого, входить вартість відновлюваного ремонту без врахуванням коефіцієнту фізичного зносу вказаних автомобілів.

Відповідно ст.1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (відшкодуванням).

З огляду на зазначені обставини, клопотання представника позивачів слід задовольнити.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.103-109, 252, 353, 354 ЦПК України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, -

Ухвалив:

Клопотання судового експерта Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Єрмоленка О. задовольнити.

Для проведення судової автотоварознавчої експертизи зобов`язати представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс», яке знаходяться за адресою: вул. Тростянецька, буд.49 м. Київ, надати для проведення експертного дослідження сідловий тягач MAN TGX 18.440 дрн НОМЕР_1 та напівпричіп спеціалізованого рефрижератора Kron SD днз НОМЕР_2 .

Огляд об`єктів дослідження провести в присутності сторін або їх представників.

Представнику Товариства з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс», у разі необхідності, забезпечити доставку експерта на місце проведення огляду транспортних засобів та в зворотному напрямку.

Представнику Товариства з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс» забезпечити належними умовами для проведення огляду вказаних колісних транспортних засобів, а саме: вільним доступом до КТЗ (вільний простір з кожної сторони КТЗ не менше 2 м), освітленням (в т.ч. переносним джерелом), оглядом досліджуваних КТЗ в умовах спеціалізованої СТО на підіймачі та при потребі часткового розбирання силами та засобами спеціалістів СТО за рахунок зацікавлених по справі сторін.

Витрати за проведення вказаних робіт покласти на відповідача ОСОБА_2 , що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 та позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс» (місцезнаходження: 02091, м. Київ, вул. Тростянецька, буд. 49).

Надати представнику Товариства з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс» у розпорядження експерта інформацію щодо перебування досліджуваних КТЗ у попередніх ДТП, проведених капітальних ремонтах та наявних вузлах і агрегатах, які потребували ремонту або заміни перед ДТП; інформацію про виконання оновлення складових, наявність корозійних пошкоджень кузову досліджуваних КТЗ, його пробіг (станом на ДТП), встановлене додаткове обладнання (дата виготовлення та монтажу, ціну придбання).

Дозволити експерту використання додаткових доказів, направлених Товариством з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс» на адресу експертної установи відповідно супровідного листа №15/02/24 від 15.02.2024.

Надати у розпорядження експерта кольорові фотознімки досліджуваних КТЗ в пошкодженому стані в оригінальному цифровому форматі (т.2 а.с.186).

У разі неможливості проведення експертизи надати дозвіл на проведення експертизи за матеріалами справи.

Клопотання представника позивачів задовольнити.

На вирішення експертів Київського науково - дослідного інституту судових експертиз поставити додаткові питання:

1. Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу - сідлового тягача MAN TGX 18.440 дрн НОМЕР_1 , необхідного для усунення пошкоджень, отриманих у ДТП 15.09.2022, без урахування коефіцієнту фізичного зносу даного транспортного засобу, станом на момент ДТП 15.09.2022 та на час проведення ремонту 05.10.2022?

2. Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу - напівпричепа спеціалізованого рефрижератора Kron SD днз НОМЕР_2 , необхідного для усунення пошкоджень, отриманих у ДТП 15.09.2022, без урахуванням коефіцієнту фізичного зносу даного транспортного засобу, станом на момент ДТП 15.09.2022 та на час проведення ремонту 10.10.2022?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи по додатковим питанням покласти на позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс» (місцезнаходження: 02091, м. Київ, вул. Тростянецька, буд. 49).

У розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи №751/3885/23 (2 томи) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ремтраксервіс», фізичної особи підприємця ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Публічне акціонерне товариство «НАСК «Оранта», про відшкодування збитків; матеріали справи Пирятинського районного суду Полтавської області№544/1120/22 про притягнення до адміністративної відповідальності за ст.124 КУпАП ОСОБА_2 .

Роз`яснити сторонам, що відповідно до ч.1 ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у кого визнанні.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

На ухвалу суду в частині зупинення провадження та призначення експертизи може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду і протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

В іншій частині ухвала не оскаржується.

Повний текст ухвали суду складено 23.04.2024.

Суддя Н. В. Маслюк

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118539497
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —751/3885/23

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні