Ухвала
від 15.04.2024 по справі 173/1307/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/1307/23

Провадження №2-о/173/8/2024

У Х В А Л А

іменем України

15 квітня 2024 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді Петрюк Т.М.

При секретареві Салтиковій С.І

за участю присяжних: Бондаря І.С., ОСОБА_1

представника заявника - адвоката Костриби Т.А

Розглянувши у відкритому судовому засіданні, за правилами окремого провадження, в місті Верхньодніпровську цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , представник заявника, адвокат Костриба Тетяна Володимирівна, заінтересовані особі: орган опіки та піклування управління служби у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпрі ради, комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтернат № 2 Дніпропетровської обласної ради» про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування управління служби у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпрі ради, комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтернат № 2 Дніпропетровської обласної ради» з заявою про продовження строку дії рішення суду визнання фізичної особи недієздатною.

Представником заявника заявлене клопотання про зупинення провадження у справі виходячи з того, що заявник разом зі своїм сином ОСОБА_3 , який був визнаний недієздатним за рішенням Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 29.04.2021 року у справі № 173/1643/20, що набрало законної сили 08.06.2021 року проживають у м. Куксхафен та перебувають під тимчасовим захистом Німеччини, а також враховуючи безпекову ситуацію в Україні, дальність і складність переїзду із недієздатною особою, не можуть тривалий час повернутись в Україну та провести судово-психіатричну експертизу. Тому просять зупинити провадження у справі до повернення їх в Україну чи до скасування воєнного стану в Україні.

В судовому засіданні представник заявника заявлені вимоги підтримала за доводами, викладеними в клопотанні.

Представник заінтересованої особи, органу опіки та піклування управління служби у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпрі ради в судове засідання не з`явився. Про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник заінтересованої особи комунального закладу «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтернат № 2 Дніпропетровської обласної ради» щодо задоволення клопотання покладався на розсуд суду, підтвердивши, що заявник, який призначений опікуном над ОСОБА_3 , разом із сином наразі проживають в Німеччині.

Суд, вислухавши учасників розгляду справи, приходить до наступних висновків.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 252 ЦПК України Суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: призначення судом експертизи;

Відповідно до п.1.2 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу за сукупністю таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення у справі, необхідні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами ( стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.8 ст. 300 ЦПК України - Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

З матеріалів справи вбачається, що існують достатні дані, які підтверджують наявність психічного розладу у ОСОБА_3 , що підтверджується наданою суду довідкою МСЕК та іншими матеріалами справи.

Для вирішення вимог, викладених заявником в заяві щодо продовження строку дії рішення суду визнання ОСОБА_3 , недієздатним та для вирішення питання щодо встановлення його психічного стану, здатності на даний час розуміти свої дії та керувати ними, потрібні знання в галузі іншій ніж право, що потребує призначення та проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проте враховуючи наявність воєнного стану в Україні та перебування заявника разом із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за межами держави, що унеможливлює призначення та проведення судово-психіатричної експертизи, суд приходить до висновку про можливість задоволення заявленого клопотання та зупинення провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 252, 300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Зупинити провадження у цивільній справі за завою ОСОБА_2 , представник заявника, адвокат Костриба Тетяна Володимирівна, заінтересовані особі: орган опіки та піклування управління служби у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпрі ради, комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтернат № 2 Дніпропетровської обласної ради» про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи, яким ухвала не була вручена у день її проголошення або складання, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їм відповідної копії ухвали.

Повний текст ухвали складений 20.04.2024 року.

Суддя Петрюк Т.М.

Присяжні: ОСОБА_4

ОСОБА_1 .

Направлена до ЄДРСР: 23.04.2024 року

Дата набрання законної сили: 01.05.2024 року

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118541804
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —173/1307/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні