Ухвала
від 22.04.2024 по справі 353/300/24
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/300/24

Провадження № 2/353/170/24

У Х В А Л А

22 квітня 2024 рокум.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді Лущак Н.І.,

з участю секретаря судового засідання - Гаврилів Г.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Тлумачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом адвоката Тиніва Ігоря Дмитровича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

в с т а н о в и в :

Адвокат Тинів І.Д., який діє в інтересах ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, звернувся в суд до ОСОБА_2 про позбавлення її батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Тлумацького районого суду Івано-Франківської області від 27.03.2024 року прийнято до розгляду, відкрито провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання.

09.04.2024 року через систему «Електронний суд» представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Тинів І.Д. подав заяву, в якій просиввикликати для допиту в якості свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Тинів І.Д. не з`явилися, останній через систему «Електронний суд» надіслав заяву, в якій просив провести підготовче судове засідання у справі 22.04.2024 року без участі позивача та його представника (а.с. 53).

Представник третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача: органу опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області - начальник Служби у справах дітей Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області Николин З.Д. в підготовче судове засідання не з`явилася, однак через канцелярію суду подада заяву, в якій просила підготовче судове засідання 22.04.2024 року провести без її участі. В питанні щодо призначення справи до судового розгляду покладається на розсуд суду (а.с. 54).

В підготовче судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явилася, відзиву на позовну заяву суду не надала, причин неявки суду не повідомила, хоча була належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи (а.с. 52).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Згідно вимог ст. 91 ЦПК України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 200 ЦПК України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Дослідивши клопотання представника позивача про виклик свідків, суд вважає, що його слід задовольнити та викликати для допиту в судовому засіданні як свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

За змістом частин четвертої та п`ятої статті 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про необхідність зобов`язати орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області подати до суду письмовий висновок щодо доцільності/недоцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини.

Приписами ст. 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

В підготовчому судовому засіданні виконані вимоги ч. 2 ст. 197 ЦПК України.

Спір між сторонами в добровільному порядку не врегульовано.

Згідно п. 15 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Відповідно до ч.ч. 2, 5 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду; закриття провадження у справі; закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті. Суд з`ясовує думку сторін щодо дати призначення судового засідання для розгляду справи по суті.

Підстав для залишення позовної заяви без розгляду чи закриття провадження у справі немає.

На підставі викладеного, суд вважає, що у підготовчому засіданні вирішено питання про всі процесуальні дії, які необхідно вчинити до закриття підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті, тому підготовче засідання підлягає закриттю, а справа призначенню до судового розгляду по суті.

Керуючись ст.ст. 91, 197, 200, 247, 258, 260, 261 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання адвоката Тиніва Ігоря Дмитровича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , задовольнити.

Викликати для допиту в судовому засіданні свідків:

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительку АДРЕСА_1 ;

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_1 ;

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительку АДРЕСА_2 .

Попередити свідків про те, що за дачу завідомо неправдивих показань, чи відмову від дачі показань, передбачена кримінальна відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області подати до суду письмовий висновок щодо доцільності/недоцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини, який надіслати на адресу Тлумацького районного суду Івано-Франківської області до 20 травня 2024 року.

Закрити підготовче провадження у справі за позовом адвоката Тиніва Ігоря Дмитровича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 13 год. 00 хв. 22 травня 2024 року у приміщенні Тлумацького районного суду Івано-Франківської області.

Копію ухвали надіслати свідкам та органу опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області для виконання, а позивачу, його представнику та відповідачу для відома.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://tl.if.court.gov.ua/sud0916/.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

ГоловуючийН. І. ЛУЩАК

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118542855
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —353/300/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні