Ухвала
від 22.04.2024 по справі 613/713/24
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/713/24 Провадження № 2/613/412/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

22 квітня 2024 року м. Богодухів

Суддя Богодухівського районного суду Харківської області Шалімов Д.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Миньо М.М. до ОСОБА_2 , треті особи: Орган опіки та піклування Богодухівської міської ради Харківської області в особі виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області, Служба у справах дітей Богодухівської міської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

До Богодухівського районного суду Харківської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Орган опіки та піклування Богодухівської міської ради Харківської області в особі виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області, Служба у справах дітей Богодухівської міської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав, в якій просить: позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та витребувати від виконавчого комітету Богодухівського міської ради Харківської області висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Свої вимоги позивач мотивує тим, що 01 листопада 2011 року позивач уклав шлюб з ОСОБА_2 , від шлюбу у них народилась донька, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Приблизно з 2016 року сторони по справі спільно не проживають, оскільки відповідачка залишила сім`ю, з весни 2021 року відповідачка з донькою спілкуватися перестала та заблокувала свої телефони. Через початок збройної агресії РФ, позивач разом зі своєю донькою виїхав до м. Турка, Самбірського району Львівської області. Рішенням Богодухівського районного суду Харківської області від 21 листопада 2022 року шлюб між ним та відповідачкою було розірвано, також, судовим наказом від 03 серпня 2022 року з останньої було стягнуто аліменти на утримання доньки. Оскільки відповідачка більше чотирьох років умисно ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, зокрема майже два роки не сплачує аліменти на утримання доньки, то є законні підстави для позбавлення її батьківських прав.

Суддя розглянувши дану позовну заяву приходить до висновку, що її необхідно залишити без руху з наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 175 ЦПК України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Згідно п. 15 Постанови Пленуму ВСУ від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Відповідно до ч. ч. 4, 5 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Тому, висновок органу опіки та піклування є ключовим доказом по даній категорії справ, якою б не була підстава позбавлення батьківських прав. Даний висновок робиться на підставі засідань комісії органу опіки та піклування про питання доцільність позбавлення батьківських прав. Для підготовки даного висновку комісія спілкується з обома батьками та вивчає наявність підстав для позбавлення батьківських прав.

Позивачем до матеріалів позовної заяви не долучено висновок відповідного органу про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав, а зазначено однією з позовних вимог витребування даного висновку з виконавчого комітету Богодухівського міської ради Харківської області, однак, з матеріалів справи не вбачається, що позивач взагалі звертався до відповідного органу з метою отримання висновку про доцільність позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав, хоча на даній стадії цивільного процесу позивач зобов`язаний виконувати вимоги щодо доведення певного кола фактів, що мають процесуальне значення, для підтвердження наявності права на пред`явлення позову та дотримання процесуального порядку його пред`явлення.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 185 ЦПК України, позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 175, 177, 185 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Орган опіки та піклування Богодухівської міської ради Харківської області в особі виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області, Служба у справах дітей Богодухівської міської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав - залишити без руху, надавши позивачу п`ятиденний строк із дня отримання цієї ухвали для усунення вказаних вище недоліків.

Попередити позивача про наслідки невиконання ухвали суду, передбачені ч. 3 ст. 185 ЦПК України, а саме, що позовна заява буде вважатись неподаною і повернута позивачеві.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

СУДДЯ

СудБогодухівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118543255
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —613/713/24

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Шалімов Д. В.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Шалімов Д. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Шалімов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні