Ухвала
від 22.04.2024 по справі 177/299/15-ц
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/299/15-ц

Провадження № 6/177/41/24

У Х В А Л А

Іменем України

22 квітня 2024 року

Криворізький районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Строгової Г. Г.

за участі:

секретаря судового засідання Дятел К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі заяву Комунального закладу освіти «Вакулівська спеціальна школа» Дніпропетровської обласної ради, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Орган опіки та піклування Лозуватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Криворізький відділ державної виконавчої служби у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_2 , про заміну сторони виконавчого провадження,

ВСТАНОВИВ:

В.о. директора КЗО «Вакулівська спеціальна школа» ДОР -Колісник Н.С., в інтересах малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернулася до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження. В обґрунтування заявлених вимог вказувала на те, що рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 17 листопада 2015 року ОСОБА_1 позбавлено батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено над малолітнім ОСОБА_3 опіку та його опікуном призначено ОСОБА_2 . З ОСОБА_1 стягнуто аліменти в розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно , на утримання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь опікуна ОСОБА_2 , починаючи стягнення з 10.02.2015 року.

На підставі зазначеного рішення Криворізьким районним судом Дніпропетровської області 17.11.2015 видано виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_1 аліментів на утримання малолітнього сина на користь опікуна. Станом на дату подання заяви аліменти не сплачуються.

Рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 07 вересня 2021 року ОСОБА_2 звільнено від обов`язку опікуна відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідні обов`язки покладено на орган опіки та піклування Лозуватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області.

Рішенням виконавчого комітету Лозуватської сільської ради № 276 від 28 жовтня 2021 року малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , влаштовано на повне державне утримання до КЗО «Жовтневий навчально-реабілітаційний центр з поглибленим професійно-трудовим навчанням» ДОР» (перейменовано згідно рішення засновника ДОР на КЗО «Вакулівська спеціальна школа» ДОР».

Оскільки, в теперішній час опіку над ОСОБА_3 здійснює КЗО «Вакулівська спеціальна школа» ДОР», в порядку ст. 245 СК України, ст. 66 ЦК України, заявник просить суд замінити стягувача у виконавчому листі, виданому Криворізьким районним судом Дніпропетровської області від 17.11.2015 по цивільній справі № 177/299/15-ц про стягнення з ОСОБА_1 , аліментів в розмірі 1/4 частини від усіх видів його заробітку доходу, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на утримання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щомісячно, до досягнення дитиною повноліття, з опікуна ОСОБА_2 на КЗО «Вакулівська спеціальна школа» ДОР» .

Представник заявника КЗО «Вакулівська спеціальна школа» ДОР» в судове засідання не з`явилася, надано заяву про розгляд справи за відсутності їх представника, заявлені вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Органу опіки та піклування Лозуватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, в судове засідання не з`явився, від нього надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника органу опіки та піклування Лозуватської сільської ради, при вирішенні спірного питання покладаються на розсуд суду.

Представник заінтересованої особи - Криворізького відділу державної виконавчої служби у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) та заінтересовані особи ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в судове засідання не з`явилися, про день та час слухання справи повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Відповідно до вимог ст. 442 ЦПК України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

На підставі ч. 3 ст. 442 ЦПК України справу розглянуто за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

В зв`язку з неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали справи вважає, що заява КЗО «Вакулівська спеціальна школа» ДОР, про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 17 листопада 2015 року ОСОБА_1 позбавлено батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено над малолітнім ОСОБА_3 опіку та його опікуном призначено ОСОБА_2 . З ОСОБА_1 стягнуто аліменти в розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно, на утримання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь опікуна ОСОБА_2 , до досягнення дитиною повноліття починаючи стягнення з 10.02.2015 року (а.с. 104-107).

На підставі зазначеного рішення Криворізьким районним судом Дніпропетровської області 17.11.2015 видано виконавчий лист (а.с. 155).

Постановою державного виконавця відділу державної виконавчої служби Криворізького районного управління юстиції від 03.02.2016 відкрито виконавче провадження № 50049413 з примусового виконання виконавчого листа № 177/299/15-ц , виданого 17.11.2015 Криворізьким районним судом Дніпропетровської області (а.с. 156).

Рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 07 вересня 2021 року ОСОБА_2 звільнено від обов`язку опікуна, покладеного рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 17 листопада 2015 року відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Обов`язки здійснення опіки над малолітнім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покладено на орган опіки та піклування Лозуватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області (а.с. 41-42 справи № 177/1108/21).

Рішенням виконавчого комітету Лозуватської сільської ради № 276 від 28 жовтня 2021 року малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , влаштовано на повне державне утримання до Комунального закладу освіти «Жовтневий навчально-реабілітаційний центр з поглибленим професійно-трудовим навчанням» Дніпропетровської обласної ради» терміном на 2021-2022 навчальний рік (а.с. 131).

Рішенням Дніпровської обласної ради № 289-16/VІІІ від 28.04.2023 змінено назву Комунального закладу освіти «Жовтневий навчально-реабілітаційний центр з поглибленим професійно-трудовим навчанням» ДОР» на Комунальний заклад освіти «Вакулівська спеціальна школа» Дніпропетровської обласної ради» (а.с. 133).

Рішенням виконавчого комітету Лозуватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області № 164 від 23 серпня 2023 року продовжено термін перебування, малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на повному державному забезпечені в КЗО «Вакулівська спеціальна школа» Дніпровської обласної ради» строком на 2023-2024 навчальний рік (а.с. 132).

Відповідно до ст. 245 СК України, якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Згідно ст. 66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Частиною 4 статті 67 ЦК України передбачено, що опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Відповідно до ст. 59 ЦПК України, права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом.

Згідно ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Статтею 442 ЦПК України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що оскільки опікуна малолітнього ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_2 звільнено від обов`язку опікуна рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 07 вересні 2021 року та малолітнього ОСОБА_3 на повне державне забезпечення влаштовано до КЗО «Вакуліська спеціальна школа» ДОР", отже навчальний заклад набув право стягувача у даному виконавчому провадженні, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 442 ЦПК України, ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Комунального закладу освіти «Вакулівська спеціальна школа» Дніпропетровської обласної ради, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Орган опіки та піклування Лозуватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Криворізький відділ державної виконавчої служби у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_2 , про заміну сторони виконавчого провадження- задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні по виконанню виконавчого листа № 177/299/15-ц від 17.11.2015, виданого Криворізьким районним судом Дніпропетровської області, про стягнення з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , аліментів в розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на утримання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щомісячно до досягнення дитиною повноліття, з ОСОБА_2 на стягувача Комунальний заклад освіти «Вакулівська спеціальна школа» Дніпропетровської обласної (код 20196488, місцезнаходження: вул. Каштанова, 1, с. Вакулове, Криворізький район, Дніпропетровська області).

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118545659
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —177/299/15-ц

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Рішення від 17.11.2015

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Приміч Г. І.

Рішення від 17.11.2015

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Приміч Г. І.

Ухвала від 21.07.2015

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Приміч Г. І.

Ухвала від 24.02.2015

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Приміч Г. І.

Ухвала від 24.02.2015

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Приміч Г. І.

Ухвала від 11.02.2015

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Приміч Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні