Ухвала
від 23.04.2024 по справі 383/1163/22
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/1163/22

Номер провадження 1-кс/383/115/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року слідчий суддя Бобринецького районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бобринець Кіровоградської області клопотання т.в.о. заступника начальника відділення поліції - начальника СВ Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 ,погодженого прокуроромБобринецького відділуЗнам`янської окружноїпрокуратури Кіровоградськоїобласті ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню №42022120040000093 від 23.08.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Т.в.о. заступник начальника відділення поліції - начальник СВ Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 ,за погодженнямз прокуроромБобринецького відділуЗнам`янської окружноїпрокуратури Кіровоградськоїобласті ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ,юридична адреса: АДРЕСА_1 , з метою надання додаткових матеріалів для проведення будівельно-технічної та судово-почеркознавчої експертиз, зобов`язавши при цьому володільця самостійно виготовити копії відповідних документів, які залишаються у володільця. Розглянути клопотання в порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », так як наразі існує реальна загроза зміни або знищення документів, до яких ініціюється тимчасовий доступ, оскільки такі документи в подальшому як окремо, так і в цілому, можуть бути доказами причетності представників підприємства до вчинення зазначеного кримінального правопорушення.

Необхідність надання тимчасового доступу до речей і документів слідчий пов`язує з розслідуванням кримінального провадження № 42022120040000093від 23.08.2022року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, розпочатого за фактом того, що під час вивчення загальнодоступних даних інтернет-ресурсу Prozzoro встановлено, що між замовником - ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та виконавцем робіт - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ: НОМЕР_1 укладено договір підряду №42/21 від 22.03.2021 року на проведення капітального ремонту мосту на км 1+743 автомобільної дороги загального користування місцевого значення СІ20138 від а/д Н-14. На даний час роботи виконані на загальну суму 12285247,20 гривень. Таким чином, встановлено факт можливого привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Посилаючись на наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, знаходяться уволодінні ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 ».ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ,а також те, що вони самі пособі тав сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження можутьбути використаніяк доказиу кримінальномупровадженні,їх отриманняу встановленомузаконом порядкузабезпечить виконаннязавдань кримінальногопровадження щодошвидкого,повного танеупередженого досудовогорозслідування укримінальному провадженні №42022120040000093 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

В судове засідання ініціатор клопотання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі та без застосування технічних засобів фіксації судового засідання. Клопотання підтримав повністю та просив його задовольнити.

Оскільки сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, довела наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання розглянуте слідчим суддею, без виклику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Дослідивши матеріали клопотання та зваживши доводи, викладені в ньому, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать в тому числі і відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Встановлено, що в провадженні СВ Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області знаходяться матеріали кримінального провадження №42022120040000093 від 23.08.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, розпочатого за фактом того, що під часвивчення загальнодоступнихданих інтернет-ресурсуProzzoroвстановлено,що міжзамовником -ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » тавиконавцем робіт-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »ЄДРПОУ: НОМЕР_1 укладено договірпідряду №42/21від 22.03.2021року напроведення капітальногоремонту мостуна км1+743автомобільної дорогизагального користуваннямісцевого значенняСІ20138від а/дН-14.На данийчас роботивиконані назагальну суму12285247,20гривень.Таким чином,встановлено фактможливого привласненнячужого майнашляхом зловживанняслужбовим становищемслужбовими особамиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,що підтверджуєтьсявитягом зЄдиного реєструдосудових розслідувань (а.с. 6).

Як вбачається з копії звіту про виконання договору про закупівлю № ІНФОРМАЦІЯ_3 сформованого 09.01.2024 року відбулась закупівля за договором, укладеного між замовником Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код в ЄДР НОМЕР_2 ) та підрядником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код в ЄДР НОМЕР_1 ), зі строком дії договору з 22 березня 2021 по 31 грудня 2023, за яким предметом закупівлі є закінчені роботи по об`єкту: «Капітальний ремонт мосту на км 1+743 автомобільної дороги загального користування місцевого значення С120138 від а/д H-14-Бобринець-вихід на а/д Н-14» зі строком виконання робіт до 31 грудня 2023 року (а.с.37-39). Вказані обставини підтверджуються копіями договору підряду №42/21 від 22.03.2021 з додатками та додаткових угод до нього з додатками (а.с. 7-36).

Вказані обставини свідчать, що обґрунтованою є необхідність у перевірці здійснення закупівлі та можливого факту привласнення чужого майна, фіксації фактичних обставин вчинення можливого кримінального правопорушення, що в подальшому буде доказом по матеріалам кримінального провадження.

Матеріали кримінального провадження містять достатні письмові докази, які засвідчують знаходження документів, до яких ініціатор клопотання просить надати тимчасовий доступ, у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке є підрядником за договором про закупівлю.Ініціатором клопотаннядоведено необхідністьвилучення копійдокументів з метою використання їх у процесуальних діях та встановленні фактичних обставин вчинення можливого кримінального правопорушення, досягнення мети отримання доступу. Однак ініціатором клопотання не доведено необхідність вилучення оригіналів, так як не надано жодної постанови про призначення експертного дослідження та відповідного клопотання експерта, а тому на даному початковому етапі розслідування кримінального провадження вилучення оригіналів буде передчасним.

З огляду на обставини, встановлені при розгляді клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки вказані в клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання т.в.о. заступника начальника відділення поліції - начальника СВ Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 ,погодженого прокуроромБобринецького відділуЗнам`янської окружноїпрокуратури Кіровоградськоїобласті ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню №42022120040000093 від 23.08.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, задовольнити частково.

Надати тимчасово виконуючому обов`язки заступнику начальника відділення поліції - начальнику СВ Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 тимчасовийдоступ дооригіналів документівпо об`єкту«Капітальний ремонтмосту накм 1+743автомобільної дорогизагального користуваннямісцевого значення С120138 від а/д H-14-Бобринець-вихід на а/д Н-14», які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »кодЄДРПОУ: НОМЕР_1 ,юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістювилучення їхкопій,а самедо:оригіналів додатковихугод здодатками,договорів субпідряду до договору підряду по об`єкту «Капітальний ремонт і реставрація «Капітальний ремонт мосту на км 1+743 автомобільної дороги загального користування місцевого значення С120138 від а/д H-14-Бобринець-вихід на а/д Н-14»», договірну документацію (за наявності додаткові угоди) по вищевказаних об`єктах будівництва (коригування) в повному обсязі, технічну документацію (паспорти, інструкції, буклети тощо) на придбані та застосовані на об`єкті будівництва будівельні матеріали, робочий проект, довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (примірна форма № КБ-3), звіти про виконання робіт за договорами на об`єкті будівництва за період (місяць/рік) (примірна форма №1), підсумковий звіт про вартість виконаних робіт за договорами на об`єкті будівництва за період (примірна форма № 2), акти приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма № КБ-2в), акт здавання-приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма №3), підсумкові відомості ресурсів до актів приймання виконаних будівельних робіт (акт здавання-приймання виконаних будівельних робіт), розрахунки загальновиробничих витрат до актів приймання виконаних будівельних робіт (актів здавання-приймання виконаних будівельних робіт), звіт про витрати основних матеріалів в будівництві у порівняні з виробничими нормами (форма М-29), видаткові накладні на придбання будівельних матеріалів, вироби, обладнання та устаткування, які були використанні для виконання будівельних робіт на об`єкті будівництва, товарно-транспортні накладні, подорожні листи, та калькуляція вартості машино-годин та механізмів, які використовувались для виконання будівельних робіт на об`єкті будівництва, проектно-кошторисну документацію (зі змінами та доповненнями), план-графік виконання будівельних робіт, загальний журнал робіт, журнал авторського нагляду, актів на закриття прихованих робіт, сертифікатів відповідності або інших документів відповідного зразка, якими підтверджується відповідність застосованих будівельних матеріалів і виробів вимогам проектної документації та чинного законодавства у галузі будівництва автомобільних доріг, водопропускних споруд та мостів, договори про здійснення технічного нагляду та усіх додаткових угод по об`єкту будівництва, відповідні накази про призначення посадових осіб на посади та відповідальних осіб за приймання і виконання робіт, дозвіл уповноваженого органу на руйнівні методи дослідження, що включає комплекс робіт по відбору (кернів, вирубок) із покриття автомобільних доріг за період з 01.08.2023 по 31.12.2023.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити до 23.06.2024 року.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118546536
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —383/1163/22

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 18.08.2023

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні