Ухвала
від 23.04.2024 по справі 686/10860/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/10860/24

Провадження № 1-кс/686/3501/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому клопотання слідчого слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №22024240000000062 від 12.04.2024 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 333 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддіХмельницького міськрайонногосуду Хмельницькоїобласті ізклопотанням,погодженим прокурором Хмельницької обласноїпрокуратури ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ додокументів,які перебуваютьу володіннів ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 , юридична адреса АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування даного клопотання слідчий зазначає, що 02.03.2024 громадянин України ОСОБА_5 , діючи умисно та за власною ініціативою, в порушення ст. 68 Конституції України, ст.ст. 1, 9, 24 Закону України від 20.02.2003 № 549-IV «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання», не будучи суб`єктом міжнародної передачі товарів та не маючи відповідного дозволу або висновку ІНФОРМАЦІЯ_2 на право здійснення міжнародних передач товарів подвійного призначення, перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_3 АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , умисно оформив та передав працівнику об`єкта поштового зв`язку для експорту за межі митного кордону України до Республіки Польща міжнародне поштове відправлення №EA290050635UA, в якому знаходились:

- авіагоризонт «АГК-47Б» (комбінований прилад, що складається з трьох приладів, змонтованих в одному корпусі: авіагоризонту, покажчика повороту та покажчика ковзання, та призначений для визначення положення літального апарату, використовується на літаках «Ан-2», «Ан-3», гвинтокрилах «Ми-2», «Ми-4», «Ми-6», «Ка-25», «Ка-26»;

- перетворювач напруги «ПАГ-1Ф» з комплектом електрощіток та паспортом виробу (призначений для живлення авіагоризонтів та інших спеціальних установок, які застосовуються на літаках і вертольотах «Ан-24», «Мі-10», «Мі-6А»);

- трьохстрілочний електричний моторний покажчик «УКЗ-1» (комбінований прилад, що вимірює тиск палива, мастила та температуру мастила і служить для дистанційного контролю роботи двигуна літака), які є товарами подвійного призначення та підлягають державному експертному контролю, вказавши при цьому, що вмістом відправлення є «елементи декору лампочки».

В подальшому, 06.03.2024, вказане поштове відправлення прослідувало в зону митного контролю митного посту « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_1 , на території ДОПП АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , де при митному оформленні було оглянуто співробітниками митниці та затримано як таке, що підлягає спеціальному митному контролю, оскільки дозвільні документи на право переміщення через митний кордон України товарів подвійного призначення у відправленні відсутні.

Відповідно до висновку ІНФОРМАЦІЯ_5 № 142000-3302-0058 від 22.03.2024, вказані вище предмети мають ознаки компонентів (частин), спеціально призначених для літальних апаратів, зазначених в позиції ML10 Списку товарів військового призначення, що є додатком до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 № 1807.

Отримана інформація потребує перевірки шляхом отримання тимчасового доступу до оригіналів речей та документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса АДРЕСА_1 ), а саме до оригіналів наступних речей та документів:

- міжнародного поштового відправлення № EA290050635UA (конверт/пакет/ бандероль тощо), з прикріпленими до нього документами, та його вмісту у вигляді авіагоризонту «АГК-47Б», перетворювача напруги «ПАГ-1Ф» з комплектом електрощіток та паспортом виробу, трьохстрілочного електричного моторного покажчика «УКЗ-1»;

- митної декларації форми CN 23 на міжнародне поштове відправлення №EA290050635UA;

- акту про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу від 06.03.2024 щодо міжнародного поштового відправлення №EA290050635UA;

-акту провзяття проб(зразків)товарів від10.03.2024 з міжнародного поштового відправлення №EA290050635UA;

- запиту про проведення дослідження (аналізу, експертизи) від 12.03.2024 № 7.8-1/31/7.17/4530;

- супровідного листа ІНФОРМАЦІЯ_6 від 25.03.2024 № 7.17.-1/33-02/7/1677;

- висновку № 142000-3302-0058 від 22.03.2024 ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

- інших документів ІНФОРМАЦІЯ_1 , які складались з приводу виявлення, затримання, огляду, вилучення міжнародного поштового відправлення №EA290050635UA.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте у клопотанні слідчого міститься прохання про проведення розгляду даного клопотання без його участі. Також, слідчий просить розглянути клопотання за відсутності особи, у володінні якого знаходяться речі та документи.

За таких обставин слідчий суддя вважає за можливе, розглядати клопотання без участі слідчого.

Слідчий також просить розглядати це клопотання у закритому судовому засіданні, визначивши такою, що підлягає захисту від розголошення, інформацію щодо детальних обставин підготовки та вчинення злочину, а також самого факту звернення із клопотанням про дозвіл на тимчасовий доступ до документальної інформації щодо проведення будівельних робіт на вказаному об`єкті.

Відповідно до п.п. 4, 5 ст. 27 КПК України слідчий суддя може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні, якщо відкрите судове засідання може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом, або якщо існує необхідність забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 107 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов`язковим. Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

За таких обставин слідчий суддя вважає за можливе, розглядати клопотання без участі слідчого та у закритому судовому засіданні.

Вивчивши надані матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

За змістом ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження, різновидом яких є тимчасовий доступ до речей і документів, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Статтею 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

У клопотанні зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно із ч. 5 ст.110 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні надати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Як передбачено ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В силу ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

За положеннями ч.7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий навів підстави, передбачені ч. 2, 5,7 ст. 163 КПК України, зокрема, що речі та документи, доступ до яких просить надати слідчий, в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як доказ в кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, є всі підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів.

Керуючись ст.ст.163, 164 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_6 , старшому слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_7 , старшому слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_8 , начальнику 2 відділення слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_9 , заступнику начальника слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_10 , начальнику слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_11 , слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_12 , старшому слідчому слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_13 , старшому слідчому-криміналісту слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_14 , слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_15 , слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_16 , старшому слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_17 , слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_18 та слідчому в ОВС слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області ОСОБА_19 на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю отримання їх оригіналів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 , юридична адреса АДРЕСА_1 ), а саме до:

- міжнародного поштового відправлення № EA290050635UA (конверт/пакет/ бандероль тощо), з прикріпленими до нього документами, та його вмісту у вигляді авіагоризонту «АГК-47Б», перетворювача напруги «ПАГ-1Ф» з комплектом електрощіток та паспортом виробу, трьохстрілочного електричного моторного покажчика «УКЗ-1»;

- митної декларації форми CN 23 на міжнародне поштове відправлення №EA290050635UA;

- акту про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу від 06.03.2024 щодо міжнародного поштового відправлення №EA290050635UA;

-акту провзяття проб(зразків)товарів від10.03.2024 з міжнародного поштового відправлення №EA290050635UA;

- запиту про проведення дослідження (аналізу, експертизи) від 12.03.2024 № 7.8-1/31/7.17/4530;

- супровідного листа ІНФОРМАЦІЯ_6 від 25.03.2024 № 7.17.-1/33-02/7/1677;

- висновку № 142000-3302-0058 від 22.03.2024 ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

Службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ,юридична адреса АДРЕСА_1 ) забезпечити тимчасовий доступ до речей та документів та надати можливість їх вилучити.

Ухвала діє по 20 червня 2024 року.

Відповідно до ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118551916
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/10860/24

Ухвала від 10.06.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні