Рішення
від 23.04.2024 по справі 358/473/24
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 358/473/24 Провадження № 2/358/424/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Тітова М.Б.

за участю:

секретаря судового засідання Зеленько О.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, цивільну справу за позовом Комунального підприємства Богуславської міської ради «Богуславське житлово-комунальне підприємство» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію,-

В С Т А Н О В И В:

До Богуславського районного суду Київської області звернулось Комунальне підприємство Богуславської міської ради «Богуславське житлово-комунальне підприємство» з позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за спожиту теплову енергію в розмірі 33900 гривень 16 коп. та судові витрати по справі в розмірі 3028 гривень 00 коп. посилаючись на те, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 . Вказаний будинок підключений до системи централізованого теплопостачання для забезпечення квартир тепловою енергією, в тому числі і квартири, в якій проживає відповідач.

Відповідач, згідно укладеного 19 травня 2008 року договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної води і водовідведення, користується тепловою енергією, але за період з 01 листопада 2021 року по 01 березня 2024 року за надані йому послуги оплату не проводить, внаслідок чого виникла вказана заборгованість. Посилаючись на положення ст.ст. 11, 509, 526, 901 ЦК України, позивач просить задовольнити даний позов.

Ухвалою Богуславського районного суду Київської області від 26 березня 2024 року позовна заява Комунального підприємства Богуславської міської ради «Богуславське житлово-комунальне підприємство» прийнята до розгляду, по справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи (а.с. 12).

Представник позивача ОСОБА_2 подала до суду заяву, в якій просить справу розглянути без участі представника, а також зазначила що позовні вимоги підтримує і не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився і не повідомив суд про причини неявки, хоч належним чином був повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, про що є відомості в матеріалах справи.

Виклик до суду відповідача ОСОБА_1 здійснювався судовою повісткою за адресою його місця проживання, зареєстрованою у встановленому законом порядку (а.с. 16).

Згідно відповіді № 505600 від 25.03.2024 з Єдиного державного демографічного реєстру вбачається, що місце проживання відповідача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 11).

Із довідки працівника поштового зв`язку вбачається, що матеріали позовної заяви та адресована повістка про виклик до суду за адресою його місця проживання: АДРЕСА_2 , повернуті до суду з відміткою працівника поштового зв`язку - "Адресат відсутній за вказаною адресою". Тобто відповідач, будучи належним чином повідомленим про час, дату та місце судового засідання в судове засідання не з`явився, не повідомив суд про причини неявки та у встановлений судом строк не надіслав відзив на позовну заяву.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи із наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Будинок АДРЕСА_3 підключений до централізованої системи теплопостачання. Послуги з централізованого теплопостачання надає комунальне підприємство Богуславської міської ради «Богуславське житлово-комунальне підприємство», яке є правонаступником комунального підприємства Богуславської міської ради «Богуславтепловодопостачання» на підставі рішенням Богуславської міської ради «Про реорганізацію комунальних підприємств Богуславської міської ради шляхом злиття та створення комунального підприємства Богуславської міської ради «Богуславське житлово-комунальне підприємство» за № 783-10-VIII.

Відповідач ОСОБА_1 користується тепловою енергією на підставі договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної води і водовідведення від 19.05.2008, але з 01 листопада 2021 року за надані йому послуги оплату не проводить та станом на 01 березня 2024 року має заборгованість в сумі 33900 гривень 16 копійок, що підтверджується розрахунком заборгованості за теплопостачання, наданим позивачем.

Відповідно до ст. 20 ч. 3 п. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до п.п. 1) п. 17 Договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної води і водовідведення від 19.05.2008, відповідач ОСОБА_1 зобов`язаний сплачувати послуги в установлені договором строки.

Згідно п. 9 Договору, розрахунковим періодом є календарний місяць. У разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше 15 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу (ч. 2 ст. 509 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають і з дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Згідно ст.ст. 526, 527, 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

Позивачем надано суду відповідні докази (розрахунок заборгованості за теплопостачання, підтверджений тарифами на оплату) про борг відповідача, який станом на 01 березня 2024 року становить 33900 гривень 16 копійок.

Оскільки позивач своє зобов`язання забезпечити квартиру відповідача тепловою енергією виконав, а відповідач не виконує свого зобов`язання провести оплату за користування теплом, то підлягає стягненню із відповідача заборгованість, яка виникла станом на 01 березня 2024 року.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України стороні на користь якої ухвалено судове рішення суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, а тому відповідач має відшкодувати позивачу 3028 гривень 00 коп. судових витрат за сплату судового збору.

З урахуванням викладеного та керуючись ст.ст. ст.ст. 4, 5, 10, 11, 141, 246, 263, 264, 265, 280, 282, 289 ЦПК України, ст.ст. 11, 509, 526, 527, 530 ЦК України, ст. 20 ч. 3 п. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», суд,

ВИРІШИВ:

Позов Комунального підприємства Богуславської міської ради «Богуславське житлово-комунальне підприємство» задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ), на користь Комунального підприємства Богуславської міської ради «Богуславське житлово-комунальне підприємство» (Код в ЄДРПОУ 44297694, юридична адреса: вул. Польова, 46А, м. Богуслав, Київської області), заборгованість за спожиту теплову енергію, яка виникла станом на 01 березня 2024 року в розмірі 33900 (тридцять три тисячі дев`ятсот) гривень 16 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ), на користь Комунального підприємства Богуславської міської ради «Богуславське житлово-комунальне підприємство» (Код в ЄДРПОУ 44297694, юридична адреса: вул. Польова, 46А, м. Богуслав, Київської області), судові витрати, понесені на сплату судового збору в розмірі 3028 (три тисячі двадцять вісім) гривень 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем до Київського апеляційного суду в загальному порядку.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Головуючий: суддя М. Б. Тітов

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118556090
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —358/473/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні