Ухвала
від 22.04.2024 по справі 557/1184/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 557/1184/23

провадження 2-о/570/20/2024

У Х В А Л А

22 квітня 2024 року

Суддя Рівненського районного суду Рівненської області Кушнір Н.В., ознайомившись з матеріалами цивільноїсправиза заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування Гощанської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

покликаючись на те, що ОСОБА_2 є інвалідом першої групи інвалідності "Б" і потребує постійної стороньої допомоги заявник як її попередній опікун, строк дії рішення щодо якої вже закінчився, у поданій до суду 18 липня 2023 року заяві просить:

- визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1

- призначити заявника її опікуном.

Ухвалою суду від 08вересня 2023року по справі призначена судово-психіатричну експертизу та провадження по справі зупинене.

05 березня 2024 року експертиза проведена і 22 квітня 2024 року отримана судом.

Відповідно до ст.254 ЦПК України про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується.

У зв`язку з проведенням експертизи є підстави для відновлення провадження у справі.

Відповідно до ч.3 ст.25 Закону України «Про психіатричну допомогу» особи, яким надається психіатрична допомога, мають право на особисту участь у судових засіданнях, висловлення своєї думки щодо висновків лікарів-психіатрів у судовому засіданні при вирішенні питань, пов`язаних з наданням їм психіатричної допомоги та обмеженням у зв`язку з цим їх прав.

Таким чином, особа, щодо якої розглядається справа окремого провадження про визнання її недієздатною, має право на участь у слуханні справи та на справедливий розгляд своєї справи. Зокрема, особа, щодо якої розглядається справа окремого провадження про визнання її недієздатною, повинна бути повідомлена про розгляд справи, їй має бути роз`яснено права, вона повинна мати можливість за бажанням скористатись безоплатною правовою допомогою і брати участь у судових засіданнях. Навіть у разі наявності реальних, доведених належними і допустимими доказами застережень щодо небезпеки безпосередньої участі цієї особи у розгляді справи для інших осіб або для неї самої, суд повинен, принаймні, мати візуальний контакт з цією особою, а краще опитати її (за необхідності дистанційно, у режимі відеоконференції). Якщо на момент розгляду справи окремого провадження особа позбавлена волі як психічно хвора, суд має перевірити законність підстав позбавлення волі такої особи, щоб гарантувати права людини на свободу і справедливий суд.

Перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскарженні в апеляційному порядку окремо від рішення суду визначені ч.1 ст.353 ЦПК України, якою не передбачено оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду такої ухвали. Відповідно до п.4 ч.5 ст.357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду та повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Згідно з ч.2 ст.353 ЦПК України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду. Разом з тим, враховуючи вимоги ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою передбачено право на справедливий суд, позбавлення за даних обставин права на апеляційне оскарження є фактично порушенням принципів рівності всіх перед законом і судом та доступу до правосуддя.

Керуючись ст.254 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

відновити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування Гощанської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні в залі суду в приміщенні Рівненського районного суду Рівнеснкьої області /м.Рівне, вул.С.Петлюри, 10/ колегіально в складі головуючого судді Кушнір Н.В., присяжних Титечко О.Б., Уляніної Л.В. на 14 травня 2024 року на 10:30 в приміщенні Рівненського районного суду Рівненської області.

В судове засідання викликати учасників справи.

Направити заінтересованій особі копію заяви та доданих до неї документів для підготовки подання про призначення опікуна.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя: Кушнір Н.В.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118566735
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —557/1184/23

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні