Ухвала
від 13.08.2024 по справі 557/1184/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 557/1184/23

Номер провадження №2-о/570/20/2024

У Х В А Л А

13 серпня 2024 року

Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді Кушнір Н.В.,

з участю секретаря судового засідання Ганцева В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в приміщенні Рівненського районного суду Рівненської області (м.Рівне, вул.С.Петлюри,10) клопотання заявника про відмову від позову при розгляді цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування Гощанської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

покликаючись, що ОСОБА_2 є інвалідом першої групи інвалідності "Б" і потребує постійної стороньої допомоги, заявник у поданій до суду 18 липня 2023 року позовній заяві просить визнати недієздатною ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначити її опікуном ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

26 липня 2024 року заявник подала заяву про закриття провадження у справі у зв`язку з її відмовою від позову.

Учасники справи відповідно до ст.128-130ЦПК України належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Заявника просить розглянути клопотання у його відсутність.

Вказаний представник заінтересованої особи просить розглядати справу у їх відсутність.

Зважаючи на те, що їх явку не визнано обов`язковою, враховуючи відсутність необхідності заслуховувати їх особисті пояснення по клопотанню, суд, беручи до уваги встановлені розумні строки розгляду цивільних справ, дійшов висновку про можливість розглянути клопотання за їх відсутності та відповідно до ч.2 ст.247ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, вважаючи їх достатніми для винесення рішення, суд прийшов до таких висновків.

У відповідності до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом /п.4 ч.1 ст.255 ЦПК України/.

Оскільки у заявника немає потреби у встановленні опіки, у зв`язку з покращенням здоров`я ОСОБА_2 , відмова від позову не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд, враховуючи принцип диспозитивності цивільного судочинства, що полягає у розгляді справи у межах заявлених вимог, вважає, що заява, яка подана та підписана позивачем, підлягає задоволенню, а тому відмова від позову може бути прийнята судом із закриттям провадження у справі.

Волевиявлення позивача відповідає можливостям ч.1 ст.206 ЦПК України, за якою позивач може відмовитися від позову на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У зв`язку з тим, що цивільний процес має диспозитивний характер та, враховуючи право особи, яка подала позовну заяву розпоряджатися своїми процесуальними правами на власний розсуд, суд вважає, що задоволення заяви не суперечить чинному законодавству, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Згідно з ч.2 ст.256ЦПК Українипісля закриттяпровадження посправі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

З огляду на викладене, керуючись ч.2 ст.255 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

прийняти відмову заявника ОСОБА_1 від заяви.

Закрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування Гощанської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повного текста рішення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Кушнір Н.В.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення13.08.2024
Оприлюднено26.08.2024
Номер документу121164578
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —557/1184/23

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні