Рішення
від 08.04.2024 по справі 295/4669/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/4669/24

Категорія 10

2-о/295/124/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 року м. Житомир

БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ЖИТОМИРА

в складі:

головуючого - судді Кузнєцова Д.В.

присяжних - Барановської Т.В., Трибель О.М.,

секретаря с/з - Карпішиної С.С.,

за участі заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи (орган опіки) Ходаківської Н.В.,

представника заінтересованої особи (будинок дитини) Магдич В.М.,

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Житомирської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради про усиновлення дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Заявники звернулися до суду із указаною заявою, в якій зазначили, що перебувають у зареєстрованому шлюбі, від якого мають малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак виявили бажання усиновити дитину, надати їй догляд, виховання та сімейний затишок. Як кандидати в усиновлювачі подружжя отримало направлення до будинку дитини, де познайомилось із малолітнім ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановило контакт з дитиною та виявило бажання його усиновити. За змістом заяви, рішенням суду від 11.10.2023 року матір дитини позбавлено батьківських прав, відомості про батька дитини внесено відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. ОСОБА_4 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, влаштовано до будинку дитини та поставлено на облік з усиновлення. Заявники вказують, що мають достатні доходи для нормального розвитку та виховання дитини, проживають у власній квартирі, яка обладнана всім необхідним для проживання дитини, фізично і психічно здорові, тому просять ухвалити рішення про усиновлення ОСОБА_4 , записати заявників матір`ю та батьком дитини, присвоїти дитині прізвище « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ім`я « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по батькові « ІНФОРМАЦІЯ_7 », змінити місце народження з «м. Коростень, Коростенський район, Житомирська область» на «м. Житомир, Житомирський район, Житомирська область», дату народження залишити без змін.

Ухвалою судді Богунського районного суду м. Житомира Кузнєцова Д.В. від 29.03.2024 року заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

З метою забезпечення таємниці усиновлення, суд на підставі ч. 3 ст. 313 ЦПК України постановив розглядати справу в закритому судовому засіданні.

В судовому засіданні заявники заявлені вимоги підтримали в повному обсязі з підстав, викладених в заяві.

ОСОБА_2 додала, що з чоловіком мають власну дитину, проте давно мали ціль і бажання усиновити дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування. Зазначає, що мають всі можливості для забезпечення дітей усім необхідним. З дитиною встановлено контакт, заявникам відомо про діагноз ІНФОРМАЦІЯ_7 .

ОСОБА_1 пояснив, що з дружиною хочуть велику сім`ю і давно планували усиновити дитину. З цією метою пройшли необхідне навчання і доля їх привела до м. Житомира.

Представники заінтересованих осіб - Органу опіки та піклування Житомирської міської ради, Комунального некомерційного підприємства «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради в судовому засіданні не заперечували проти усиновлення ОСОБА_4 заявниками. Представник КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» додала, що братів та сестер дитина не має, із близьких родичів є тільки дядько. В будинку дитини Арсена ніхто не провідував.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що дана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 25.04.2015 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Печерського районного управління юстиції у м. Києві був зареєстрований шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Прізвище дружини після укладення шлюбу « ОСОБА_2 ».

З копії свідоцтва про народження вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_4 , батьками якого є ОСОБА_11 та ОСОБА_12 .

Заочним рішенням Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 11.10.2023 року ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , позбавлено батьківських прав відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відомості про батька дитини - ОСОБА_11 внесені відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України.

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради вважає доцільним усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , а також таким, що відповідає інтересам дитини, що підтверджується висновком №18/1297 від 26.03.2024 року.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з вимогами ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу.

За змістом ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Суд вважає неможливим та недоцільним з`ясування волі дитини на усиновлення, оскільки через свій ранній дитячий вік вона не в змозі чітко і ясно висловити свою згоду на усиновлення, що передбачено ч. 3 ст. 218 СК України.

Враховуючи не заперечення заінтересованих осіб щодо задоволення заяви, а також те, що заявники дієздатні, мають задовільний стан здоров`я, постійне місце проживання та роботи, стабільний дохід, до кримінальної відповідальності не притягалися, суд вважає за доцільне усиновлення подружжям дитини та у відповідності до ст.ст. 229, 230, 231 СК України задовольняє прохання заявників щодо зміни місця народження, прізвища, імені та по батькові дитини, відомостей про батьків, про що внести зміни до актового запису про народження дитини.

З огляду на викладене та керуючись ст.ст. 207, 208, 211, 218, 219, 224, 225, 229-231, 233 СК України, ст.ст. 2-5, 10-13, 76-81, 264, 265, 313, 314, 352, 354 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Оголосити громадянку України - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та громадянина України - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , усиновлювачами ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Коростень Коростенського району Житомирської області.

Заявників в актовому записі про народження ОСОБА_4 записати: батьком - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянин України, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 (паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданий 02 січня 2002 року Куйбишевським РВ ДМУ України в Донецькій області), а матір`ю - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка України, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 (паспорт громадянина України НОМЕР_2 , виданий 11 вересня 2008 року Калінінським РВ ДМУ ГУМВС України в Донецькій області).

Присвоїти дитині ОСОБА_4 прізвище - « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ім`я змінити на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по батькові змінити на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », місце народження змінити на «м. Житомир Житомирський район Житомирська область», дату народження залишити без змін.

Внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини ОСОБА_4 за №207 від 01.07.2022, складеного Коростенським відділом ДРАЦС у Коростенському районі Житомирської області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький).

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заявник: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Житомирської міської ради, адреса: м. Житомир, майдан ім. С.П. Корольова, 4/2.

Заінтересована особа: Комунальне некомерційне підприємство «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради, адреса: м. Житомир, вул. Корабельна, 8.

Головуючий суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118573087
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —295/4669/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні