Ухвала
від 24.04.2024 по справі 621/1147/24
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/1147/24

Провадження № 2-о/621/47/24

Ухвала

про залучення заінтересованої особи

24 квітня 2024 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області:

головуючий суддя Вельможна І.В.,

за участю секретаря судового засідання Лацько А.В.

заявник - Слобожанська селищна рада Чугуївського району Харківської області,

представник заявника - Діхтяр Д. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області про визнання спадщини відумерлою,

в с т а н о в и в:

09.04.2024 Слобожанський селищний голова ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою в якій просив визнати відумерлою спадщину померлого ОСОБА_2 , останнє місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ; передати будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , як відумерлу спадщину, у комунальну власність Слобожанської селищної територіальної громади в особі Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області.

Ухвалою Зміївського районного суду Харківської області від 10 квітня 2024 року прийнято заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд справи у порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду на 24.04.2024.

Від голови Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області Діхтяра Д.М. надійшла заява про відкладення розгляду справи призначеного на 24.04.2024.

22.04.2024 до канцелярії суду надійшла відповідь завідувача Зміївської державної нотаріальної контори Харківської області Чернолясової Т. №426/01-16 відповідно до якої 28.04.2023 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 була заведена спадкова справа за претензією кредитора Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз". Із заявами про прийняття чи відмову від спадщини ніхто із спадкоємців не звертався. Свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

Відповідно до положень пункту 2 частини 1 статті 1277 Цивільного кодексу України, заява про визнання спадщини відумерлою може також бути подана кредитором спадкодавця, а якщо до складу спадщини входять земельні ділянки сільськогосподарського призначення - власниками або користувачами суміжних земельних ділянок. У такому разі суд залучає до розгляду справи органи місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини та/або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Згідно із частиною 4 статті 1277 Цивільного кодексу Українитериторіальна громада, яка стала власником відумерлого майна, зобов`язана задовольнити вимоги кредиторів спадкодавця, що заявлені відповідно до статті 1231 цього Кодексу. Якщо власниками відумерлого майна стали декілька територіальних громад, вимоги кредиторів спадкодавця задовольняються територіальними громадами пропорційно до вартості відумерлого майна, набутого у власність кожною з них.

У відповідності до частини 3 статті 294 Цивільного процесуального кодексу України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до частини 4 даної статті, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Як вбачається із заяви Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, заявником не визначено в якості заінтересованої особи по справі АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз", хоча рішення у справі може вплинути на права або обов`язки кредитора.

Згідно частини 9 статті 10 Цивільного процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Оскільки положення статті 294 Цивільного процесуального кодексу України не регулюють порядок залучення заінтересованої особи, виникла необхідність в застосуванні принципу аналогії закону, а тому при вирішенні питання про залучення заінтересованої особи слід керуватися статтею 53 Цивільного процесуального кодексу України.

У відповідності до частини 1 статті 53 Цивільного процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи наведені обставини справи, суд дійшов до висновку, що до участі в розгляді справи слід залучити в якості заінтересованої особи АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" оскільки рішення по даній справі може вплинути на права або обов`язки вказаного товариства, як кредитора.

На підставі викладеного, керуючись статтями 10, 53, 258, 260, 261, 294 ЦПК України суд,

у х в а л и в:

Залучити по справі за заявою Слобожанської селищноїради Чугуївськогорайону Харківськоїобласті провизнання спадщинивідумерлою Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз", юридична адреса: вул. Безлюдівська, буд. № 1, м. Харків, 61109, код ЄДРПОУ 03359500.

Направити заінтересованій особі копію ухвали та копію заяви Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області про визнання спадщини відумерлою.

Судовий розглядвідкласти до 10:30 години 13 травня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 24.04.2024.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається - http://court.gov.ua/sud2014/gromadyanam/csz/, http://court.gov.ua/fair/sud2014/.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118577330
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —621/1147/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні