Рішення
від 18.04.2024 по справі 713/518/24
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/518/24

Провадження №2/713/197/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

18.04.2024 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Кибич І.А., з участю секретаря судового засідання Троценко Л.Г. розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Вижниця в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Вашківецької міської ради, Чернівецької області, який діє в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача.

Позивач орган опіки та піклування Вашківецької міської ради, Чернівецької області, який діє в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернувся в суд із позовною заявою про позбавлення батьківських прав до відповідачки ОСОБА_2 .

Просять позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно неповнолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнути судовий збір.

Свої позовні вимоги обґрунтували наступним.

Матір`ю неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_2 . Відомості про батька ОСОБА_1 , записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, зі слів матері.

ОСОБА_2 проживає без реєстрації в м.Вашківці, Вижницького району , немає постійного визначеного місця проживання, не працює, не одружена, є матір`ю трьох неповнолітніх дітей. Веде аморальний спосіб життя, зловживає спиртними напоями, за час проживання в м.Вашківці зарекомендувала себе з негативної сторона.

Відповідно до рішення Вижницького районного суду від 29.06.2016 року по справі №713/705/16-ц ОСОБА_2 , позбавлено батьківських прав по відношенню до її дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Відповідно до рішення Вижницького районного суду від 09.01.2023 року по справі №713/2336/22 малолітня донька ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 була відібрана у матері без позбавлення її батьківських прав та їй надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Конятинської сільської ради № 49/8 від 15.03.2023 року, було встановлено опіку над дитиною, позбавленою батьківського піклування ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначено ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительку АДРЕСА_1 опікуном над дитиною.

На засідання Комісії з питань захисту прав дитини при Вашківецькій міській раді 08.02.2024 року, розглянуто питання про доцільність позбавлення батьківських прав жительку м.Вашківці ОСОБА_2 по відношенню до її малолітньої доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . На засідання комісії ОСОБА_2 не з`явилася, була належним чином повідомлена. ОСОБА_6 , присутня на засіданні комісії з питань захисту прав дитини повідомила, що ОСОБА_2 не цікавиться життям, здоров`ям та розвитком дитини, жодного разу не цікавилася життям та розвитком своєї малолітньої доньки ОСОБА_1 , не допомагала дитині матеріально, має заборгованість по сплаті аліментів. Дитина не знає своєї мами.

Таким чином, ОСОБА_2 , ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків протягом тривалого часу, зловживає спиртними напоями, веде аморальний спосіб життя, така поведінка свідчить про свідоме ухилення від виконання своїх батьківських обов`язків по відношенні до малолітньої доньки. За весь час мама так і не усвідомила своєї поведінки, донькою не цікавиться та не зверталася до служби у справах дітей про повернення їй дитини. Продовжує вести аморальний спосіб життя.

Заяви (клопотання) учасників справи.

В судове засідання представник позивача ОСОБА_7 не з`явилась. До початку розгляду справи подала заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує, просить задовольнити.

В судове засідання відповідачка ОСОБА_2 не з`явилась, належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, про що є відомості в матеріалах справи, про причини неявки суд не повідомила, заяви про розгляд справи за її відсутності суду не надано, відзив не надано, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути справу за її відсутності.

Процесуальні дії у справі.

На підставі ст. 280 ЦПК України, враховуючи думку представника позивача, суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, врахувавши думку представника позивача щодо заочного порядку розгляду справи, прийшов до висновку, що позов Органу опіки та піклування Вашківецької міської ради є обґрунтований і підлягає задоволенню.

В силу ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів .

На підставі ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: 1) керує ходом судового процесу; 2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; 3) роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; 4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; 5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

В силу ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Матір`ю неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження Серія НОМЕР_1 , повторно виданого 23.02.2023 року.

З витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідано до ч.1 ст.135 СК України №00031723252 від 20.07.2021 року вбачається, що відомості про батька неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зазначені зі слів матері відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

На підтвердження позивачем позовних вимог щодо позбавлення батьківських прав, надано наступні докази:

Характеристика, видана Вашківедькою міською радою №17 від 29.01.2024 року з даних якої вбачається, що ОСОБА_2 , проживає без реєстрації в м.Вашківці, Вижницького району,освіта середня, розлучена, не працює, зловживає спиртними напоями. Участі у громадському житті міста не приймає, до адміністративної відповідальності не притягувалась, характеризується з негативної сторони.

Рішення виконавчого комітету Конятинської сільської ради № 49/8 від 15.03.2023 року з даних якого вбачається, що було встановлено опіку над дитиною, позбавленою батьківського піклування ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначено ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительку АДРЕСА_1 опікуном над дитиною.

Заочне рішення Вижницького районного суду від 09.01.2023 року по справі №713/2336/22 з даних якого вбачається, що малолітня донька ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 , була відібрана у матері без позбавлення її батьківських прав та стягнуто аліменти на її утримання в твердій грошовій сумі в розмірі 1300,00 гривень щомісяця, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 25 листопада 2022 року до досягнення дитиною повноліття.

Рішення виконавчого комітету Вашківецької міської ради від 09.03.2023 року №33-37/23 з даних якого вбачається, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Характеристика, видана Довгопільським старостинським округом Конятинської сільської ради №198 від 29.01.2024 року з даних якої вбачається, що ОСОБА_6 працює в Конятинській сільській громаді з листопада 2023 року на посаді в.о.начальника відділу соціального обслуговування та праці. Одружена, разом з чоловіком виховують четверо неповнолітніх дітей. ОСОБА_1 перебуває під опікою.

Акт обстеження матеріально-побутових умов сім`ї ОСОБА_6 №71 від 30.01.2024 року з даних якого вбачається, що сім`я проживає в задовільних умовах, дитина позбавлена батьківського піклування ОСОБА_1 . 2021 року народження, забезпечена усім необхідним для нормального життя, та розвитку, отримує належне виховання. З моменту встановлення опіки над дитиною, мама ОСОБА_2 , жодного разу не цікавилася життям та розвитком дитини ОСОБА_1 , не надавала фінансову допомогу не вчинила жодних спроб для подолання своїх складних життєвих обставин.

Висновок органу опіки та піклування Вашківецької міської ради №86 від 14.02.2024 «Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 » з даних якого вбачається, що орган опіки та піклування Вашківецької міської ради. Вижницького району Чернівецької області вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітньої доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При вирішенні справи судом застосовано наступні норми права.

Відповідно до ст.141 Сімейного кодексу України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою статті 157 цього Кодексу..

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Відповідно до ст.164 ч.1 п.2, ч.2, ч.3, ч.6 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Згідно зі ст.165 цього ж Кодексу, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до ст.12 ч.1,ч.4, ч.6 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Позбавлення батьківських прав або відібрання дитини у батьків без позбавлення їх цих прав не звільняє батьків від обов`язку утримувати дітей. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

Відповідно до ст. 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 р., в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року (далі - Декларація), у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Верховний Суд у постанові від 06.05.2020 у справі №753/2025/19 дійшов наступного висновку: «Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав. Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків. Питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці. Факт заперечення заявником проти позову про позбавлення його батьківських прав, подання відповідачем апеляційної скарги свідчить про його інтерес до дитини».

Відтак, позбавлення батьківських прав відноситься до крайньої міри відповідальності, а це означає, що застосовується ця міра судом тоді, коли всі інші засоби впливу виявилися безрезультатними.

Аналізуючи вимоги та положення вищезазначеного законодавства, а також враховуючи, відповідно до ч.4 ст.263 ЦПК України, висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду, суд визнає, що при вирішенні питань, які стосуються дитини, в тому числі і щодо позбавлення батьківських прав її батьків, в першу чергу мають бути враховані інтереси дитини. Позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо.

Відповідно до ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ч.1, 5, 6 ст.81 ЦПК України, Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Оцінивши зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 у повному обсязі не виконує батьківські обов`язки по відношенню до своєї неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , не займається її вихованням, не відвідує, не піклується про її здоров`я, фізичний та моральний розвиток, про створення належних умов для її проживання та виховання, не утримує матеріально, такими своїми діями фактично ухиляється від виконання своїх обов`язків як матері, свідомо нехтує ними, а тому, суд вважає, що позовні вимоги органу опіки та піклування Вашківецької міської ради про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 у відношенні неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є обґрунтованими, вмотивованими, підтвердженими належними та допустимими доказами та підлягають до задоволення.

Відповідно до ст.166 ч.2, ч.3 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Враховуючи, що згідно заочного рішення Вижницького районного суду від 09.01.2023 року стягнуто з ОСОБА_2 аліменти на утримання неповнолітньої ОСОБА_1 , в твердій грошовій сумі в розмірі 1300,00 гривень щомісяця, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 25 листопада 2022 року до досягнення дитиною повноліття, судом при розгляді позовних вимог про позбавлення батьківських прав не вирішується питання про стягнення аліментів, оскільки дані вимоги закону виконані на підставі рішення суду.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, суд вважає за необхідне, стягнути з відповідачки ОСОБА_2 судовий збір в сумі 1211,20 гривень в дохід держави.

На підставі ст.ст.150, 164, 165, 166 СК України, керуючись ст.ст. 4, 13, ст.76, 77, 81, 258-265, 280-282, 354 ЦПК України, Суд, -

УХВАЛИВ :

Позов органу опіки та піклування Вашківецької міської ради - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , відносно неповнолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в сумі 1211 (Одну тисячу двісті одинадцять) гривень 20 (двадцять) копійок в дохід держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин

Позивач: Орган опіки та піклування Вашківецької міської ради Вижницького району Чернівецької області, 59210, м.Вашківці вул.Героїв Майдану, 2, Чернівецька область, Код ЄДРПОУ 04062073.

Відповідачка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , останнє відоме зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 , жителька АДРЕСА_3 .

Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Суддя Іван КИБИЧ

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118581788
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —713/518/24

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні