Ухвала
від 17.04.2024 по справі 522/17502/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/17502/23

Номер провадження № 2-з/522/124/24

УХВАЛА

17 квітня 2024 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючої судді Шенцевої О.П.,

при секретарі Міщенко О.В.,

розглянувши заяву представника ОСОБА_1 адвоката Пилаєвої В.В. про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Атмосфера Буд» про поділ майна подружжя, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Приморського районного суду м. Одеси перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Атмосфера Буд» про поділ майна подружжя.

Позивач звернувся до суду зі заявою про забезпечення доказів, в якому просив суд забезпечити докази шляхом витребування в банківських установах належним чином завірені копії виписок руху коштів по всім відкритим рахункам на ім`я ОСОБА_2 з дати відкриття по сьогоднішній день, в тому числі і в ОСОБА_2 .

В судовому засіданні представник позивача підтримав подану заяву, наполягаючи на її задоволенні. При цьому, звернулась до суду з заявою про уточнення періоду витребування, а саме з 30.10.1998 року по 11.12.2023 року.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечувала проти задоволення позову.

Суд за клопотанням заявника може забезпечити докази без повідомлення інших осіб, які можуть отримати статус учасників справи: 1) у невідкладних випадках; 2) якщо неможливо встановити, хто є або стане такими особами; 3) у разі, якщо повідомлення іншої сторони може унеможливити або істотно ускладнити отримання відповідних доказів (ч.4 ст.118 ЦПК України).

Згідно ч.ч.1, 2, 3 ст.118 ЦПК України, заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею. Заява розглядається не пізніше п`яти днів з дня її надходження до суду. Заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи, повідомляються про дату, час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Суд, вивчивши матеріали справи, заяву про забезпечення доказів, вважає, що вона обґрунтована та підлягає задоволенню.

Згідно ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як встановлено ч.1ст. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування таких доказів судом.

На виконання положень ч. ч. 1, 3ст.116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом (ч.2ст. 116 ЦПК України).

Як роз`яснено у п. 26Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року за №2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ в суді першої інстанції»під час судового розгляду предметом доказування є факти, якими обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше юридичне значення для вирішення справи і підлягають встановленню при ухваленні рішення. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ч.ч.1, 3ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Крім того, згідно із ст.60Закону України«Про банкиі банківськудіяльність» інформаціящодо діяльностіта фінансовогостану клієнта,яка сталавідомою банкуу процесіобслуговування клієнтата взаємовідносинз нимабо сталавідомою третімособам принаданні послугбанку абовиконанні функцій,визначених законом,а такожвизначена уцій статтіінформація пробанк єбанківською таємницею. Банківськоютаємницею,зокрема,є відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України.

В той же час, відповідно до ст.62Закону України«Про банкиі банківськудіяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Оскільки докази, які необхідно витребувати, мають значення для правильного вирішення справи, суд задовольняє заяву про забезпечення доказів.

Керуючись ст.ст.3, 13, 84, 116,117,118,258,260,261ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника ОСОБА_1 адвоката Пилаєвої В.В. про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Атмосфера Буд» про поділ майна подружжя задовольнити.

Витребувати в ПАТ Акціонерний банк «Південний» (65059, м.Одеса, вул. Краснова,6/1, код ЄДРПОУ 20953647) належним чином завірені виписки руху коштів по всім рахункам відкритим на ім?я ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) в період з 30.10.1998 року по 11.12.2023 року.

Витребувати в Акціонерному товаристві Комерційний Банк «Приватбанк» (01001, Україна, м. Київ, вул. Грушевського, 1д, код ЄДРПОУ 14360570) належним чином завірені виписки руху коштів по всім рахункам відкритим на ім?я ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) в період з 30.10.1998 року по 11.12.2023 року.

Витребувати в Акціонерному товаристві «Перший український міжнародний банк» (04070, м. Київ, вул. Андріївська, 4, код ЄДРПОУ 14282829) належним чином завірені виписки руху коштів по всім рахункам відкритим на ім?я ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) в період з 30.10.1998 року по 11.12.2023 року.

Витребувати в ОСОБА_2 належним чином завірені копії вищевказаних документів.

Копію ухвали направити в ПАТ Акціонерний банк «Південний», Акціонерне товариство Комерційний Банк «Приватбанк», Акціонерне товариство «Перший український міжнародний банк» для виконання.

Витребувані ухвалою докази направити до Приморського районного суду м. Одеси за адресою м. Одеса, вул. Балківська, 33, в строк 10 днів з дня отримання даної ухвали.

Роз`яснити, що у разі неможливості подати докази, які вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, сторони зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

У разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин, суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня проголошення ухвали. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала про забезпечення доказів є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Суддя

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118583641
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —522/17502/23

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні