Рішення
від 24.04.2024 по справі 561/632/24
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 561/632/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року смт. Зарічне

Зарічненський районний суд Рівненської області

в складі: головуючого судді Снітчук Р.М.

за участі секретаря Расевич Г.І.

заявника ОСОБА_1

представника заявника адвоката Полюховича С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Зарічне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Локницька сільська рада Вараського району Рівненської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в:

У зазначеній заяві ОСОБА_1 покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 .

До складу спадщини, яка відрилася внаслідок її смерті, входять земельні ділянки, належні спадкодавцю на підставі державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 414013 від 25.11.2010 року та ЯБ № 608287 від 17.03.2006 року.

Вказує, що заповіт ОСОБА_2 не вчинявся, він, як син спадкодавця, є спадкоємцем першої черги за законом після її смерті.

Спадщину фактично прийняв, оскільки з березня 2014 року до дня смерті його матір проживала разом із ним без реєстрації в його будинку, що по АДРЕСА_1 , будучи зареєстрованою по АДРЕСА_2 .

Оформити спадщину на даний час не має можливості, оскільки відсутні докази його постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

У позасудовому порядку довести факт постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини не має можливості, оскільки його матір ОСОБА_2 проживала разом з ним без реєстрації. Встановлення цього факту йому необхідне для оформлення спадщини.

Просить встановити факт його постійного проживання разом із спадкодавцем за адресою АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримав, покликаючись на обставини, викладені у заяві. Крім того, пояснив, що з березня 2014 року його матір ОСОБА_2 постійно проживала без реєстрації разом із ним в його будинку по АДРЕСА_1 , оскільки її будинок знаходився в аварійному стані та у зв`язку з похилим віком вона потребувала постійного стороннього догляду та допомоги. Ніхто крім нього спадщини після її смерті не прийняв та на спадкове майно не претендує. Просив заявлені вимоги задовольнити.

Представник заінтересованої особи Локницької сільської ради Вараського району Рівненської області в судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про розгляд справи у його відсутності, в якій підтвердив факт постійного проживання ОСОБА_1 із спадкодавцем ОСОБА_2 з березня 2014 року до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 по АДРЕСА_1 .

Заслухавши пояснення заявника, свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та дослідивши письмові докази у справі, суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

П. 5 ч. 2 ст. 293, п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України встановлено, що суд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Ч. 2 ст. 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що матір заявника ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть від 08.01.2018 року, серії НОМЕР_1 .

До складу спадщини, яка відкрилася внаслідок її смерті, входять земельні ділянки, належні спадкодавцю на підставі державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 414013 від 25.11.2010 року та ЯБ № 608287 від 17.03.2006 року.

Судом також встановлено, що у період з березня 2014 року до дня своєї смерті ОСОБА_2 постійно проживала без реєстрації разом із сином ОСОБА_1 (заявником у справі) в його житловому будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідками Локницької сільської ради Вараського району Рівненської області № 195, 196 від 05.04.2024 р.

Наведене в судовому засіданні також підтвердили свідки ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , які є сусідами заявника та показали, що матір заявника ОСОБА_2 у зв`язку з перебуванням її будинку в аварійному стані, похилим віком та погіршенням стану здоров`я у березні 2014 року переїхала проживати в будинок сина ОСОБА_1 , що по АДРЕСА_1 . З того часу та до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 вона постійно проживала разом із заявником, який піклувалася про неї, здійснював її догляд та поховання.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265цього Кодексу.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно ст. 1261 ЦК України заявник є спадкоємцем першої черги за законом після смерті матері ОСОБА_2 .

Із повідомлення Зарічненської державної нотаріальної контори № 1-16\144 від 19.04.2024 року, інформаційних довідок зі Спадкового реєстру від 19.04.2024 року вбачається, що після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкова справа не заводилася, свідоцтва про право на спадщину не видавалися, заповіт спадкодавцем не вчинявся.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно до ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом.

Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбаченихКонституцією,законами чиміжнародними договорамиУкраїни,або підставоюдля їхобмеження.

Встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини заявнику необхідне для оформлення спадщини.

За наведених обставин суд вважає, що зазначені вище докази підтверджують факт постійного проживання заявника разом із спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини та встановлення цього факту йому необхідне для оформлення спадщини.

На підставі наведеного та керуючись ст. 1217, 1223, 1233, ч. 3 ст. 1268 ЦК України, ст. 2, 11, 13, 19, 258, 259, 264, 265, 268, 272, 293, 294, 352, 354 ЦПК України,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_2 у період з березня 2014 року до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Зарічненський районний суд Рівненської області.

Повний текст судового рішення складено 24 квітня 2024 р.

Суддя: Снітчук Р.М.

СудЗарічненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118585713
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —561/632/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні