Ухвала
від 22.04.2024 по справі 752/26773/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/26773/23

Провадження №: 2-о/752/103/24

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

22.04.2024 року Голосіївський районний суд міста Києва,

у складі: головуючого по справі судді - Мазура Ю.Ю.

секретаря - Бєляєвої К.Д.,

за участю:

присяжного - Тимченка В.А.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи - Капустянського О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління соціального захисту населення Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, -

В С Т А Н О В И В :

В грудні 2023 заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати його сестру ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити його, ОСОБА_1 , опікуном.

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 09.01.2024 відкрито провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління соціального захисту населення Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 15.03.2024 витребувано від Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня «Психіатрія» медичну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні було поставлено на обговорення питання про призначення судово-психіатричної експертизи, з метою визначення стану здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник в судове засідання з`явився, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечував.

Представник заінтересованої особи в судове засідання з`явився, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечував.

Суд, дослідивши матеріали справи, вислухавши заявника, представника заінтересованої особи з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи, вважає необхідним призначити судову-психіатрічну експертизу.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, особа визнається недієздатною в разі, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи характер правовідносин, оскільки єдиним належним способом доказування вказаних обставин є спеціальні знання в галузі судової психіатрії, а тому потребує призначення по справі судово-психіатрічної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З огляду на наведене, для всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин справи по справі необхідно призначити судову-психіатрічну експертизу, оскільки вирішення заявлених заявником вимог потребує спеціальних знань.

Керуючись ст. ст. 103-109, 259-260 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Призначити у справі № 752/26773/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління соціального захисту населення Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, судово-психіатрічну експертизу, проведення якої доручити експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України (03110, м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

На вирішення експертів поставити питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

- Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

- Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення опіки?

Витрати за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , контактний телефон: НОМЕР_1 ).

Роз`яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 385, 384 КК України, зобов`язавши надати суду відомості про внесення до Державного реєстру атестованих судових експертів.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 752/26773/23, провадження у справі № 2-о/752/103/24.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня проголошення.

Учасник справи, якому копія ухвали суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу не було подано протягом встановленого законом строку. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Ю.Ю. Мазур

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118586367
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —752/26773/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні