Рішення
від 24.04.2024 по справі 672/233/24
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/233/24

Провадження №2/672/162/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року м.Городок

Городоцький районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді Пономаренко Л.Е.,

за участю секретаря судового засідання Ратушняк Л.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вмісті ГородкуХмельницької областів порядкузагального позовногопровадження цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Сатанівської селищної ради Хмельницької області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнанняза неюправа власності наспадкове майнопісля смертіїї батька ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме - домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 . Після смерті батька, ОСОБА_1 , як донька померлого, прийняла спадщину, проте не може оформити право власності на домоволодіння, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на нього.

В судове засідання позивач не з`явилася, представником позивача в позові сформовано вимогу про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Представник Сатанівської селищної ради в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав.

У зв`язку з неявкою сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що домоволодіння по АДРЕСА_1 , згідно технічної документації було збудоване в 1967 році. Згідно виписки з погосподарських книг дане домоволодіння рахувалося за головою двору ОСОБА_2 , а в подальшому головою двору визначена ОСОБА_3 -дружина спадкодавця.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, після його смерті відкрилась спадщина, яку прийняла донька ОСОБА_1 .

У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 після смерті батька ОСОБА_2 позивачці відмовлено через відсутність документів, що встановлюють право власності спадкодавця на зазначений будинок.

Відповідно дост. 178 ЦК України, об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування.

Відповідно дост.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч.1ст.1216ЦК Україниспадкуваннямєперехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичноїособи,якапомерла(спадкодавця),до іншихосіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

ОСОБА_4 згідно свідоцтвапро народженняє донькою ОСОБА_2 і в розумінні ст. 1261ЦК України відноситься до спадкоємців першої черги. Згідно свідоцтва про укладення шлюбу прізвище « ОСОБА_5 » змінено на прізвище « ОСОБА_6 ».

Згідно ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

З матеріаліввитребуваної спадковоїсправи встановлено,що ОСОБА_1 у встановленийзаконодавством строкприйняла спадщинушляхом поданнявідповідної заяви. Інший спадкоємець за законом першої черги ОСОБА_3 -дружина спадкодавця від прийняття спадщини за законом, а також від права на виділення обов`язкової частки відмовилася, про що подала відповідну заяву.

Відповідно до п. 5ст.1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1ст.1296 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Згідно ч. 1ст.1297 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Перешкодою в отриманні свідоцтва про право на спадщину за законом для позивача є відсутність правовстановлюючого документа та відсутність реєстрації права власності на нього.

За життя ОСОБА_2 правовстановлюючі документи не отримував, державну реєстрацію спірного домоволодіння не проводив.

Відносини, пов`язані з державною реєстрацією права власності на збудовані об`єкти нерухомого майна, нерозривно пов`язані з законодавством у сфері містобудування, а саме із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Так, відповідно до норм вказаногоЗакону, обов`язковою умовою створення об`єкта містобудування як об`єкта цивільно-правових відносин, щодо якого можуть виникати речові права, є прийняття такого об`єкта в експлуатацію.

Закон України«Про регулювання містобудівної діяльності»набрав чинності з12 березня 2011 року. У пункті 9 Розділу V «Прикінцеві положення» цього Закону передбачений певний строк для проходження процедури прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, за результатами їх технічного обстеження.

Зокрема, до таких об`єктів було віднесено індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період з 05 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року.

Тому, індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них збудовані у період до 5 серпня 1992 року не підлягають проходженню процедури прийняття в експлуатацію, у тому числі по окремо визначеній «спрощеній» процедурі. Фактично єдиним документом, що засвідчує факт існування такого об`єкта нерухомого майна й містить його технічні характеристики, є технічний паспорт на такий об`єкт, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації.

Отже, до 05 серпня 1992 року закон не передбачав процедуру введення нерухомого майна в експлуатацію при оформленні права власності. Законодавство, чинне на зазначений час, не пов`язувало виникнення права власності на садові будинки з надвірними будівлями та спорудами з державною реєстрацією такого права.

Документом, що засвідчував факт існування об`єкта нерухомого майна й містив його технічні характеристики, був технічний паспорт на такий об`єкт, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації.

Аналогічних висновків дійшов Верховний Суд у постановах від 01 липня 2019 року у справі №206/6298/16-ц (провадження № 61-31398св18), від 26 лютого 2020 року у справі №607/16873/18 (провадження № 61-12451св19).

У матеріалах справи наявна копія технічного паспорту, складеного комунальним підприємством Городоцької міської ради «Городоцьке бюро технічної інвентаризації», в якому зазначено, що будівництво житлового будинку АДРЕСА_1 здійснено у 1967 році. Тобто, спірний житловий будинок із господарськими будівлями та спорудами побудовано до 05 серпня 1992 року, а отже, померлий ОСОБА_2 набув за життя право власності на вказане домоволодіння, яке перейшло в порядку спадкування до його доньки ОСОБА_1 .

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Згідно звіту технічного стану спірного житлового будинку, будинок знаходиться в задовільному стані та придатний для проживання.

Визнання відповідачами позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому наявні достатні підстави для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст. ст.89, 206, 263-265, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Сатанівської селищної ради Хмельницької області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власностіна домоволодіння,розташоване по АДРЕСА_1 ,до складуякого входить:глиновалькований житловийбудинок «А»,загальною площею134,6кв.м.,житловою площею67,6кв.м.,камінний хлів«Б» загальноюплощею 111,1кв.м.,камінний хлів«В» загальноюплощею 13,5кв.м.,цеглянийхлів «Г»загальною площею13,8кв.м., цегляна літнякухня «Д»загальною площею25,9кв.м., каміннийгараж«Е»загальною площею15,0кв.м., цегляна літнякухня «Є»загальною площею52,0кв.м., каміннийпогреб«Ж»загальною площею13,5кв.м., цегляний туалет«З» загальноюплощею 1,8кв.м., металева огорожа «N» в порядку спадкування за законом, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Апеляційна скарганарішеннясудуможебутиподанапротягом тридцятиднівздняпроголошення рішення до Хмельницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Представник позивача: ОСОБА_7 , місце знаходження: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Сатанівська селищнарада Хмельницької області, місце знаходження: вул.Бузкова, буд. 135 Ж, смт.Сатанів Хмельницький район Хмельницька область, 32034.

Суддя Л.Е.Пономаренко

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118606363
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —672/233/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні