Ухвала
від 24.04.2024 по справі 393/64/24
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/64/24

пров. 2/393/80/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року селище Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючогосудді Рачкелюка Ю.В.,

за участю секретаря Шупрудько К.А.,

розглянувши увідкритому підготовчомузасіданні в залісуду селищаНовгородка в порядкузагального позовногопровадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новгородківської селищної ради Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 адвокат Рєзнік І.В. звернулася до суду з даним позовом, в якому просить визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в порядку спадкування за законом, право на земельну частку (пай) розміром 9,18 в умовних кадастрових гектарах, розташовану на території Новгородківської селищної територіальної громади Кропивницького району Кіровоградської області, визначеної для громадян членів колективного сільськогосподарського підприємства «НИВА». Оскільки позивачці приватним нотаріусом Криворізького нотаріального округу Мазепою Н.М. було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай) на території Новгородківської селищної територіальної громади Кропивницького району Кіровоградської області, що належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем якої був ОСОБА_3 . Останній прийняв спадщину та не оформив свої спадкові права, у зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують належність спадкодавцю вказаного спадкового майна.

Позивач ОСОБА_1 та її представникадвокат Рєзнік І.В. у підготовче засідання 24.04.2024 року не з`явилися про дату, час та місце його проведення були повідомлені належним чином. Проте представник позивача надіслала до суду клопотання, в якому просила витребувати з Державного нотаріального архіву в Кіровоградській області спадкову справу № 61 (зареєстровану державним нотаріусом Новгородківської державної нотаріальної контори Щербань С.Ф. 27.05.1997 року) про прийняття спадщини після смерті померлої ОСОБА_2 (дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ) спадкоємцем ОСОБА_3 , для встановлення всіх обставин справи, які мають суттєве значення, а без запиту суду надати ці докази немає можливості. Також просила провести судове засідання по справі без участі позивачки та її представника.

Представник відповідача ОСОБА_4 у підготовче засідання не з`явився, про дату, час та місце його проведення був повідомлений належним чином, через канцелярію суду подав письмове клопотання про проведення підготовчого засідання без його участі та просив призначити справу до розгляду.

Розглянувши заявлене клопотання про витребування доказів, клопотання представників сторін, дослідивши відповідні матеріали, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню зі слідуючих підстав.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.189 ЦПК Українизавданням підготовчого провадження є визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

Згідно правового змістуст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Статтею 197 ЦПК Українипередбачено, що у підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи, зокрема вирішує питання про витребування додаткових доказів.

На підставі викладеного, враховуючи, що стороною позивача вимоги про витребування доказів на думку суду є доведеними, оскільки відомості, що містяться в спадковій справі, мають значення для вірного вирішення справи та повного, всебічного і об`єктивного її розгляду, а отримати зазначені відомості в позасудовому порядку позивач позбавлений можливості, суд вважає, за необхідне витребувати з Державного нотаріального архіву в Кіровоградській області належним чином засвідчену копію спадкової справи № 61 заведену державним нотаріусом Новгородківської державної нотаріальної контори Щербань С.Ф., на підставі якої 27.05.1997 року було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом про прийняття спадщини ОСОБА_3 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , для її дослідження в судовому засіданні задовольнивши заявлене клопотання.

Крім цього, ухвалою судді Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 13.02.2024 року по вищевказаній цивільній справі відкрито провадження та справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження на підготовче засідання.

Відповідно до ч.2ст. 189 ЦПК Українипідготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Таким чином підготовче провадження у даній справі розпочате саме 13.02.2024 року.

Згідно ч.3ст. 189 ЦПК Українипідготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Між тим, в ході підготовчого провадження судом було витребувано докази, зокрема копію спадкової справи, а тому всі необхідні дії для закриття підготовчого провадження з об`єктивних причин виконати не представилося можливим.

Таким чином, враховуючи, що закінчити проведення підготовчого засідання у встановлені законом строки з об`єктивних причин не представляється можливим, оскільки судом тільки 24.04.2024 року за клопотанням сторони позивача витребувано докази по справі, що потребує певного часу, з метою дотримання встановлених законодавством строків проведення підготовчого провадження та належної підготовки справи для розгляду по суті, а також з метою недопущення порушення прав учасників справи, вважає за необхідне з власної ініціативи продовжити строк проведення підготовчого провадження на тридцять днів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.84,189,197,198,258-261 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Рєзнік Інни Віталіївни про витребування доказів по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Новгородківської селищної ради Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Витребувати у строкдо 22.05.2024року з Державного нотаріального архіву в Кіровоградській області належним чином засвідчену копію спадкової справи № 61 заведену державним нотаріусом Новгородківської державної нотаріальної контори Щербань С.Ф., на підставі якої 27.05.1997 року було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом про прийняття спадщини ОСОБА_3 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відкласти підготовче засідання на 23.05.2024 року о 11:30 годині.

Продовжити строк проведення підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Новгородківської селищної ради Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом на 30 (тридцять) днів.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Ю. РАЧКЕЛЮК

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118609032
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —393/64/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні