Ухвала
від 25.04.2024 по справі 341/892/24
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/892/24

Номер провадження 2-о/341/105/24

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

25 квітня 2024 року місто Галич

Суддя Галицького районного суду Івано-Франківської області Мергель М. Р. ознайомився з матеріалами заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Більшівцівської селищної ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

встановив

Представниця адвокат Шевчук-Філімон Н. М. в інтересах заявника ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, в якій просить визнати ОСОБА_2 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 .

Заява обгрунтована тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є близькою родичкою (тіткою) заявника ОСОБА_1 . Тітка заявника за своїм віком та станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду та опіки так як хворіє. ОСОБА_2 внаслідок своєї хвороби не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, про що свідчить висновок судово-психіатричного експерта від 23 листопада 2023 року № 421/2023. Зазначає, що потягом шести років він проживає разом з тіткою як одна сім`я, здійснює догляд за нею, дбає про неї, забезпечує усіма необхідними їй речами.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі вважаю, що заяву необхідно залишити без руху, з огляду на таке.

Згідно з частиною третьою статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до пунктів 2, 5 частини третьої статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити, зокрема, відомості пронаявність абовідсутність електронногокабінету, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

У заяві представниця заявника зазначає, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його близькою родичкою (тіткою). Проте, доказів того, що ОСОБА_2 є тіткою ОСОБА_1 не надано. Тобто, до заяви не надано доказів того, що ОСОБА_2 є рідною сестрою когось із батьків заявника.

Крім цього, у заяві зазначено, що заявник вже звертався до Галицького районного суду Івано-Франківської області із заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення опіки та призначення її опікуном ОСОБА_1 . Проте, за його письмовою заявою відповідну заяву було залишено без розгляду, оскільки орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Більшівцівської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області надав рішення про відмову заявнику у доцільності призначення його опікуном ОСОБА_2 . Водночас до матеріалів справи відповідних доказів не надано.

Також, у заяві серед числа заінтересованих осіб зазначено ОСОБА_4 та ОСОБА_3 . Проте, заява не містить покликання на жодні обставини, які б вказували, що ці особи є заінтересованими. Тобто, не вказано обгрунтованості причин залучення таких заінтересованих осіб, яким чином рішення у цій справі може вплинути на їхні інтереси.

Суддя звертає увагу на те, що у державі з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан, строк дії якого продовжено до 13.05.2024 відповідно до Закону України від 06.02.2024 N 3564-IX "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні". Заявник є особою призовного віку. Таким чином, призначення заявника опікуном може мати значення для отримання відстрочки від мобілізації.

Отже, рішення у цій справі, безумовно, буде мати значення для держави в особі відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Водночас у заяві відсутні будь-які дані щодо військового обов`язку заявника, перебування його на відповідному обліку тощо. Не зазначено відповідний орган як заінтересовану особу.

Вищевказані недоліки позбавляють суд можливості відкрити провадження у цій справі та призначити її до судового розгляду.

Відповідно до частини першої статті 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За вказаних обставин, заяву необхідно залишити без руху із наданням заявнику строку для усунення недоліків.

На підставі викладеного та керуючись статтями175,177,185,260,294, 296, 297 ЦПК України, суддя

постановив:

Подану представницею адвокатом Шевчук-Філімон Наталією Мирославівною в інтересах заявника ОСОБА_1 заяву, заінтересовані особи: орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Більшівцівської селищної ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, залишити без руху.

Надати заявнику/представнику десятиденний строк з дня отримання цієї ухвали для усунення недоліків заяви шляхом:

- викладу обставин із наданням належних доказів, які б підтверджували те, що ОСОБА_2 є близькою родичкою, а саме тіткою заявника;

- обгрунтованості причин залучення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 заінтересованими особами;

- надання копій рішення Більшівцівської селищної ради про відмову заявнику у доцільності призначення його опікуном ОСОБА_2 та відповідного висновку опікунської ради, який затверджено цим рішенням;

- зазначення у заяві усіх передбачених пунктом 2частини третьоїстатті 175ЦПК України даних учасників справи, зокрема відомостей про наявність/відсутність електронного кабінету учасників справи;

- зазначення серед кола заінтересованих осіб відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

- зазначення у заяві даних щодо військового обов`язку заявника з долученням копій відповідних документів.

У випадку невиправлення у встановлений строк вказаних недоліків суддя буде вважати заяву неподаною і таку буде повернуто заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяМикола МЕРГЕЛЬ

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118613733
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —341/892/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні