Ухвала
від 25.04.2024 по справі 133/636/21
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 133/636/21

УХВАЛА

25 квітня 2024 року м. Вінниця

Колегія суддів Вінницького районного суду Вінницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участі секретаря ОСОБА_4

та учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_5 ,

потерпілих ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

представника потерпілих адвоката ОСОБА_8 ,

обвинуваченого ОСОБА_9 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_10 ,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.09.2020 за № 12020020170000682, по обвинуваченню ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України,

УСТАНОВИЛА:

В провадженні Вінницького районного суду Вінницької області перебуває вищевказане кримінальне провадження.

Ухвалою колегії суддів Вінницького районного суду Вінницької області від 02.04.2024 прийнято до судового розгляду кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.09.2020 за № 12020020170000682, по обвинуваченню ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України, та призначено судове засідання, у якому ухвалено з`ясувати наявність підстав для застосування частини другої статті 319 КПК України.

В судовому засіданні 25.04.2024 прокурор ОСОБА_5 зазначив, що недоцільно розпочинати судовий розгляд даного кримінального провадження з початку, оскільки під час судового розгляду попереднім складом суду було лише допитано двох потерпілих. Продовження судового розгляду не вплине на його подальший перебіг. Вважає за можливе продовжувати судовий розгляд зі стадії, яка була до заміни складу суду.

Представник потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_8 в судовому засіданні 25.04.2024 підтримав думку прокурора, погоджується з тим, щоб продовжувати судовий розгляд кримінального провадження.

Потерпілі ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судовому засіданні 25.04.2024 підтримали думку прокурора та свого представника адвоката ОСОБА_8 .

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_10 в судовому засіданні 25.04.2024 зазначив, що немає необхідності розпочинати судовий розгляд з початку, тому вважає за можливе продовжити судовий розгляд.

Обвинувачений ОСОБА_9 в судовому засіданні 25.04.2024 підтримав думку свого захисника.

Заслухавши думки учасників судового провадження, колегія суддів дійшла такого висновку.

Відповідно доч.ч.9,10ст.35КПК України,склад судуу кримінальномупровадженні єнезмінним,крім випадків,які унеможливлюютьучасть суддіу розглядісправи,та іншихвипадків,передбачених цимКодексом. Після зміни складу суду розгляд кримінального провадження починається спочатку, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 319 КПК України, судовий розгляд у кримінальному провадженні повинен бути проведений в одному складі суддів. У разі якщо суддя позбавлений можливості брати участь у судовому засіданні, він має бути замінений іншим суддею, який визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 цього Кодексу. Після заміни судді судовий розгляд розпочинається спочатку, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті та статтею 320 цього Кодексу.

Частиною другоюстатті 319КПК Українивизначено,що судвмотивованою ухвалоюможе прийнятирішення провідсутність необхідностірозпочинати судовийрозгляд зпочатку таздійснювати повторновсі абочастину процесуальнихдій,які вжездійснювалися підчас судовогорозгляду дозаміни судді,якщо такерішення неможе негативновплинути насудовий розглядта заумови дотриманнятаких вимог: 1)сторони кримінальногопровадження,потерпілий ненаполягають нановому проведенніпроцесуальних дій,які вжебули здійсненнісудом дозаміни судді; 2) суддя, що замінив суддю, який вибув, ознайомився з ходом судового провадження та матеріалами кримінального провадження, наявними в розпорядженні суду, згоден з прийнятими судом процесуальними рішеннями і вважає недоцільним нове проведення процесуальних дій, що вже були проведені до заміни судді. У випадку, передбаченому цією частиною, докази, що були дослідженні під час судового розгляду до заміни судді, зберігають доказове значення та можуть бути використані для обґрунтування судових рішень.

Принцип безпосередності дослідження доказів є основоположним для кримінального провадження, що передбачає можливість для сторін проводити допити свідків і експертів, а також досліджувати інші докази перед суддею, який прийматиме рішення.

У той же час ця вимога сформульована як принцип, яким має керуватися суд, приймаючи процесуальні рішення в конкретній ситуації,і засаді безпосередності, як і будь-якій іншій загальній засаді, притаманна певна гнучкість при застосуванні в конкретних обставинах. В залежності від обставин цей принцип реалізується в різних формах, оскільки суд має узгоджувати його з іншими засадами кримінального процесу та/або легітимними інтересами суспільства чи окремих осіб.

Суд, серед іншого, має прийняти до уваги свій обов`язок створити необхідні умови для реалізації сторонами їх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, у тому числі свій обов`язок забезпечити розумний строк розгляду справи.

Вирішуючи питання щодо необхідності розпочинати судовий розгляд з початку та здійснювати повторно всі або частину процесуальних дій, які вже здійснювалися під час судового розгляду до заміни судді члена колегії, колегія суддів зазначає таке.

З матеріалів кримінального провадження убачається, що дане кримінальне провадження до Вінницького районного суду Вінницької області надійшло 01.02.2023 на підставі ухвали Вінницького апеляційного суду від 27.01.2023.

На підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями було визначено колегію суддів для розгляду даного кримінального провадження: головуючий суддя ОСОБА_11 , судді ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

У даному складі колегії суддів 09.05.2023 було проведено підготовче судове засідання, за результатами якого ухвалами Вінницького районного суду Вінницької області від 09.05.2023 прийнято цивільний позов ОСОБА_6 до ОСОБА_9 про відшкодування шкоди, завданої злочином, до спільного розгляду з кримінальним провадженням по обвинуваченню ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України, визначено за ОСОБА_6 статус цивільного позивача, за ОСОБА_9 статус цивільного відповідача; прийнято цивільний позов ОСОБА_7 до ОСОБА_9 про відшкодування шкоди, завданої злочином, до спільного розгляду з кримінальним провадженням по обвинуваченню ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України, визначено за ОСОБА_7 статус цивільного позивача, за ОСОБА_9 статус цивільного відповідача; призначено судовий розгляд даного кримінального провадження.

В судовому засіданні 11.07.2023 було розпочато судовий розгляд даного кримінального провадження. Зокрема, прокурором оголошено обвинувальний акт, стороною потерпілих оголошено прохальні частини позовів, встановлено порядок дослідження доказів та допитано потерпілу ОСОБА_7 . В судовому засіданні 16.10.2023 було здійснено допит потерпілої ОСОБА_6 . В подальшому процесуальні дії, окрім продовження строку дії запобіжного заходу, попереднім складом колегії суддів не вчинялися.

На підставі розпорядження керівника апарату Вінницького районного суду Вінницької області щодо проведення заміни головуючого судді члена колегії суддів №13/24 від 02.04.2024 головуючий суддя Вінницького районного суду Вінницької області ОСОБА_11 , відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями, у кримінальному провадженні № 133/636/21 замінена на головуючого суддю Вінницького районного суду Вінницької області ОСОБА_1 , якій 02.04.2024 передано матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.09.2020 за № 12020020170000682,по обвинуваченню ОСОБА_9 увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого п.6ч.2 ст.115КК України (КП № 133/636/21).

Ухвалою колегії суддів Вінницького районного суду Вінницької області від 02.04.2024 прийнято до судового розгляду кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.09.2020 за № 12020020170000682, по обвинуваченню ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України, та призначено судове засідання.

В порядку підготовки проведення судового засідання по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.09.2020 за № 12020020170000682, по обвинуваченню ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України, головуючим суддею ОСОБА_1 ознайомилася з ходом судового провадження та матеріалами кримінального провадження, наявними в розпорядженні суду.

Головуючий суддя ОСОБА_1 погоджується з прийнятими попереднім складом колегії суддів процесуальними рішеннями.

При цьому, сторони кримінального провадження не наполягають на новому проведенні процесуальних дій, які вже були здійсненні судом до заміни головуючого судді.

Приймаючи рішення щодо долі судового розгляду після заміни головуючого судді, колегія суддів бере до уваги право обвинуваченого отримати судове рішення в розумний строк, яке при анулюванні результатів попереднього розгляду і розгляді справи з початку практично неможливо забезпечити.

Колегія судів також приймає до уваги, що вирішальна більшість суддів у колегії (два з трьох) не були замінені і приймали участь у судовому розгляді.

Таким чином, враховуючи те, що сторони кримінального провадження та потерпілі не наполягають на новому проведенні процесуальних дій, які вже були здійсненні судом до заміни головуючого судді, з огляду на те, що головуючий суддя ОСОБА_1 , яка замінила головуючого суддю, який вибув, ознайомилася з ходом судового провадження та матеріалами кримінального провадження, наявними в розпорядженні суду, згодна з прийнятими процесуальними рішеннями і вважає недоцільним нове проведення процесуальних дій, що вже були проведені до заміни судді, колегія суддів вважає за необхідне ухвалити рішення про відсутність необхідності розпочинати судовий розгляд з початку та здійснювати повторно всі або частину процесуальних дій, які вже здійснювалися під час судового розгляду до заміни головуючого судді ОСОБА_11 . З урахуванням тривалості судового розгляду, складності кримінального провадження, колегія суддів вважає, що таке рішення не може негативно вплинути на судовий розгляд і це не буде порушенням прав сторін кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 35, 319, 372, 376 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Визнати відсутність необхідності розпочинати судовий розгляд кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.09.2020 за № 12020020170000682, по обвинуваченню ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України, з початку та здійснювати повторно всі або частину процесуальних дій, які вже здійснювалися під час судового розгляду до заміни судді.

Ухвала оскарженню не підлягає.

ГОЛОВУЮЧИЙ СУДДЯ Юлія КАРПІНСЬКА

СУДДІ

ОСОБА_12

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118614330
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне вбивство

Судовий реєстр по справі —133/636/21

Ухвала від 18.09.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 18.09.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 18.09.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 18.09.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 07.08.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 07.08.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 02.07.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Медяний В. М.

Ухвала від 02.07.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Медяний В. М.

Ухвала від 27.06.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 27.06.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні