Ухвала
від 23.04.2024 по справі 585/1378/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № № 585/1378/24

Номер провадження 1-кс/585/643/24

У Х В А Л А

І М Е Н ЕМ У К Р АЇ Н И

23 квітня 2024 року м.Ромни

Слідчий суддя Роменського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Роменського РВП Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024202530000010 від 16.02.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

В С Т А Н О В И Л А:

Слідчий СВ Роменського РВП Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді Роменського міськрайонного суду Сумської області з клопотанням, погодженим начальником Недригайлівського відділу Роменської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024202530000010 від 16.02.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

У клопотанні слідчий вказує, що посадовими особами комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Липоводолинської селищної ради Сумської області за попередньою змовою з суб`єктом підприємницької діяльності впровадили протиправний механізм одержання неправомірної вигоди шляхом зловживання своїм службовим становищем під час освоєння бюджетних коштів, що спричинило тяжкі наслідки, що виразилося у придбані 06.12.2021 системи рентгенівської діагностичної POLISTAT М за значно завищеною ціною.

Так, 06.12.2021 між КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Липоводолинської селищної ради Сумської області (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в особі виконувача обов`язків директора ОСОБА_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в собі директора ОСОБА_6 укладено договір про закупівлю №99, за предметом закупівлі: «Придбання цифрового рентгендіагностичного комплексу з плоскопанельним детектором 43х43 см., робочою станцією для тримання, збереження та оброки цифрових рентгенівських зображень» вартістю 3790000,00 грн. з терміном поставки товару до 31.12.2021. Згідно специфікації до договору придбанню підлягає система рентгенівська діагностична ОСОБА_7 16.12.2021 вказаний договір оплачено у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету.

Відповідно до консультаційного повідомлення судового експерта №2/0902/24 від 09.02.2024 встановлено, що вартість системи рентгенівської діагностичної Polistat M станом на грудень 2021 року могла становити 2787278,38 грн. Таким чином, в діях посадових осіб КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Липоводолинської селищної ради Сумської області (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

На даному етапі досудового розслідування виникла необхідність у вилученні ряду оригіналів та звірених належним чином копій документів, які необхідні для проведення ряду судових експертиз, а саме судової товарознавчої експертизи, для встановлення фактичної вартості поставленого товару. Також, у подальшому такі документи будуть використані для проведення перевірок контролюючими органами, та у разі встановлення збитків, проведення судових економічних експертиз та судових почеркознавчих експертиз.

Так, для призначення вище вказаних експертиз та проведення перевірок необхідні наступні документи: оригінали договору про закупівлю №99 від 06.12.2021 та додатки до нього, щодо «Придбання цифрового рентгендіагностичного комплексу з плоскопанельним детектором 43х43 см, робочою станцією для тримання,збереження та обробки цифрових рентгенівських зображень «Код ДК 021:2015:33110000-4: Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини» (НК 024:2019: 37645 - Система рентгенівська діагностична стаціонарна загального призначення, цифрова (комплекс рентгендіагностичний на 2 робочих місця)», додаткові угоди до нього, договірну ціну до договору (з усіма додатками), протоколи погодження цін, календарні плани, акти приймання-передачі товарів, рахунки на оплату товарів, банківські виписки, платіжні доручення, документи щодо перерахування коштів та передачу закупленої продукції кінцевому отримувачу; документи, щодо закупівлі (ввезення в Україну), розмитнення, договір на закупівлю (постачання) з-за кордону, документи про оплату поставки, митну декларацію та інші супроводжуючі документи щодо нового комплекту системи рентгенівської діагностичної Polistat М (з плоскопанельним детектором 43х43 см.) на два робочих місця, яку було поставлено КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Липоводолинської селищної ради Сумської області згідно договору №99 від 06.12.2021 про закупівлю цифрового рентгендіагностичного комплексу з плоскопанельним детектором 43х43 см., робочою станцією для тримання, збереження та оброки цифрових рентгенівських зображень» вартістю 3790000,00 грн., засвідчені належним чином копії установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які діяли станом на 2021 рік (статут, витяг з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, довідку платника податків), наказів про призначення директора, заступника, їх посадові інструкції (трудові договори, контракти).

Приймаючи до уваги викладене, з метою встановлення даних фактичних обставин кримінального провадження, проведення повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування, призначення та проведення судових експертиз, у тому числі призначення у подальшому судової товарознавчої експертизи, судової економічної експертизи, судової почеркознавчої експертизи, залучення спеціалістів Держаудитслужби, виникла необхідність у вилученні оригіналів вище вказаних документів, які перебувають у володінні постачальника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), яке зареєстровано та здійснює свою господарську діяльність за адресою: АДРЕСА_1 .

Окрім цього, відповідно до методичного листа ІНФОРМАЦІЯ_3 «Окремі особливості проведення технічних експертиз документів та почеркознавчих експертиз, у тому числі комплексних, технічних зображень документів», затвердженого рішенням спільного засідання секцій судово-технічної та судово-почеркознавчої експертиз НКМР при МЮ України від 29.03.2012 та протоколу міжвідомчої наради Міністерства юстиції, МВС, СБУ та ІНФОРМАЦІЯ_4 від 29.03.2012, а також п 1.1., п.3.2.1. «Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» до «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженої МЮ України за №53/5 від 08.10.1998 (у редакції наказу ІНФОРМАЦІЯ_3 від 26.12.2012 №1950/5), почеркознавчі та технічні експертизи документів проводяться тільки за наявністю документів. Таким чином, необхідно вилучити саме оригінали документів.

Вищевказані документи мають значення для всебічного, повного та об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази, та іншими способами, крім отримання до них тимчасового доступу з можливістю їх вилучення, довести обставини, які мають значення для розслідування кримінального правопорушення неможливо.

В судове засідання слідчий ІНФОРМАЦІЯ_5 не з`явився, в заяві до суду клопотання підтримав, просив розглядати справу без його участі.

Представник особи, у володінні якої перебувають речі та документи, в судове засідання не з`явився, проте належним чином був повідомлений про час і місце розгляду клопотання.

В силу ч. 4 ст. 107 КПК України вказане клопотання розглядається без застосування технічних засобів фіксування.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Судом встановлено, згідно з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається наявність кримінального провадження № 42024202530000010 від 16.02.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, в рамках якого розглядається вказане клопотання.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Клопотання слідчого, що надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи знаходиться у володінні постачальника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), яке зареєстровано та здійснює свою господарську діяльність за адресою: АДРЕСА_1 , а також те, що вищезазначена інформація має істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з урахуванням можливості використання як доказу відомостей, що містяться у такій інформацій та відсутність можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою інформації, що знаходяться у вищеназваного товариства, з метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування, а також встановлення істини у справі, наявності або відсутності складу злочину, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 107, 131, 132, 159-166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчого відділу Роменського районного відділу поліції Головного управління національної поліції в Сумській області: ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 та заступника начальника слідчого відділу ОСОБА_21 на тимчасовий доступ до оригіналів документів (з можливістю їх вилучення в оригіналі), а саме:

-оригінали договору про закупівлю №99 від 06.12.2021 та додатки до нього, щодо «Придбання цифрового рентгендіагностичного комплексу з плоскопанельним детектором 43х43 см, робочою станцією для тримання,збереження та обробки цифрових рентгенівських зображень «Код ДК 021:2015:33110000-4: Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини» (НК 024:2019: 37645 - Система рентгенівська діагностична стаціонарна загального призначення, цифрова (комплекс рентгендіагностичний на 2 робочих місця)», додаткові угоди до нього, договірну ціну до договору (з усіма додатками), протоколи погодження цін, календарні плани, акти приймання-передачі товарів, рахунки на оплату товарів, банківські виписки, платіжні доручення, документи щодо перерахування коштів та передачу закупленої продукції кінцевому отримувачу;

-документи, щодо закупівлі (ввезення в Україну), розмитнення, договір на закупівлю (постачання) з-за кордону, документи про оплату поставки, митну декларацію та інші супроводжуючі документи щодо нового комплекту системи рентгенівської діагностичної Polistat М (з плоскопанельним детектором 43х43 см.) на два робочих місця, яку було поставлено КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Липоводолинської селищної ради Сумської області згідно договору №99 від 06.12.2021 про закупівлю цифрового рентгендіагностичного комплексу з плоскопанельним детектором 43х43 см., робочою станцією для тримання, збереження та оброки цифрових рентгенівських зображень» вартістю 3790000,00 грн.,

-засвідчені належним чином копії установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які діяли станом на 2021 рік (статут, витяг з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, довідку платника податків), наказів про призначення директора, заступника, їх посадові інструкції (трудові договори, контракти), -

які перебувають у володінні постачальника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), яке зареєстровано та здійснює свою господарську діяльність за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий має право звернутися з клопотанням про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала не оскаржується.

Слідчий суддя Роменського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118616941
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —585/1378/24

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні