Ухвала
від 25.04.2024 по справі 766/1941/18
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/819/190/24

Єдиний унікальний номер справи: 766/1941/18

У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

25 квітня 2024 року м. Херсон

Херсонський апеляційний суд в складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Базіль Л.В., розглянувши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), який є правонаступником Дніпровського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), на рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 09 грудня 2021 року в цивільній справі за позовом Дніпровського районного у м. Херсоні відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Херсонській області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про анулювання первинного актового запису цивільного стану,

ВСТАНОВИВ:

09 грудня 2021 року Херсонським міським судом Херсонської області у зазначеній вище справі ухвалено судове рішення, яким у задоволенні позову Дніпровського районного у м. Херсоні відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Херсонській області відмовлено.

28.03.2024 року на вказане судове рішення Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) подав через засоби поштового зв`язку апеляційну скаргу з клопотанням про поновлення строку на апеляційне оскарження, які зареєстровані апеляційним судом 02.04.2024 року.

В обґрунтування поважності причин пропуску процесуального строку заявник зазначив, що згідно наказу Міністерства юстиції України №975/5 від 13.03.2023 Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) є правонаступником Дніпровського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Вперше апеляційну скаргу на зазначене рішення було подано у січні 2022 року Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Херсон Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), яку ухвалою Херсонського апеляційного суду від 16.02.2022 року було залишено без руху через несплату судового збору в розмірі 2643,00 грн та надано скаржнику строк на усунення недоліків поданої апеляційної скарги. У зв`язку з початком бойових дій на території Херсонської області та окупацією міста Херсона у лютому 2022 року Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Херсон Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) було припинено роботу щодо оскарження вищезазначеного судового рішення.

В подальшому з відомостей порталу «Судова влада» скаржнику стало відомо, що ухвалою Херсонського апеляційного суду від 31.08.2023 року по справі 766/1941/18 було визнано неподаною та повернуто апеляційну скаргу Дніпровського відділу на рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 09 грудня 2021 року у зв`язку із несплатою судового збору.

З посиланням на викладені обставини та сплату 21.03.2024 року судового збору у розмірі 2643,00 грн апелянт просив поновити пропущений строк на апеляційне оскарження.

Ухвалою Херсонського апеляційного суду від 11 квітня 2024 року апеляційну скаргу залишено без руху, надано заявнику строк для усунення недоліків апеляційної скарги, а саме, запропоновано: направити на адресу апеляційного суду заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням обставин, передбачених ч.2 ст.358 ЦПК України. Крім того, апеляційним судом зазначено, що звертаючись повторно з апеляційною скаргою на судове рішення від 09 грудня 2021 року обставин щодо неможливості користуватися процесуальними правами у строки визначені законом апелянт не навів.

На виконання вимог ухвали Херсонського апеляційного суду від 11 квітня 2024 року уповноважений представник Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеси) Расторгуєва Г.С. засобами поштового зв`язку та на електронну пошту апеляційного суду надіслала до Херсонського апеляційного суду заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження з наведенням причин пропуску такого строку.

Мотивуючи клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження заявник посилається на те, що Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Одеса), що став правонаступником Дніпровського відділу, не мав можливості ознайомитись з ухвалою про залишення апеляційної скарги без руху від 16.02.2022 року, яка повторно апеляційним судом була направлена на електронну адресу апелянта 12.07.2023 року, оскільки ще 13 березня 2023 року Дніпровський відділ ліквідовано відповідно до наказу Міністерства юстиції України №957/5 «Про відділи державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса)», а у квітні 2023 року всі працівники були звільнені.

На підставі викладеного, заявник просить визнати причини пропуску строку на апеляційне оскарження поважними та поновити цей строк.

Відповідно до положень ст.354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно із приписами ч.2 ст. 354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу

Наведені апелянтом причини пропуску процесуального строку на апеляційне оскарження судового рішення не дають достатніх підстав для визнання їх поважними з огляду на таке.

Відповідно до ч.2 ст.55 ЦПК України усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Як слідує із матеріалів справи, копія ухвали Херсонського апеляційного суду від 16.02.2022 року про залишення апеляційної скарги без руху відповідно до вимог ч.5 ст.272 ЦПК України була надіслана 23.02.2022 року Дніпровському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Одеса) на його електронну адресу - dniprovskiydracs@ukr.net. Згідно довідки про доставку електронного листа, документ доставлено до електронної скриньки 23.02.2022 року о 10:33:28 год.

Зазначений факт скаржником не заперечується. Обставин, які б перешкоджали скаржнику у термін з 24.02.2022 року по 01.09.2023 рік (час постановлення ухвали Херсонського апеляційного суду про визнання апеляційної скарги неподаною та повернення її заявнику) виконати вимоги вищезазначеної ухвали в клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження не наведено, про що наряду з іншим було зазначено в ухвалі Херсонського апеляційного суду від 11 квітня 2024 року, що залишено заявником поза увагою.

Не наведено скаржником і причин, які слугували перешкодами у реалізації ним права на апеляційне оскарження судового рішення, починаючи з 01.09.2023 року (повернення апеляційної скарги) по 28.03.2024 року (дата подання нової апеляційної скарги).

Крім того, вказуючи про неможливість Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Одеса), що став правонаступником Дніпровського відділу, ознайомитись з ухвалою про залишення апеляційної скарги без руху від 16.02.2022 року, яка повторно апеляційним судом була направлена на електронну адресу апелянта 12.07.2023 року, скаржник не вказує, які саме перешкоди завадили йому, як правонаступнику ознайомитися з даною ухвалою.

Відповідно до частини другої статті 127 ЦПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

З огляду на викладене, враховуючи приписи частини другої статті 127 ЦПК України, апеляційний суд вбачає наявність підстав для продовження заявнику встановленого судом процесуального строку для усунення недоліків апеляційної скарги, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

У зв`язку із наведеним вище, заявнику слід направити на адресу апеляційного суду заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження з належним обгрунтуванням причини пропуску такого строку і надати відповідні докази на їх підтвердження в оригіналах чи належним чином завірені їх копії, з урахуванням положень ст.358 ЦПК України.

Керуючись статтями 127, 260 ЦПК України, апеляційний суд

УХВАЛИВ:

Продовжити Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), який є правонаступником Дніпровського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), строк для усунення недоліків апеляційної скарги, встановлений ухвалою Херсонського апеляційного суду від 11 квітня 2024 року, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

У разі неподання заяви для поновлення строку апеляційного оскарження або якщо наведені підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, у відкритті касаційного провадження буде відмовлено.

Ухвала набирає законної сили з дня її підписання і касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя Херсонського апеляційного суду Л.В. Базіль

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118618204
СудочинствоЦивільне
Сутьанулювання первинного актового запису цивільного стану

Судовий реєстр по справі —766/1941/18

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Базіль Л. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Базіль Л. В.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Приходько Л. А.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Ігнатенко П. Я.

Рішення від 09.12.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Рішення від 09.12.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 06.09.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Рішення від 18.05.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 20.03.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні