Рішення
від 25.04.2024 по справі 466/2047/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/2047/24

Провадження № 2-о/466/107/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2024 року Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого-судді Зими І.Є.

секретаря с/з Колодій Я.П.

розглянувши в порядку окремого провадження, цивільну справу за поданням Органу опіки та піклування Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради , в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 про призначення опікуном недієздатної фізичної особи, -

в с т а н о в и в:

Орган опіки та піклування Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради звернувся до суду з поданням , в порядку окремого провадження, в якому просить призначити ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .. Фактично на підтвердження вказаного подання, ОСОБА_2 теж подав до суду заяву , в якій просить призначити його опікуном своєї бабусі - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги мотивують тим, що ОСОБА_2 проживає по АДРЕСА_1 , разом із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є інвалідом 1-і групи та згідно рішення Шевченківського районного суду м. Львів від 15.02.2024 №466/5270/23 визнана недієздатною.

В останньої наявне хронічне психічне захворювання, яке призводить до того, що вона має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності. Загальна тривалість перебування на інвалідності з 2009 року. ОСОБА_1 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги , контролю і у зв`язку з цим, вона перебуває на обліку у лікаря-психіатра.

ОСОБА_2 постійно здійснює догляд за ОСОБА_1 , у нього добрий стан здоров`я, спиртними напоями або наркотичними засобами не зловживає, на обліку у психоневрологічному або наркологічному диспансері не перебуває. Має можливість і бажання доглядати за ОСОБА_1 .

Згідно подання органу опіки та піклування, обставин, за яких ОСОБА_2 не може бути опікуном, не виявлено.

Ухвалою від 05.04.2024 року відкрито провадження у справі.

В судове засідання представник органу опіки та піклування Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради та ОСОБА_2 не з`явились, подавши заяви про розгляд справи без їх участі, просять подання задовольнити.

На підставі частини другої статті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

З`ясувавши дійсні обставини справи, дослідивши зібрані по справі докази, суд дійшов наступного висновку.

Рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 15.02.2024 №466/5270/23 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнана недієздатною.

Як вбачається із рішення суду, відповідно до висновку судово-психіатричного експерта Львівської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» від 08.08.2023 року №831, на час огляду ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 виявляє ознаки тяжкого психічного розладу у формі змішаної деменції та не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Потребує опіки.

Судом встановлено, що 21.09.2023 опікунською радою при Шевченківській районній адміністрації Львівської міської ради рекомендовано органу опіки та піклування - Шевченківській районній адміністрації Львівської міської ради скерувати до суду подання про доцільність призначення ОСОБА_2 опікуном недієздатної бабусі - ОСОБА_1 .

Донька ОСОБА_1 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за станом здоров`я не може бути опікуном своєї матері. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , донька ОСОБА_1 , проживає за межами України з 2001 року. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 надав заяву про не заперечення щодо призначення ОСОБА_2 опікуном дружини, ОСОБА_1 .

Із матеріалів подання вбачається, що відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягався, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. Згідно долучених до заяви довідок за станом здоров`я ОСОБА_2 може виконувати обов`язки опікуна. Обставин, за яких останній не може бути опікуном, не виявлено.

ОСОБА_2 проживає разом із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , по АДРЕСА_1 , що стверджується актом фактичного проживання комісії УК «Грінвіль Парк» від 11.07.23р.

За приписами ч.1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законами та іншими нормативно- правовими актами.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Стаття 62 ЦК України передбачає, що опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 1, 6 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи вищенаведене, оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що подання органу опіки та піклування ШРА ЛМР та заява є підставними та їх слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. ст. 247, 258,259,263 - 265, 272, 273, 293, 294, 296, 300 ЦПК України, ст. ст. 60, 62, 63 ЦК України суд,-

у х в а л и в :

подання Органу опіки та піклування Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, в інтересах ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про призначення опікуном недієздатної фізичної особи задовольнити.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 опікуном недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Учасники справи :

Заявник: орган опіки та піклування Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, місцезнаходження: м. Львів, вул.Липинського,11., ЄДРПОУ 04056115 ;

Заінтересована особа : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , прож. АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , прож: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя І. Є. Зима

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118624346
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —466/2047/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні