Ухвала
від 25.04.2024 по справі 320/29910/23
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 320/29910/23

УХВАЛА

25 квітня 2024 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії: судді-доповідача Грибан І.О., суддів: Ключковича В.Ю., Парінова А.Б., розглянувши у порядку письмового провадження питання про залучення Приватного підприємства «Інтерторг-2009» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача до участі у справі за позовом Державної інспекції архітектури та містобудування України в особі головного інспектора будівельного нагляду ОСОБА_1 до Департаменту містобудування та архітектури Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) про визнання протиправними та незаконними дії, визнання протиправним та скасування рішення, -

У С Т А Н О В И В:

Державна інспекція архітектури та містобудування України в особі головного інспектора будівельного нагляду ОСОБА_1 звернулася з позовом Департаменту містобудування та архітектури Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація), в якому просила суд:

- визнати протиправними та незаконними дії Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо видачі містобудівних умов та обмежень від 05.05.2021 (реєстраційний №494 від 05.05.2021, реєстраційний № ЄДЕССБ МU01:2384-6866-0101-2738) для проектування об`єкта будівництва "Реконструкція нежитлової будівлі (літера А) під будівлю торгівельного призначення з адміністративними приміщеннями" за адресою: вул. Філатова Академіка, 5 у Печерському районі м. Києва, на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:79:061:0117;

- визнати протиправними та скасувати містобудівні умови та обмеження від 05.05.2021 (реєстраційний №494 від 05.05.2021, реєстраційний № ЄДЕССБ МU01:2384-6866-0101-2738) для проектування об`єкта будівництва "Реконструкція нежитлової будівлі (літера А) під будівлю торгівельного призначення з адміністративними приміщеннями" за адресою: вул. Філатова Академіка, 5 у Печерському районі м. Києва, на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:79:061:0117.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 14 вересня 2023 року позовну заяву повернуто позивачу на підставі п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України.

Не погоджуючись з даним судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, у якій просить його скасувати та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 квітня 2024 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державної інспекції архітектури та містобудування України в особі головного інспектора будівельного нагляду ОСОБА_1 на ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 14 вересня 2023 року про повернення позовної заяви та на підставі ч. 2 ст. 312 КАС України призначено справу до апеляційного розгляду у порядку письмового провадження.

16 квітня 2024 року на адресу Шостого апеляційного адміністративного суду надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача Приватне підприємство «Інтерторг-2009».

Розглянувши вказане клопотання, колегія суддів зазначає наступне.

Правовий статус та порядок вступу у справу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору та виступають на стороні позивача або відповідача, встановлений Главою 4 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини другої статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно з частиною четвертою статті 49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина п`ята статті 49 КАС України).

Згідно пункту 1 частини 1 статті 306 КАС України, суддя-доповідач в порядку підготовки справи до апеляційного розгляду, зокрема з`ясовує склад учасників судового процесу. У разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Отже, підставою для залучення третіх осіб до участі у справі є наявність у особи, яка не є стороною у справі, прав та обов`язків, на які може вплинути рішення у справі.

Натомість, колегія суддів зазначає, що в даній справі судом першої інстанції не вирішено питання про відкриття провадження, оскільки ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 14 вересня 2023 року позовну заяву повернуто позивачу на підставі п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України.

Крім того, колегія суддів зауважує, що суд апеляційної інстанції в даній справі не встановлює підстав того, чи судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, а переглядає ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 14 вересня 2023 року в частині того чи судом першої інстанції постановлено оскаржуване судове рішення з порушенням норм процесуального права та чи призвело це до створення перешкоди у реалізації позивачем права звернення із позовною заявою.

З огляду на викладене, клопотання Приватного підприємства «Інтерторг-2009» задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.49, 306 КАС України, суд -

У Х В А Л И В

В задоволенні клопотання Приватного підприємства «Інтерторг-2009» щодо залучення його в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, - відмовити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її підписання суддями (проголошення) та касаційному оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: І.О. Грибан

Судді: В.Ю. Ключкович

А.Б. Парінов

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118632897
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері містобудування; архітектурної діяльності

Судовий реєстр по справі —320/29910/23

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Грибан Інна Олександрівна

Постанова від 25.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Грибан Інна Олександрівна

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Грибан Інна Олександрівна

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Грибан Інна Олександрівна

Ухвала від 09.10.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Грибан Інна Олександрівна

Ухвала від 14.09.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні