Ухвала
від 25.04.2024 по справі 546/343/24
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/343/24

номер провадження 2/546/240/24

У Х В А Л А

25 квітня 2024 року м. Решетилівка

Суддя Решетилівського районного суду Полтавської області Романенко О.О., вирішуючи питання про відкриття провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до Решетилівської міської ради Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Говтва", про визнання права на земельну частку (пай) та виділення земельної частки (паю) в натурі,

встановив:

23.04.2024 через електронний кабінет Електронного суду позивачкою ОСОБА_1 подано до суду вищевказану позовну заяву.

За результатами автоматизованого розподілу справ між суддями, 23.04.2024 справу передано на розгляд головуючому судді Романенко О.О.

Перевіривши матеріали позовної заяви, суддею встановлено, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст. 175 та ст. 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України (в редакції ЗУ 3200-ІХ від 29.06.2023, який набрав чинності 18.10.2023) позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

В позовній заяві не зазначено поштовий індекс позивача ОСОБА_1 та представника позивача ОСОБА_2 , а також відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету в учасників справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Суддя звертає увагу на те, що у позовній заяві повністю відсутня прохальна частина, що позбавляє суд можливості встановити суть позовних вимог позивача.

Як передбачено п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги: зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Суддя звертаєувагу,що втексті позовноїзаяви зазначенонаступне: «Після смерті матері, ОСОБА_3 , відкрилась спадщина, я є спадкоємцем першої черги за законом.

Однак, з тексту позовної заяви вбачається, що матір`ю позивача ОСОБА_1 є ОСОБА_4 , а не ОСОБА_3 .

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що позивачка ОСОБА_5 є донькою ОСОБА_4 , яка є онучкою та правонаступником (спадкоємцем) ОСОБА_6 . Померла ОСОБА_6 за час свого життя була членом КСП ім. Т. Шевченка Решетилівського району Полтавської області та мала право за життя на отримання земельної частки-паю.

Однак, у позовній заяві не зазначено доказів на підтвердження родинного зв`язку між вказаними у позові особами та не надано відповідних доказів.

Окрім того, по тексту позовної заяви по різномузазначено побатькові ОСОБА_7 « ОСОБА_8 » /« ОСОБА_9 ».

Також по тексту позовної заяви по різномузазначено ім`я чоловіка ОСОБА_7 « ІНФОРМАЦІЯ_1 »/ ОСОБА_10 .

Також, у позовній заяві позивачем ОСОБА_1 визначено представником позивача ОСОБА_2 .

На підтвердження повноважень представника до позовної заяви додано копію довіреності від 22.04.2024 року, посвідчену приватним нотаріусом Полтавського міського нотаріального округу Кривенко Н.В., зареєстровану в реєстрі за №1528. Довіреність дійсна до 22.04.2027. Вказаною довіреністю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уповноважує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , представляти її інтереси в усіх органах державної влади, в тому числі і в судах всіх інстанцій щодо ведення справи з оформлення спадкових прав ОСОБА_1 на майно, що залишилось після смерті ОСОБА_11 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Представником у суді може бути адвокат або законний представник (частина 1 статті 60 ЦПК України).

Частиною другою статті 60 ЦПК України визначено, що під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених устатті 61цього Кодексу.

Відповідно доп.2ч.4ст.274ЦПК Українив порядкуспрощеного позовногопровадження неможуть бутирозглянуті справиу спорах щодо спадкування.

Згідно частини третьої статті 131-2 Конституції України, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Пунктом 11 Перехідних положень Конституції України, передбачено, що представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 01 січня 2017 року, у судах апеляційної інстанції - з 01 січня 2018 року, у судах першої інстанції - з 01 січня 2019 року.

Суддя вважає, що дана позовна заява не відноситься до категорії малозначних в силу положень ч. 6 ст.19 ЦПК України та ст.274 ЦПК України, а тому представництво має здійснюється виключно адвокатом.

Відповідно до ч.4ст.62 ЦПК України,повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Згідно ч.1 ст.6 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Таким чином, суддя звертає увагу, що згідно діючого законодавства, по даній категорії справ, здійснювати процесуальне представництво в суді та представляти інтереси фізичних осіб сторін по справі може лише адвокат.

Позивачем не надано суду доказів того, що представник позивача ОСОБА_2 має статус адвоката, та з нею укладено угоду на представництво інтересів позивача в суді саме за цим позовом, що унеможливлює вирішити питання допуску до участі у справі ОСОБА_2 як представника позивача.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищезазначені обставини, суддя позбавлений можливості вирішити питання відкриття провадження у справі, а тому позовну заяву слід залишити без руху та надати представнику позивача строк на усунення недоліків.

Таким чином, текст позовної заяви, по формі та змісту відповідно до ст. 175 ЦПК України з урахуванням змін, внесених ЗУ 3200-ІХ від 29.06.2023, який набрав чинності 18.10.2023, повинен бути наданий суду разом з копіями відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі з дотриманням вимог абз. 1 ч. 1 ст. 177 ЦПК України або з дотриманням вимог абз. 2 ч. 1 ст. 177 ЦПК України у разі подання до суду позовної заяви з урахуванням виправлених недоліків в електронній формі через електронний кабінет.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя,-

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Решетилівської міської ради Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Говтва"про визнання права на земельну частку (пай) та виділення земельної частки (паю) в натурі залишити без руху.

Надати позивачу строк у десять днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви, зазначені у даній ухвалі, не будуть усунені, позовна заява буде визнана неподаною та повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Копію ухвали надіслати позивачеві та його представнику.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Суддя О.О. Романенко

СудРешетилівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118643293
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —546/343/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні