Ухвала
від 26.04.2024 по справі 188/339/24
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/339/24

Провадження № 2-о/188/31/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року смт. Петропавлівка

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області у складі

головуюча суддя Курочкіна О.М.

присяжні :

Правда Л.В.

Усата В.В.

секретар судового засідання Фесик Ю.В.

справа 188/339/24

Заявник: ОСОБА_1

Заінтересована особа: Петропавлівська селищна рада Синельниківського району

фізична особа: ОСОБА_2

про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення на нею опіки і призначення опікуна

за участю:

заявник ОСОБА_1

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа про визнання фізичної особи, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

В заяві про визнання ОСОБА_2 недієздатним, заявник зазначив, що

син - ОСОБА_2 , зареєстрований за місцем проживання та постійно мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Витягом з Реєстру територіальної громади від 25.10.2023 року та Витягом № 197 про зареєстрованих у житловому будинку осіб від 19.01.2024 року виданим Петропавлівською селищною радою Синельниківського району Дніпропетровської" області.

Син заявника, ОСОБА_2 є особою з інвалідністю другої групи по захворюванню з дитинства, що підтверджується копією довідки до акта огляду МСЕК серія 12 ААГ № 553178 виданою 01 вересня 2023 року Міжрайонною психіатричною МСЕК № 4 Комунального закладу «Обласний клінічний центр медико-соціальних експертиз «ДОР» Департаменту охорони здоров`я Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Причиною інвалідності є хронічне психічне захворювання, а саме: згідно Акту №154/23 виданого комунальним підприємством «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги» Дніпропетровської обласної ради від 30.08.2023 року визначено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на розумову відсталість внаслідок дитячого церебрального паралічу в ступені вираженої дебільності; складний тип олігофренічного дефекту (судомний синдром в анамнезі, виражена емоційно-вольова нестійкість). Р70.1.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

В підготовчому засіданні заявник не заперечив проти призначення експертизи.

Відповідно до ч. 2 ст. 298 ЦПК України у виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до положень ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про судову експертизу" виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Відповідно до ст.7-1 Закону України "Про судову експертизу" підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою - якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб.

Експертиза проводиться у Дніпровській філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» юридична адреса 49006 Дніпропетровська область місто Дніпро вулиця Надії Алексєєнко будинок 84).

Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам КП «ДБКЛПД`ДОР.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст.105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ст.109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про психіатричну допомогу" судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Отже, для вирішення справи по суті, слід призначити судово-психіатричну експертизу для визначення стану психологічного здоров`я ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який відповідно до заяви і медичних документів має ознаки недієздатності.

Відповідно до ст.252 ч.1 п.5 Цивільного процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103-105, 109, 252 ч.1 п.5, 293, 298 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання громадянина ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановлення на ним опіки і призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити питання:

чи страждає ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 на хронічний стійкий психічний розлад?

Чи може ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 в силу свого психічного захворювання розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (49006 Дніпропетровська область місто Дніпро вулиця Надії Алексєєнко будинок 84).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 для проведення експертизи.

Судові витрати, пов`язані з проведенням експертизи, віднести за рахунок держави.

На час проведення судово-психіатричної експертизи провадження по даній справі зупинити.

Ухвала суду може бути оскаржена безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності до п.п. 15.5 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Головуюча суддя О. М. Курочкіна

присяжні :

Л.В. Правда

В.В. Усата

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118646290
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення на нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —188/339/24

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні