Ухвала
від 25.04.2024 по справі 128/4059/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/4059/23

УХВАЛА

25 квітня 2024 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області у складі:

Головуючої - судді Фанди О.А.,

присяжних: Підкалюка П.П., Костюк О.П.,

за участю секретаря Олексієнко О.В.,

представника заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Куцого К.С.,

розглянувши в судовому засіданні в залі суду м. Вінниці в порядку окремого провадження клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою Комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», за участі заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , Опікунської ради виконавчого комітету Вороновицької селищної ради, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького районного суду Вінницької області надійшла заява Комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», за участі заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , Опікунської ради виконавчого комітету Вороновицької селищної ради, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, в якій заявник просить суд: визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , як внутрішньо-переміщена особа фактично проживаюча за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 ; встановлення опіки над нею та призначення їй опікуна.

Подану заяву заявник обґрунтував тим, що Відповідно до статуту КУ Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку має у своїй структурі Вороновицьку філію, яка спеціалізується на лікуванні та догляді осіб з психоневрологічними захворюваннями та відповідно до ч.3 ст. 296 ЦПК України може бути заявником за категорією справ про визнання осіб недієздатними, як психіатричний заклад. У зв`язку з військовою агресією РФ проти держави України, підопічну ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було евакуйовано з АДРЕСА_3 , в якому проживала з 19 червня 2012 року. З 17 серпня 2022 року по 28 березня 2023 року ОСОБА_3 перебувала у психоневрологічному відділенні Вороновицької філії КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» с. Плисків за адресою: вул. Броніцького, 2. с. Плисків, Погребищанський р-н, Вінницька обл. З 29 березня 2023 року на день подачі цієї заяви ОСОБА_3 перебуває у психоневрологічному відділені Вороновицької філії КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» за адресою Вінницька обжить, АДРЕСА_4 . З матеріалів особової справи відомо, що Рішенням Довгинцівського районною суду Кривого Рогу від 03 листопада 1998 року ОСОБА_3 визнано недієздатною. Останнім опікуном ОСОБА_3 була ОСОБА_4 , яка померла у 2009 році. Стан здоров`я ОСОБА_3 наступний: ауто-та алопсихічна орієнтована достатньо. Доступна формальному, вербальному контакту. На запитання відповідає не по суті. Увага н стійка, швидко відволікається. Емоційно сплощена. Мислення розірване, непослідовне. В висловлюваннях звучать уривки маячних ідей відношення, дії. Розлади сприйняття заперечує, але сама до себе говорить, до чого прислухається. Суїцидальні думки заперечує. Пам`ять та інтелект знижені. Критика порушена. Потребує постійного стороннього спонукання га догляду за своєю зовнішністю, контролю за прийомом медикаментів.

Особи з таким станом здоров`я (дієздатності) потребують особливої уваги, постійної медичної та фізичної допомоги, постійного нагляду.

Так як, строк судового рішення, яким визнано ОСОБА_3 недієздатною, перевищує двох років з моменту набрання законної сили та судовим рішенням не призначено нового опікуна над останньою. У зв`язку з чим, є достатні підстави та необхідність у проведенні судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та встановлення над останньою опіки.

Вирішення нього питання є важливою гарантією захисту прав і законних інтересів підопічної ОСОБА_3 .

У зв`язку з чим заявник просить визнати ОСОБА_3 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити їй опікуна.

Судом розглянуто питання про призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 .

Учасники справи щодо призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 не заперечували.

Суд, розглянувши питання про призначення експертизи, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, приходить до висновку про необхідність призначення по справі судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

За змістом п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

В зв`язку з призначенням експертизи, суд відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, зупиняє провадження по справі на час проведення експертизи.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що для правильного вирішення справи необхідно призначити судово-психіатричну експертизу психічного стану ОСОБА_3 .

В зв`язку з призначенням експертизи, суд відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, зупиняє провадження по справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103, 252 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Призначити у справі за заявою Комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», за участі заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , Опікунської ради виконавчого комітету Вороновицької селищної ради, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , як внутрішньо-переміщена особа фактично проживаюча за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , проведення якої доручити експертам Вінницької Філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (м. Вінниця, вул.Пирогова, будинок 109).

На вирішення експерта поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

2.Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

3.Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над нею опіки?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи.

Медична документація ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , як внутрішньо-переміщена особа фактично проживаюча за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , знаходиться в Комунальній установі «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» та надати її в розпорядження експертів.

Про дату, час і місце проведення експертизи повідомити учасників процесу.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвалу може бути оскаржено в частині зупинення провадження у справі безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя

Присяжні:

Підкалюк П.П. Костюк О.П.

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118646841
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —128/4059/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні