Ухвала
від 26.04.2024 по справі 903/321/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10 E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

26 квітня 2024 року Справа № 903/321/24 Господарський суд Волинської області в складі судді Дем`як В. М., розглянувши справу №903/321/24

за позовом: Управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Ковельської міської ради

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог що предмета спору на стороні позивача: Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Волиньелектрозбут

про стягнення 321 630, 47 грн.

Встановив: Управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Ковельської міської ради звернулось до Господарського суду Волинської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Волиньелектрозбут у якому просить стягнути 321 630, 47 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач доводить, що різниця між встановленими фінансово-контролюючим органом збитками, спричиненими позивачу внаслідок визнання додаткових угод до договору постачання електричної енергії споживачу від 12.01.2023 №23-21/253 недійсними та повернутими відповідачем коштами становить 321 630, 47 грн.

Крім того, позивач у позовній заяві зазначає третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області (43005, місто Луцьк, проспект Грушевського, будинок 3а, код ЄДРПОУ 40913671).

Ухвалою суду від 04.04.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами. Залучино до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог що предмета спору на стороні позивача: Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області (43005, місто Луцьк, проспект Грушевського, будинок 3а, код ЄДРПОУ 40913671).

Відповідач через відділ документального забезпечення та контролю суду подав:

- клопотання за вх. № 01-75/2984/24 від 19.04.2024, у якій просить суд здійснити перехід з розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін до розгляду справи за правилами загального позовного провадження;

- відзив на позовну заяву за вх. №01-75/2982/24

В обґрунтування клопотання посилається на те, що вирішення спірних правовідносин, які виникли між позивачем та ТОВ «ВЕЗ», вимагає повного і всебічного встановлення обставин справи та може бути досягнуто виключно за участі сторін у судових засідання (з їх викликом). У Відповідача є необхідність надати усні пояснення по суті спору, які мають значення для правильного вирішення справи.

Дана справа потребує детального розгляду спору по суті та з`ясування всіх обставин, а саме: встановлення, чи належний спосіб захисту своїх інтересів був обраний Позивачем; необхідності доведення факту понесення матеріальних збитків Позивачу, наявність яких нічим не підтверджена; визначення правомірності вимог Позивача щодо здійснення перерахунку ціни, яка є істотною умовою договору, після повного виконання сторонами своїх зобов`язань; визначення факту наявності в діях Відповідача господарського правопорушення як обов`язкової умови при вирішенні питання про стягнення збитків при виконанні господарських договорів; належного формування судової практики.

Додатково зазначає на тому, що необ`єктивний розгляд даної справи може спричинити значні негативні наслідки для ТОВ «ВЕЗ» як постачальника електричної енергії, який є єдиним постачальником універсальної послуги на території Волинської області, обслуговує як населення, так і об`єкти бюджетної та соціальної сфери, що, у свою чергу, може призвести до неналежного виконання останнім своїх обов`язків по наданню вказаних вище послуг, що є надважливо у період воєнного стану, який є надзвичайною подією у розумінні п. 3 ч. 4 ст. 331 ГПК України, та постійних блекаутів. Наголошує, що справа є складною, потребує правильного та об`єктивного вирішення спору, а тому існує необхідність розгляду справи в порядку загального позовного провадження, що забезпечить право відповідача на належний захист своїх інтересів.

Суд, розглянувши клопотання відповідача за вх.№01-75/2984/24 від 19.04.2024 дійшов висновку про його задоволення з огляду на таке.

Частинами 1-3 статті 247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Частиною 4, 5 статті 250 ГПК України передбачено, що якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про:

1) залишення заяви відповідача без задоволення;

2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Якщо відповідач не подасть у встановлений судом строк такі заперечення, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин.

Згідно частин 1, 6 статті 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі. Якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Отже, з метою надання відповідачу належним чином підготуватись до розгляду справи та з метою забезпечення дотримання принципу пропорційності та змагальності сторін, враховуючи завдання господарського судочинства, суд вважає за можливе задовольнити клопотання відповідача про перехід від спрощеного позовного провадження до розгляду цієї справи за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання зі стадії відкриття провадження у справі.

Відповідно до частин 2-3 статті 177 ГПК України, підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 120 ГПК України, суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Керуючись ст.ст. 120, 176, 177, 182, 197, 234, 235, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

2. Замінити судове засідання для розгляду справи по суті підготовчим судовим засіданням.

3. Розгляд справи здійснювати зі стадії відкриття провадження у справі.

4. Підготовче засідання призначити на 27 травня 2024 року на 10:00 год.

5. Повідомити учасників справи, що підготовче засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Волинської області (м. Луцьк, пр. Волі, 54а) в залі судових засідань №103.

6. Явка представників сторін у судове засідання обов`язковою не визнається.

7. Запропонувати позивачу у строк до п`яти днів подати суду письмову відповідь на відзив із відповідними доказами про відправку її сторонам по справі.

8. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua.

9. Роз`яснити учасникам, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам статей 161-165 Господарського процесуального кодексу України та мають бути подані у строк, визначений в ухвалі.

10. Звернути увагу сторін на те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Ухвала суду підписана 26.04.2024.

Суддя В. М. Дем`як

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118649463
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —903/321/24

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні