Рішення
від 17.04.2024 по справі 596/228/24
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"17" квітня 2024 р. Справа № 596/228/24

Провадження № 2-о/596/33/2024

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Цвинтарної Т.М.

присяжних: Кришталович О.В.,

Кобилянської Л.А.

при секретарі судового засідання Рудніцькій О.П.

за участю: заявника ОСОБА_1

представника заявника - адвоката Теслі П.О.

заінтересованих осіб ОСОБА_2 , ОСОБА_3

представника заінтересованої особи -

служби у справах дітей

Копичинецької міської ради Сирник І.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в селищі Гусятин в режимі відеоконференцзв`язку цивільну справу за заявою представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Теслі Петра Олексійовича, заінтересовані особи: служба у справах дітей Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про усиновлення малолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, заінтересовані особи - служба у справах дітей Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та просить дозволити йому бути усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Внести зміни в актовий запис про народження № 08 від 05 квітня 2013 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: змінити прізвище дитини з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 »», по батькові з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 », в графі «батько» записати - « ОСОБА_1 ».

В обґрунтування заяви посилається на те, що він разом з ОСОБА_2 , з якою він одружений та з якою в них є спільна дитина, проживають разом однією сім`єю в будинку по АДРЕСА_1 вже на протязі останніх двох років, а взагалі разом вони проживають на протязі шести років. З матір`ю дитини, яку він бажає усиновити, ОСОБА_2 він одружився 23 травня 2019 року та ІНФОРМАЦІЯ_3 у них народилася спільна дитини - син ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . З того часу вони всі живуть як велика дружна сім я, у них спільне місце проживання, спільний бюджет, спільне господарство, спільний побут, разом вони проводять вільний час, він турбується про здоров`я та розвиток дитини, утримує її, надає їй усю необхідну матеріальну допомогу, фактично виконує роль батька, дитина ОСОБА_3 ставиться до нього з повагою, визнає його за батька. Батько дитини, ОСОБА_11 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , а його дочка ОСОБА_3 залишилися напівсиротою. Також зазначив, що він є військовослужбовцем ЗСУ і рівень його доходу дозволяє йому належно забезпечити свою сім`ю та усиновлену ним дитину ОСОБА_3 . До кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. Ніколи не позбавлявся батьківських прав, не був усиновлювачем іншої дитини, не зловживає спиртними напоями та наркотичними засобами. Мати дитини не заперечує проти усиновлення. Вважає, що усиновлення ним ОСОБА_3 відповідатиме їхнім інтересам.

В судовому засіданні заявник заяву підтримав та пояснив, що він усвідомлює всю відповідальність за усиновлення дитини, відчуває себе психологічно готовими до її виховання та не переслідує будь-яких корисливих мотивів, переконаний, що зможе стати гідним батьком для дитини. З історією розвитку, станом здоров`я дитини, правовими наслідками усиновлення ознайомлений. Бажає надати ОСОБА_3 батьківське піклування та турботу, а також все необхідне для її повноцінного фізичного та духовного розвитку.

Заінтересована особа ОСОБА_2 заяву підтримала, не заперечувала проти усиновлення заявником її дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Опитана в судовому засіданні ОСОБА_3 не заперечувала щодо її усиновлення ОСОБА_1 ..

Представник служби у справах дітей Копичинецької міської ради Сирник І.В. в судовому засіданні підтримала висновок про доцільність усиновлення дитини та відповідність інтересам дитини, та просила суд задовольнити заяву.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного:

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до вимог ст. 208 СК України усиновленою може бути дитина.

В силу вимог ст. 211 СК України усиновителем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років.

Згідно ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Згідно з вимогами ст. 219 СК України, усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони: 1) невідомі; 2) визнані безвісно відсутніми; 3) визнані недієздатними; 4) позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється; 5) протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу. Усиновлення дитини може бути проведено без згоди повнолітніх батьків, якщо судом буде встановлено, що вони, не проживаючи з дитиною понад шість місяців без поважних причин, не проявляють щодо неї батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її.

Відповідно до ч.1 ст.135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Згідно із ст. 220 СК України, на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально. Усиновлення дитини може бути проведене без згоди другого з подружжя, якщо він визнаний безвісно відсутнім, недієздатним, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», за змістом ст. 217 СК у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , починаючи з 23 травня 2019 року перебуває у зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , виданим 23 травня 2019 року Бердянським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у запорізькій області.

У ОСОБА_2 є малолітня дочка - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серії НОМЕР_2 , виданим 05 квітня 2013 року Заводською селищною радою Чортківського району Тернопільської області.

Бажання заявника про усиновлення є добровільним, не пов`язане з будь-якими корисливими мотивами.

Батьком малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записаний ОСОБА_11 .

ОСОБА_11 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданим 28 березня 2023 року Заводською селищною радою Чортківського району Тернопільської області.

Заявник замінює дитині батька, утримує її, виховує та доглядає за нею на належному рівні. Усвідомлює процес усиновлення, ознайомлений з правовими та морально-етичними наслідками усиновлення, бажає її усиновити, у зв`язку з чим, звернувся до служби у справах дітей Копичинецької міської ради із відповідною заявою та надав для позитивного висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини документи про належні житлово-побутові умови, стан здоров`я, доходи, відсутність судимості, нотаріальну згоду дружини та інші документи.

17 січня 2024 року службою у справах дітей Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області наданий висновок за №01-09/8 про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

Згідно з медичним висновком про стан здоров`я, ОСОБА_1 не має протипоказань для усиновлення: є фізично та психічно здоровою людиною, не страждає спадковими хронічними захворюваннями, алкогольної та наркотичної залежності не має.

Як вбачається із витягу серії ВР-002011445, виданого Департаментом інформатизації Міністерства Внутрішніх справ України, ОСОБА_1 станом на 09.01.2024 року до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Відповідно до копії довідки про грошове забезпечення №839/843, виданої 25.01.2024 року військовою частиною НОМЕР_4 , ОСОБА_1 проходить військову службу у військовій частині НОМЕР_4 і його грошове забезпечення з вересня 2023 року по грудень 2023 року складає 351 007,24 грн..

ОСОБА_2 , матір`ю малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано нотаріально посвідчену заяву про згоду на усиновлення заявником дитини.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_1 , проведеного службою у справах дітей Копичинецької міської ради, у житловому будинку за адресою АДРЕСА_1 , створено належні умови для виховання та розвитку дитини.

Судом встановлено, що заявник здатний і має можливість забезпечити належний рівень виховання та утримання малолітньої дитини, забезпечити її законні права та інтереси, стабільні та гармонічні умови для життя дитини в сім`ї.

Відповідно до ч.ч.2,3 ст. 224 СК України при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини, суд вважає, що для усиновлення додержані усі вимоги діючого законодавства України, підстав для відмови у задоволенні заяви про усиновлення дитини заявником ОСОБА_1 , громадянином України, не встановлено, а тому його заява про усиновлення відповідає правам та інтересам дитини і підлягає до задоволення.

У відповідністю з ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Відповідно до ч. 1, 2, 4 ст. 231 СК України за заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім`ї усиновлювачів і звикла до нового імені.

Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Згідно із ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Враховуючи викладене, суд вважає, що необхідно записати усиновлювача батьком усиновленої дитини, змінити прізвище, по-батькові дитини та зобов`язати відповідний орган реєстрації актів цивільного стану внести відповідні зміни до актового запису про народження малолітньої дитини.

Згідно ч. 4 ст. 314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника.

На підставі викладеного, ст.52 Конституції України, ст. ст. 211, 218, 220, 224, 229, 231 СК України, керуючись ст. ст. 81, 89, 212, 263-265, 310-314 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника заявника ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , зареєстрованого в АДРЕСА_2 , фактично проживаючого в АДРЕСА_1 ) - адвоката Теслі Петра Олексійовича (адреса: м. Чортків, вул. В.Великого, 14//15, Чортківського району, Тернопільської області), заінтересовані особи: служба у справах дітей Копичинецької міської ради Чортківського району Тернопільської області (адреса місцезнаходження: м. Копичинці, вул. 22 Січня, 29, Чортківського району, Тернопільської області), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , жителька АДРЕСА_1 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька АДРЕСА_1 ) про усиновлення малолітньої дитини - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , зареєстрованого в АДРЕСА_2 , фактично проживаючого в АДРЕСА_1 ) усиновлювачем дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , видане 05 квітня 2013 року Заводською селищною радою Чортківського району Тернопільської області).

Внести зміни до актового запису №08 від 05 квітня 2013 року, складеного Заводською селищною радою Чортківського району Тернопільської області про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

- в графі батько записати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянин України;

- прізвище дитини змінити на « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ім`я залишити без змін, по-батькові змінити на « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Гусятинський районний суд Тернопільської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 26 квітня 2024 року.

Суддя Т.М. Цвинтарна

Присяжні О.В. Кришталович

Л.А. Кобилянська

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118652385
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —596/228/24

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні