Рішення
від 29.04.2024 по справі 339/78/24
БОЛЕХІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №339/78/24

17

2-о/339/11/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2024 року м. Болехів

Болехівський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Сметанюка В.Б.,

секретаря судового засідання Ганчар Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за заявою ОСОБА_1 , від імені якої діє представник - адвокат Дуткевич Михайло Васильович, зацікавлені особи: Долинська державна нотаріальна контора, Болехівська міська рада Івано-Франківської області про встановлення факту родинних зв`язків,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , від імені якої діє представник - адвокат Дуткевич М.В., звернулася в суд із заявою, в якій просить встановити факт родинних зв`язків, а саме, що ОСОБА_2 (у свідоцтві про смерть записана як ОСОБА_3 ), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Міжріччя Болехівської міської ради Івано-Франківської області, є її бабою.

В обґрунтування заяви зазначила, що вона народилася в м. Болехові в сім`ї ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . З наймолодшого віку її виховувала баба по лінії батька ОСОБА_2 , яка за життя склала заповіт, яким все своє майно заповіла їй, заявниці. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, про що свідчить свідоцтво про її смерть. Однак, у ньому через відсутність у друкарській машині українських літер «Є» та «Ї» записано ім`я баби як « ОСОБА_6 » та по батькові « ОСОБА_7 ». Звернувшись до нотаріуса з метою оформлення права на спадщину, зокрема, на земельну частку (пай), що належав спадкодавиці на підставі сертифіката, виданого на її ім`я - ОСОБА_2 , їй було відмовлено в оформленні спадщини на земельний пай та рекомендовано надати документи, що підтверджують родинні відносини між нею та спадкодавицею. При цьому зазначає, що рішенням Болехівського міського суду від 07.10.2010 року визнано за нею право власності на домоволодіння на підставі заповіту її баби ОСОБА_2 . Оскільки в інший спосіб усунути вказані суперечності і довести факт родинних відносин з бабою вона не може, то змушена звернутись в суд з даною заявою.

Представник заявниці подав до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, просив встановити факт родинних відносин.

Представник зацікавленої особи ОСОБА_8 подала до суду заяву, в якій просила здійснити розгляд справи без її участі. Одночасно повідомила, що визначення ступеня споріднення із спадкодавцем має значення для визначення ставки оподаткування об`єктів спадщини, а тому має для заявниці юридичне значення.

Представник зацікавленої особи Болехівської міської ради Івано-Франківської області подав до суду клопотання, в якому просить здійснити розгляд справи без його участі, не заперечує щодо задоволення заяви заявниці (а.с. 41).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, приходить до висновку, що заяву в слід задоволити, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За приписами ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, також інших фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Як вбачається з роз`яснень, викладених у п. 1 вище названої Постанови Пленуму Верховного Суду України, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

- встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ст. 318 ЦПК України, у заяві про встановлення факту, що має юридичне значення, повинно бути зазначено, зокрема, який факт заявник просить встановити та з якою метою. Мета встановлення факту - це ті наслідки, настання яких бажав би заявник.

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 заявниця, ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Болехів Івано-Франківської області та її батьком записаний ОСОБА_4 (а.с. 7), який, згідно копії свідоцтва про смерть НОМЕР_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 9).

У зв`язку із одруженням заявниця змінила своє дошлюбне прізвище « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 », що підтверджується долученою до матеріалів справи копією свідоцтва про укладення шлюбу (а.с. 7).

В подальшому заявниця, відповідно до свідоцтва про зміну імені серії НОМЕР_3 , змінила прізвище « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_9 » (а.с. 8).

Болехівський міський суд Івано-Франківської області в своєму рішенні від 07 жовтня 2010 року (справа № 2-268/10) визнав за ОСОБА_1 право власності на майно (домоволодіння в с. Міжріччя), що належало її бабусі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та згідно заповіту все своє майно заповіла онуці ОСОБА_1 (а.с. 15).

Померлій також належало право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності селянської спілки «Вільна Україна» Болехівської міської ради Івано-Франківської області в розмірі 1,11 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що стверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії РН № 290989, виданого на ім`я ОСОБА_2 (а.с. 10).

Долученою до матеріалів справи копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 підтверджено той факт, що бабуся заявниці померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Міжріччя Болехівської міської ради у віці 82 років, проте, в графі ім`я записано « ОСОБА_6 » та по батькові « ОСОБА_7 » (а.с. 12).

Після смерті спадкодавиці ОСОБА_2 заявниця 04.05.2005 року звернулася із заявою про прийняття спадщини до Долинської районної державної нотаріальної контори, де була заведена спадкова справа та здійснено реєстрацію заповіту, що підтверджується витягами про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 102015 від 04.05.2005 та № 18523597 від 11.02.2009 (а.с. 11, 13).

Бажаючи оформити свої спадкові права на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , зокрема, на земельну частку (пай), заявниця звернулася до державного нотаріуса Долинської державної нотаріальної контори Ігнатової Т.О., однак, листом від 23.02.2022 № 119/02-14 їй рекомендовано подати документи, що підтверджують родинні відносини з померлою (а.с. 17).

З повідомлення Долинського відділу ДРАЦС у Калуському районі Івано-Франківської області від 20.02.2024 № 198/32.6.1-07 вбачається, що заявниця ОСОБА_1 зверталася до названої установи за видачею витягу з Державного реєстру актів цивільного стану про народження бабусі ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , однак, видати такий немає можливості у зв`язку зі знищенням внаслідок пожежі метричної книги про народження по селу Міжріччя за 1886-1938 роки (а.с. 18).

Відтак, заявниця звернулася з заявою про встановлення факту родинних відносин, в якій зазначила, що встановлення такого факту необхідно їй для прийняття спадщини після померлої баби, а тому має для неї юридичне значення.

Доказів, які б спростовували юридичний факт, який просить установити заявниця, суду не надано і такі не встановлено.

З огляду на викладене, виходячи з інтересів особи щодо захисту її спадкових прав, зважаючи на те, що заявниця немає іншої можливості, крім як в судовому порядку, встановити факт родинних зв`язків, на основі повно та всебічно з`ясованих обставин справи суд вважає, що дана заява підлягає задоволенню, оскільки вимога її законна, обґрунтована та доказово підтверджена письмовими доказами, які в свою чергу є послідовними та логічними, а тому не викликають сумніву в їх правдивості.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення по справі в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 263-265, 315-319 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву - задоволити.

Встановити факт родинних зв`язків, а саме, що ОСОБА_2 , що у свідоцтві про смерть записана як ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Міжріччя Болехівської міської ради Івано-Франківської області, є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду в 30-денний строк з дня його проголошення, а особами, що були відсутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, - в той же строк з дня отримання копії цього рішення.

Заявниця: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Зацікавлена особа: Долинська державна нотаріальна контора, що знаходиться за адресою вул. Б.Хмельницького, 2А, м. Долина Калуського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 20564012.

Зацікавлена особа: Болехівська міська рада Івано-Франківської області, що знаходиться за адресою пл. Івана Франка, 12, м. Болехів Калуського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04054270.

Суддя В.Б. Сметанюк

СудБолехівський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118670818
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —339/78/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні