Рішення
від 09.04.2024 по справі 366/529/24
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 366/529/24

Провадження № 2/366/313/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року смт Іванків

Іванківський районний суд Київської області у складі судді Корчкова А.А., за участю секретаря судового засідання Іванової Л.В., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , поданим через представника, адвоката Іванова Федора Григоровича, до Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області, заінтересована особа: Іванківська державна нотаріальна контора, про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ :

Короткий зміст позовних вимог:

ОСОБА_1 (далі - Позивач), через свого представника, адвоката Іванова Ф.Г., звернулась з позовом до Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області (далі - Відповідач) про визнання права власності на спадкове майно, в якому просить суд визнати за нею право власності на спадкове майно, яке належало її матері, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати, ОСОБА_2 , після смерті якої спадщину позивач прийняла, інших спадкоємців немає.

29.11.2023 позивачка звернулась до Іванківської державної нотаріальної контори, де було заведено спадкову справу № 246/2023, та отримала Свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,25 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована за адресою АДРЕСА_1 , на якій розташований зазначений вище житловий будинок, який належав спадкодавиці на праві власності. Проте, 07.02.2024 постановою нотаріуса у видачі Свідоцтва на право на спадщину на цей житловий будинок позивачці було відмовлено, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нього та який повністю зруйновано.

Позивач зазначає, що у березні 2022 у результаті артилерійського обстрілу с. Підгайне Вишгородського району Київської області житловий будинок зазнав значних пошкоджень, тому у липні 2022 позивач звернулась до комісії Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області про проведення обстеження нерухомого майна, знищеного внаслідок бойових дій, спричинених військовою агресією російської федерації на території Іванківської селищної територіальної громади, але оскільки на законодавчому рівні не врегульовано питання про право власності позивача на вказаний житловий будинок, тому вона не може звернутись до компетентних органів із заявою щодо виплати компенсації щодо пошкодженого майна, то й змушена звертатись із даним позовом до суду.

Процесуальні дії:

21.02.2024 позовна заява надійшла до суду.

26.02.2024 ухвалою суду у справі відкрито провадження за правилами загального позовного провадження, підготовче судове засідання призначене на 09.04.2024.

Позиції сторін:

Позивач, представник позивача у судове засідання не з`явились. Про час, дату та місце слухання справи повідомлені вчасно, належним чином. У позовних вимогах просили суд провести розгляд справи без їх участі, позов підтримують у повному обсязі, просять задовольнити.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, про час, дату та місце слухання справи повідомлені вчасно, належним чином. 09.04.2024 до суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника відповідача, проти задоволення позовних вимог не заперечують, що суд розцінює як відзив з визнанням позову.

Заінтересована особа: представник Іванківської державної нотаріальної контори у підготовче судове засідання не з`явився, про час, дату та місце слухання справи повідомлено вчасно, належним чином, на електронну адресу суду скеровано лист, в якому просять справу розглядати без участі представника, заперечень не мають.

Керуючись ч. 3 ст. 211, ст. 223 ЦПК України, суд розглядає справу за відсутності учасників справи на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

У відповідності до ч.ч. 4, 5 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Згідно з ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Встановлені судом обставини справи та відповідні їм правовідносини:

Суд, дослідивши наявні матеріали, враховуючи визнання відповідачем позовних вимог, приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до вимог ст. ст. 12, 13, 78, 81, 82 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, кожна сторона зобов`язані довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень, доказування не може ґрунтуватись на припущення.

Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Оцінка зібраних по справі доказів здійснюється за правилами, передбаченими ст. 89 ЦПК України з врахуванням положень ст. ст.76-88 ЦПК України.

Судом встановлено наступне:

07.12.2009 в селі Підгайне Іванківського району Київської області померла ОСОБА_2 , про що виконкомом Кухарської сільської ради Іванківського району Київської області зроблено відповідний актовий запис за № 38 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 08.12.2009) /а.с.5/.

На день смерті, ОСОБА_2 належав житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідками виконкому Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області № 464 від 30.08.2023, № 641 від 29.12.2023 складеними на підставі запису з погосподарської книги № 9 за 2021-2025 роки, номер об`єкта погосподарського обліку 0644-1 /а.с.11-12, 14/.

З копії технічного паспорта на будинок садибного типу, який виготовлено станом на 02.01.2024, інвентаризаційна справа № 1685 встановлено, що житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , споруджено у 1968 році, веранда 1968 та колодязь у 2010 роках /а.с.7-10/.

Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла ОСОБА_1 , про що зазначено в постанові державного нотаріуса Іванківської державної нотаріальної контори за вих. № 107/02-31 від 07.02.2024. Інших спадкоємців не має /а.с.6/.

Матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є донькою ОСОБА_2 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 від 24.10.1955, актовий запис № 84, свідоцтво про укладення шлюбу серія НОМЕР_3 , актовий запис № 37 /а.с. 18/).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1261 ЦК України, визначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними (ст. 1267 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч. 1 ст. 1268 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

За даними Іванківської державної нотаріальної контори, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадщину прийняла ОСОБА_1 , спадкова справа 246/2023 /а.с.6/.

За відомостями Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 16.06.1978 (довідка про реєстрацію місця проживання особи № 2067 від 05.12.2021) /а.с.4/.

Відповідно до ч. 1 ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати Свідоцтво про право на спадщину.

В частині 1 статті 1297 зазначеного Кодексу встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачою йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Верховний суд України в п. 23 Постанови Пленуму «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року за № 7 роз`яснив, що Свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством.

За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду з правилами позовного провадження.

29.11.2023 позивач звернулась до Іванківської державної нотаріальної контори та отримала Свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку, площею 0,25 га, кадастровий номер 3222081905:01:013:0002, цільове призначенням - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована: село Підгайне Вишгородський район Київська область та яка належала ОСОБА_2 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 957577 виданого Кухарською сільською радою 25 березня 2009 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 0100934400060 /а.с.15/ оренди землі за № 011094500757 /а.с.16/. Право власності ОСОБА_1 на зазначену земельну ділянку зареєстровано в Державному реєстрі речових прав, що підтверджується Витягом реєстру за № 356286605 від 29.11.2023 /а.с.16/.

07.02.2024 позивач звернулась до Іванківської державної нотаріальної контори з метою отримати Свідоцтво про право власності на житловий будинок за АДРЕСА_1 , що належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проте, постановою державного нотаріуса за вих. № 107/02-31 їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на зазначений житловий будинок, у зв`язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи на нього, та який повністю зруйнований /а.с.6/.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Частиною 1 статті 316 ЦК України передбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

За положеннями частини 1 статті 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно ст. 380 ЦК України житловий будинок є об`єктом права власності.

Відповідно до положень чинного на той час (на момент спорудження житлового будинку) ЦК УРСР 1963 року, Вказівок по порядку ведення погосподарського обліку в сільських радах народних депутатів, затверджених Центральним статистичним управлінням СРСР 13.04.1979 року № 11/5, Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами Української РСР, затвердженої наказом Міністра юстиції УРСР 31.10.1975 року за № 45/5, підтвердженням приналежності будинку, який знаходиться в сільському населеному пункті, можуть бути відповідні довідки сільської ради, в т.ч. і виписки із погосподарських книг.

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, яка затверджена Міністерством комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, передбачала обов`язкову реєстрацію будинків у містах і селищах міського типу. У період чинності цієї інструкції до 13 грудня 1995 року державна реєстрація нерухомого майна у сільській місцевості не проводилася.

Згідно з листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем.

Судом встановлено, що будинок за адресою: АДРЕСА_1 було збудовано у 1968, а тому, приналежність ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , житлового будинку, який знаходився за адресою: АДРЕСА_1 , підтверджується матеріалами справи, зокрема зазначеними вище Випискою з погосподарської книги та довідками виконкому Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області № 464 від 30.08.2023 та № 641 від 29.12.2023, складеними на підставі запису з погосподарської книги № 9 на 2021-2025 роки с. Підгайне, номер об`єкта погосподарського обліку 0644-1 /а.с.11, 12, 14/.

Позивач зазначає, що у березні 2022 у результаті артилерійського обстрілу с. Підгайне Вишгородського району Київської області житловий будинок зазнав значних пошкоджень.

З Акту обстеження майна, пошкодженого під час проведення бойових дій на території с. Підгайне Вишгородського району Київської області спричинених військовою агресією російської федерації за № 2175/1-2014 від 01.07.2022 вбачається, що комісією з обстеження зруйнованого (пошкодженого) майна на території Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області спричинених збройною агресією російської федерації проведено обстеження житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 та встановлено, що будинок зазнав значної руйнації. За висновками комісії - будинок зруйновано, на час обстеження майно не відновлено, категорія пошкоджень об`єкта за результатами попереднього візуального огляду ІІІ-тя /а.с.13/.

Таким чином, позивачка не може оформити право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок, який належав її матері, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нього та оскільки будинок повністю зруйновано внаслідок бойових дій на території с. Підгайне Іванківського району Київської області у березні 2022, тому змушена звертатись за захистом своїх прав до суду.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права, визнання правочину недійсним, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення, примусове виконання обов`язку в натурі, зміна правовідношення, припинення правовідношення, відшкодування збитків, відшкодування моральної шкоди, визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу місцевого самоврядування. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Постановою Кабінету Міністрів України № 326 від 20.03.2022, затверджено «Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації», якою встановлено процедуру визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, починаючи з 19 лютого 2014 року.

22 травня 2023 року набув чинності Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об`єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» від 23.02.2023 за № 2923 (далі - Закон), який визначає правові та організаційні засади надання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об`єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, з дня набрання чинності Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року N 64/2022, а також правові засади створення та ведення Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України.

Відповідно до підпунктів «а» та «д» пункту 1 статті 2 зазначеного Закону, отримувачами компенсації за пошкоджені/знищені об`єкти нерухомого майна є: фізичні особи - громадяни України, які є:

а) власниками пошкоджених/знищених об`єктів нерухомого майна;

д) спадкоємцями осіб, визначених підпунктами "а"-"ґ" цього пункту.

Таким чином, позивач належить до категорії осіб, які відповідно до вищезазначеного, є отримувачами компенсації за пошкоджені/знищені об`єкти нерухомого майна.

На підставі викладеного, на думку суду, право на отримання правовстановлюючого документу на нерухоме майно, має особа, яка є власником цього майна, дане право нерозривно пов`язане з особою спадкодавця, а тому, після його смерті, спадкоємці за відсутності правовстановлюючих документів не мають можливості отримати правовстановлюючий документ на спадкове майно в позасудовому порядку.

Відповідач позов визнав, що підтверджується клопотанням від 05.04.2024.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, а також враховуючи визнання позову відповідачем, суд вважає, що вимоги позивачки про визнання права власності на зазначений вище житловий будинок, підлягає задоволенню.

Судові витрати:

Питання щодо судових витрат вирішується судом відповідно до положень ст. 141 ЦПК України.

Судом встановлено, що відповідно до Закону України «Про судовий збір», позивачем сплачено судовий збір у розмірі 1211, 60 грн., що підтверджується платіжною інструкцією від 21.02.2024 /а.с.25/ та який позивач просить залишити за нею.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 200, 223, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 , поданий через представника, адвоката Іванова Федора Григоровича, до Іванківської селищної ради Вишгородського району Київської області, заінтересована особа: Іванківська державна нотаріальна контора, про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування за законом після смерті її матері, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 (будинок розміром житлової площі 47,1 кв.м., загальною площею 68,9 кв.м. в плані позначений під літерою «А», веранда «а», колодязь «І»).

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Апеляційна скарга подаються учасниками справи безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 29.04.2024.

Повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (РНОКПП НОМЕР_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ). Представник позивача, адвокат Іванов Федір Григорович (адреса: АДРЕСА_3).

Відповідач: Іванківська селищна рада Вишгородського району Київської області (код ЄДРПОУ 04358000, вул. І. Проскури, 7, смт Іванків, Вишгородського району Київської області, 07201).

Заінтересована особа: Іванківська державна нотаріальна контора (код ЄДРПОУ 02884411, адреса: вул. І. Проскури, 26, смт Іванків Вишгородського району Київської області).

Суддя Анатолій КОРЧКОВ

СудІванківський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118671266
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —366/529/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Корчков А. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Корчков А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні