Ухвала
від 24.04.2024 по справі 477/2130/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/2130/21

Провадження №2/477/553/24

УХВАЛА

про заміну сторони її правонаступником

24 квітня 2024 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої судді Саукової А.А.,

за участю секретаря Купрейчик К. М.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Миколаєві клопотання адвоката Колесник Ю. В. про заміну сторони її правонаступником у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області та Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області про визнання права користування земельною ділянкою в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду із позовом, в якому просить визнати за нею право постійного користування на земельну ділянку, площею 38,6 га для ведення селянського (фермерського) господарства, що розташована на території Пересадівської сільської ради Вітовського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 29.11.2021 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 20 квітня 2023 року зупинено провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області та Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області про визнання права користування земельною ділянкою в порядку спадкування за законом, до залучення до участі у справі правонаступника.

01 лютого 2024 року на адресу Жовтневого районного суду Миколаївської області від адвоката Колесник Ю. В. надійшло клопотання про поновлення провадження у справі та заміну сторони у справі на правонаступника.

В обґрунтування клопотання зазначила, що рішення Центрального районного суду м. Миколаєва від 08 серпня 2023 року, ОСОБА_3 , яка є рідною донькою померлого позивача ОСОБА_1 , надано додатковий строк для звернення до приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округу Некрасовій Ю. В. із відповідною заявою про прийняття спадщини.

05.10.2023 року ОСОБА_3 звернулася до приватного нотаріуса із відповідною заявою про прийняття спадщини. Спадкова справа заведена 05.10.2023 р., ОСОБА_3 є єдиним спадкоємцем (першої черги за законом), яка звернулася до нотаріальної контори із відповідною заявою про прийняття спадщини.

Таким чином, правонаступником ОСОБА_1 у справі № 477/2130/21 є її донька ОСОБА_3 , яка бажає взяти участь у розгляді справи в якості позивача, тому, на підставі вищевикладеного, просить суд поновити провадження у справі та залучити її до участі у справі в якості правонаступника позивача.

Ухвалою суду від 12 лютого 2024 року провадження у справі поновлено та постановлено витребувати копію спадкової справи після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Також, судом був скерований запит до Державного нотаріального архіву Миколаївської області про направлення на адресу суду за наявності копію спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

19 березня 2024 року на адресу Жовтневого районного суду надійшла копія спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , з якої вбачається, що 14 грудня 2004 року ОСОБА_1 звернулася до держаного нотаріуса із відповідною заявою про прийняття спадщини.

16 квітня 2024 року на адресу Жовтневого районного суду надійшла копія спадкової справи після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з якої вбачається, що 05.10.2023 року її донька ОСОБА_3 звернулася до приватного нотаріуса із відповідною заявою про прийняття спадщини.

Судове засідання призначено на 24 квітня 2024 року.

Сторони у судове засідання не з`явились, судом повідомлялись належним чином.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України,фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, перевіривши матеріали справи в межах поданої заяви дійшов наступного висновку.

Так, відповідно до частини 1 статті 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст. 1269 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч .1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно до ч.2 ст.55 ЦПК України усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво -це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи, яка була в процесі стороною або третьою особою, до іншої особи у зв`язку з переходом до неї суб`єктивних матеріальних прав.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони із спірних або встановлених судом правовідносин майнового, але неособистого характеру. Заміна суб`єктів матеріальних правовідносин можлива внаслідок смерті громадянина, який був суб`єктом таких правовідносин; ліквідації юридичної особи; уступки права чи взяття на себе обов`язку іншої особи.

В позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі. Отже, матеріальне правонаступництво тісно пов`язане з процесуальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому, незалежно від підстав матеріального правонаступництва процесуальне правонаступництво допускається лише після того,як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні. (правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 10 жовтня 2019 року у справі № 223/793/17-ц).

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ч.1 ст. 1216 ЦК України).

Статтями 1218,1219 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Отже, враховуючи, що позивачка у справі померла, а 05.10.2023 року її донька ОСОБА_3 звернулася до приватного нотаріуса із відповідною заявою про прийняття спадщини і є єдиним спадкоємцем (першої черги за законом) та бажає взяти участь у розгляді справи в якості позивача, тому, з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає необхідним замінити померлу позивачку ОСОБА_1 її правонаступником - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Керуючись статтею 55, 247, 259-261 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката Колесник Ю. В. про заміну сторони її правонаступником задовольнити.

Залучити до участі у справі № 477/2130/21 замість померлої позивачки ОСОБА_1 її правонаступника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Роз`яснити правонаступнику позивача, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відкласти підготовче судове засідання на 30 травня 2024 року о 09-15 год.

Копію ухвали направити учасникам процесу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.А.Саукова

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118675518
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —477/2130/21

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні