Ухвала
від 29.04.2024 по справі 140/551/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову в задоволенні заяви

29 квітня 2024 року ЛуцькСправа № 140/551/23 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Волдінер Ф. А.,

розглянувши в письмовому провадженні заяву Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області про роз`яснення рішення суду в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла заява Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області (далі заявник) про роз`яснення рішення суду від 26.04.2023 в адміністративній справі № 140/551/23 за позовом ОСОБА_1 до Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії.

Заявник просить суд роз`яснити рішення Волинського окружного адміністративного суду від 26.04.2023 у справі № 140/551/23 щодо наступного:

·чи вважається дане рішення пропозицією в розумінні ч. 2 ст. 511 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» про визначення персонального складу виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області;

·чи замінює дане рішення суду рішення Підгайцівської сільської ради від 15.12.2020 № 2/8 «Про утворення виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради восьмого скликання, затвердження персонального та кількісного складу виконкому»;

·чи підлягає виконанню дане рішення суду з дотриманням порядку передбаченого ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Положення про виконавчий комітет Підгайцівської сільської ради восьмого скликання, затвердженого рішенням від 15.12.2020 № 2/9 чи Підгайцівський сільський голова або інша посадова особа сільської ради самостійно без відповідного рішення депутатів Підгайцівської сільської ради зобов`язаний на підставі рішення від 26.04.2023 Волинського окружного адміністративного суду, що залишено в силі постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 28.11.2023 і внести зміни до рішення Підгайцівської сільської ради від 15.12.2020 № 2/8 «Про утворення виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради восьмого скликання, затвердження персонального та кількісного складу виконкому»;

·чи необхідно прийняти нове рішення Підгайцівської сільської ради (без винесення його на голосування депутатів) про включення ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до складу виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради.

Заява обґрунтована наступним.

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 26.04.2023 в адміністративній справі № 140/551/23 було відмовлено позивачу в частині позовних вимог, що стосуються способу виконання рішення «шляхом неприйняття рішення «Про внесення змін до рішення сільської ради від 15.12.2020 № 2/8 «Про утворення виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради восьмого скликання, затвердження персонального та кількісного складу виконкому». Цим самим, на думку заявника, суд вказав на невірність такого способу виконання рішення суду.

Одночасно іншого можливого порядку виконання рішення щодо включення до складу виконавчого комітету сільської ради заступника голови сільської ради у нормативно правових актах не передбачено.

Рішенням суду не зобов`язано сільського голову внести пропозицію про включення ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до складу виконавчого комітету. Звідси виникає не розуміння рішення суду в тій частині, що стосується чи має бути внесена пропозиція про кількісний та персональний склад виконавчого комітету сільським головою, чи фактично рішення суду і є тією ж пропозицією.

Вказує, що отримання роз`яснення рішення суду надасть можливість зрозуміти його по суті та належним чином виконати, не допустивши порушення норм закону.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 22.12.2023 заяву Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області про роз`яснення рішення суду повернуто заявнику без розгляду.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.04.2024 ухвалу від 22.12.2024 про повернення заяви без розгляду у справі № 140/551/23 скасовано та направлено справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

17.04.2024 адміністративна справа надійшла до Волинського окружного адміністративного суду.

Вирішуючи заяву про роз`яснення судового рішення суд виходить за наступного.

ОСОБА_1 звернулася з позовом до Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , в якому просить суд:

1) визнати протиправною бездіяльність Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області щодо не включення заступників сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Підгайцівської сільської ради ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до складу виконавчого комітету, шляхом неприйняття рішення «Про внесення змін до рішення сільської ради від 15.12.2020 №2/8 «Про утворення виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради восьмого скликання, затвердження персонального та кількісного складу виконкому»;

2) зобов`язати Підгайцівську сільську раду Луцького району Волинської області включити до складу виконавчого комітету заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Підгайцівської сільської ради за посадою ОСОБА_2 , шляхом прийняття рішення «Про внесення змін до рішення сільської ради від 15.12.2020 №2/8 «Про утворення виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради восьмого скликання, затвердження персонального та кількісного складу виконкому»;

3) зобов`язати Підгайцівську сільську раду Луцького району Волинської області включити до складу виконавчого комітету заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Підгайцівської сільської ради за посадою ОСОБА_3 , шляхом прийняття рішення «Про внесення змін до рішення сільської ради від 15.12.2020 №2/8 «Про утворення виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради восьмого скликання, затвердження персонального та кількісного складу виконкому».

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 26.04.2023, яке залишено в силі постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.04.2024 від 28.11.2023, адміністративний позов задоволено частково:

·визнано протиправною бездіяльність Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області щодо не включення заступників сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Підгайцівської сільської ради ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до складу виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області;

·зобов`язано Підгайцівську сільську раду Луцького району Волинської області включити до складу виконавчого комітету заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Підгайцівської сільської ради за посадою ОСОБА_2 ;

·зобов`язано Підгайцівську сільську раду Луцького району Волинської області включити до складу виконавчого комітету заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Підгайцівської сільської ради за посадою ОСОБА_3 .

В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Приписами частини третьої статті 254 КАС України суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може розглянути питання роз`яснення судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи та державного виконавця. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Положеннями частин першої, другої статті 254 КАС України встановлено, що за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз`яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали.

Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо воно ще не виконано або не закінчився строк, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

Аналізуючи зміст положень даної статті, слід зазначити, що роз`яснення судом ухваленого ним рішення має на меті усунення такого недоліку, як незрозумілість судового рішення, що в свою чергу перешкоджає його належному виконанню.

Підставою для роз`яснення судового рішення як засобу усунення недоліків ухваленого судового акта є його неясність, невизначеність. Фактично роз`ясненням рішення є зміна форми його викладення таким чином, щоб ті частини судового акта, які викликають труднощі для розуміння, були висвітлені ясніше та зрозуміліше. При цьому суд, роз`яснюючи рішення, не вправі вносити будь-які зміни в існуюче рішення. Тобто процесуальна процедура роз`яснення судового акта виключає можливість будь - яким чином змінювати зміст цього судового рішення, навіть у разі подальшого виявлення судом правових помилок, допущених під час його ухвалення.

Ясність судового рішення полягає у логічному, чіткому, переконливому і зрозумілому викладенні змісту рішення, оскільки недотримання цих вимог може ускладнити або взагалі унеможливити виконання постанови чи ухвали суду.

Роз`яснено може бути судове рішення, якщо без такого роз`яснення його важко виконати, оскільки високою є ймовірність неправильного виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

Зі змісту заяви вбачається, що по суті заявник просить суд встановити порядок виконання рішення суду.

Водночас суд звертає увагу, що в мотивувальній частині судового рішення чітко вказано таке.

«…Зважаючи, що судом встановлено протиправну поведінку відповідача у даній справі, належним способом захисту порушених прав та інтересів позивача є задоволення позовних вимог про зобов`язання Підгайцівської сільської ради включити до складу виконавчого комітету заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів за посадою ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Водночас суд зазначає, що позовні вимоги в частині зобов`язання Підгайцівської сільської ради вчинити вказані дії шляхом прийняття рішення «Про внесення змін до рішення сільської ради від 15.12.2020 №2/8 «Про утворення виконавчого комітету Підгайцівської сільської ради восьмого скликання, затвердження персонального та кількісного складу виконкому» до задоволення не підлягають.

Оскільки, форма та спосіб реалізації органом місцевого самоврядування своїх владних повноважень належить до його виключної компетенції, але при цьому така реалізація повинна здійснюватися виключно на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України, зокрема Законом України «Про місцеве самоврядування»…»

Таким чином, дослідивши зміст рішення, суд дійшов висновку, що рішення Волинського окружного адміністративного суду від 26.04.2023 у справі № 140/551/23 є чітким, зрозумілим і додаткового роз`яснення не потребує.

Керуючись статтями 248, 254, 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області про роз`яснення рішення суду в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії - відмовити.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

СуддяФ. А. Волдінер

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118678278
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —140/551/23

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Волдінер Фелікс Арнольдович

Постанова від 04.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 22.12.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Волдінер Фелікс Арнольдович

Постанова від 28.11.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Улицький Василь Зіновійович

Ухвала від 27.10.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Улицький Василь Зіновійович

Ухвала від 09.10.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Улицький Василь Зіновійович

Ухвала від 09.08.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Улицький Василь Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні