Рішення
від 25.04.2024 по справі 177/260/24
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/260/24

Провадження № 2-о/177/30/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року Криворізький районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Строгової Г.Г.

за участі:

секретаря судового засідання Дятел К.Ю.,

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

представника заінтересованої особи Жиріна С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Кривому Розі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство внутрішніх справ України, Головне управління Національної гвардії України, Військова частина НОМЕР_1 Національної гвардії України, про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Представник заявника - ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаною заявою, яку уточнив та просив суд встановити факт проживання однією сім`єю заявниці ОСОБА_1 і ОСОБА_4 , починаючи з 2019 року та встановити факт перебування ОСОБА_1 на утриманні ОСОБА_4 починаючи з 2019 року.

В обґрунтування уточнених вимог посилався на те, що заявник ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Разом з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , від дня свого народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 проживав її онук ОСОБА_4 . Фактично з самого дитинства вихованням і забезпеченням ОСОБА_4 займалась його бабуся - ОСОБА_1 .

ОСОБА_1 та ОСОБА_4 з 09.12.2019 року вели спільне господарство та мали спільний бюджет, в тому числі оплачували комунальні послуги та поточні витрати. ОСОБА_4 мав постійний гідний дохід, оскільки працював будівельником. Як фахівець був постійно затребуваний і працевлаштований. Зважаючи на похилий вік ОСОБА_1 її онук ОСОБА_4 постійно доглядав за нею, допомагав по господарству та у побуті, опікувався її здоров`ям. Фактично з 2019 року ОСОБА_1 перебувала на утриманні ОСОБА_4 .

30.02.2022 ОСОБА_4 було мобілізовано. Він проходив службу в лавах Національної гвардії України на посаді стрільця 1-го відділення 4-го стрілецького взводу 9-ї роти 3-го стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 та мав військове звання солдат.

Згідно Повідомлення про смерть ІНФОРМАЦІЯ_2 №6089 від 22.08.2022 року стрілець 1-го відділення 4-го стрілецького взводу 9-ї роти 3-го стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_4 загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 внаслідок осколкового вогневого поранення несумісного із життям на околиці села Велика Новосілка Донецької області.

Військова частина НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 окремий батальйон), у якому проходив службу ОСОБА_4 є підрозділом Національної гвардії України. В свою чергу Національна гвардія України входить в структуру Міністерства внутрішніх справ України.

Єдиним відповідним органом, який уповноважений приймати рішення про виплату належним особам одноразової грошової допомоги в розмірі 15000000,00 гривень є Головне управління Національної гвардії України.

Відповідно до листа, надісланого командиром військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України на заяву ОСОБА_1 щодо виплати одноразової грошової допомоги, останню повідомлено про неможливість здійснення одноразової грошової допомоги передбаченої п.2 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року №168 у зв`язку із невідповідністю її статусу вимогам визначеним ст.16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Вважає, що в ситуації, що склалась правам і охоронюваним законом інтересам ОСОБА_1 може бути завдано непоправної шкоди, у зв`язку із тим, що хоча ОСОБА_4 фактично проживав разом зі своєю бабусею та опікувався нею, однак юридично він не був її опікуном, тому ОСОБА_1 не має можливості отримати компенсацію та пільги у зв`язку зі смертю онука, тому вона змушена звернутися до суду.

Ухвалою судді від 11 березня 2024 року відкрито провадження по справі та призначено судове засідання з розгляду справи по суті.

25 березня 2024 року представник заінтересованої особи Міністерства внутрішніх справ України - Старостенко О.О. надав відзив на заяву, в якому зазначив, що дійсно ОСОБА_4 проходив службу в Національній гвардії України, зокрема на посаді стрільця 1-го відділення 4-го стрілецького взводу 9-ї роти 3-го стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 та мав військове звання солдат. Згідно повідомлення про смерть ІНФОРМАЦІЯ_2 № 6089 солдат ОСОБА_4 загинув ІНФОРМАЦІЯ_4 на околиці села Велика Новосілка Донецької області.

ОСОБА_1 бабуся ОСОБА_4 звернулася до Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України з заявою щодо виплати одноразової грошової допомоги, що передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 168.

Заявника повідомлено про прийняте рішення за результатами розгляду заяви останньої щодо виплати одноразової грошової допомоги, зокрема повідомлено про неможливість здійснення такої виплати.

Вказує, що пунктом 2 постанови КМ України від 28.02.2022 № 168 установлено, що сім`ям загиблих осіб, зазначених у пунктах 1-12 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15000000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги, відповідно до статті 161 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім`ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

Просять суд прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства (а.с. 40-42).

Заявник та її представник - ОСОБА_2 в судовому засіданні, заявлені вимоги підтримали та просили їх задовольнити в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Головного управління Національної гвардії України - Жирін С.О. в судовому засіданні вказував, що у ГУ НГУ відомості на спростування або підтвердження спірного питання відсутні, тому при вирішенні спірного питання покладається на розсуд суду.

Представник заінтересованої особи Міністерства внутрішніх справ України, в судовому засіданні не з`явився, надав відзиві на заяву, в якому просив суд прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства (а.с. 40-42).

Представник заінтересованої особи Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України, в судове засідання не з`явився, причини неявки суду невідомі, про час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку (а.с. 73). Заяв про відкладення судового засідання або про розгляд справи за відсутності представника не надходило.

Вислухавши присутніх в судовому засіданні учасників справи, дослідивши матеріали справи, давши оцінку наданим суду доказам, суд дійшов висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних законних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 , є онуком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_4 , згідно якого його матір`ю зазначено ОСОБА_5 (а.с. 59), копією свідоцтва про народження матері ОСОБА_4 - ОСОБА_5 , в якому матір`ю останньої зазначена ОСОБА_6 (а.с. 60), копією свідоцтва про розірвання шлюбу заявниці ОСОБА_7 (а.с. 61), копією свідоцтва про укладення шлюбу заявниці, згідно якого ОСОБА_8 змінила прізвище на « ОСОБА_9 » підчас реєстрації шлюбу (а.с. 64), копією свідоцтва про укладення шлюбу матері ОСОБА_4 , згідно якого ОСОБА_5 змінила прізвище на « ОСОБА_10 » під час реєстрації шлюбу (а.с. 62).

ІНФОРМАЦІЯ_7 мати ОСОБА_4 та донька заявниці ОСОБА_1 - ОСОБА_11 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 62).

30.02.2022 ОСОБА_4 було мобілізовано. Він проходив службу в лавах Національної гвардії України на посаді стрільця 1-го відділення 4-го стрілецького взводу 9-ї роти 3-го стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 та мав військове звання солдат, про що вказувала в заяві заявниця та не заперечувалося заінтересованими особами.

Згідно Повідомлення про смерть ІНФОРМАЦІЯ_2 №6089 від 22.08.2022 року направленого на адресу ОСОБА_1 , стрілець 1-го відділення 4-го стрілецького взводу 9-ї роти 3-го стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_4 загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 внаслідок осколкового вогневого поранення несумісного із життям на околиці села Велика Новосілка Донецької області (а.с. 8), про що видане свідоцтво про смерть (а.с. 65).

Згідно постанови № 12 від 01 грудня 2022 року виданої Медичною (військово-лікарською) комісією ДУ «ТМО МВС України по Полтавській області», травма солдата військової частини НОМЕР_1 НГУ ОСОБА_4 , 1988 року народження: «Вибухова травма (20.08.2022) з розтрощенням голови та тулубу», що призвела до смерті 20.08.2022 ТАК, пов`язана із захистом Батьківщини (а.с. 15).

При зверненні заявниці 12 грудня 2022 року до Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України з заявою про здійснення виплати одноразової грошової допомоги, їй листом від 01 лютого 2023 року № 6/52/11-337 повідомлено про неможливість здійснення виплати одноразової грошової допомоги відповідно до п. 2 постанови КМУ від 28.02.2022 №168, у зв`язку з тим, що у пункті 2 постанови вказано, що виплата одноразової грошової допомоги здійснюється на осіб передбачених у ст. 16 Закону України «Про соціальний правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», де зазначено що право на допомогу мають батьки, один із подружжя який не одружився вдруге, діти які не досягли повноліття та утриманці загиблого (померлого). Також зазначили, що відповідно до наказу Командувача Національної гвардії України № 92 від 02.04.2022 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо оформлення та виплати одноразової грошової допомоги відповідно до п. 2 постанови КМУ від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» зазначено, що утриманці загиблого це особи які відповідно до рішення суду або нотаріально посвідченого правочину підтверджується факт перебування заявника на утриманні загиблого (особи які не були членами сім`ї, але перебували на утриманні його) (а.с. 13).

Заявник в заяві вказувала та підтвердила в судовому засіданні, що ОСОБА_4 є її рідним онуком. З дня його народження ІНФОРМАЦІЯ_1 вони проживали разом за адресою АДРЕСА_2 та доглядала онука. З першого класу ОСОБА_4 жив з нею, закінчив школу. Після смерті її доньки, матері ОСОБА_4 у 2019 році вони з онуком залишилися жити самі, вели спільне господарство, онук доглядав її, піклувався про неї, купував їй ліки, вона була на його утриманні. Вказувала, що її онук ОСОБА_4 мав постійний гідний дохід, оскільки працював будівельником та як фахівець був постійно затребуваний і працевлаштований. Крім того, вказувала, що її онук періодично виїжджав за кордон на заробітки, що підтверджується копією паспорта громадянина України для виїзду за кордон виданого на ім`я ОСОБА_4 , з відмітками про перетин кордону (а.с. 99) та висилав їй кошти, за які вони придбавали речі необхідні для господарства та проживання, що підтверджується копіями фіскальних чеків (а.с. 100-101).

З виписки із амбулаторної картки ОСОБА_1 наданої сімейним лікарем Лозуватської амбулаторії ЗПСМ, вбачається, що ОСОБА_1 з 2003 року по теперішній час хворіла та кожний рік проходила медичні обстеження (а.с. 104-105). Відповідно до висновку № 103 ЛКК від 26.03.2024 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» КНП Лозуватської сільської ради ОСОБА_1 потребує постійного догляду (а.с. 102).

З акту обстеження на факт проживання особи № 21-ЛСР від 22.08.2022, складеного мешканцями АДРЕСА_1 , вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживала за адресою: АДРЕСА_2 , разом з донькою ОСОБА_12 та онуком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з дня народження ОСОБА_13 . Після смерті доньки ОСОБА_12 09.12.2019 року, ОСОБА_1 надалі проживала за адресою: АДРЕСА_2 разом з онуком ОСОБА_4 до дня його призову на службу - 30.03.2022. ОСОБА_1 та ОСОБА_4 вели спільне господарство та мали спільний бюджет, в тому числі оплачували комунальні послуги та поточні витрати (а.с. 9).

Факт того, що ОСОБА_1 проживала разом зі своїм онуком ОСОБА_4 та перебувала на його утриманні з 2019 року також підтверджено довідкою Лозуватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, згідно якої після смерті доньки заявниці та матері ОСОБА_4 - ОСОБА_12 , 09.12.2019 року, ОСОБА_1 та її онук ОСОБА_4 проживали разом по АДРЕСА_2 до дня призову ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_9 . Вони вели спільне господарство, мали спільний бюджет, оплачували комунальні послуги (а.с 14).

Також, факт проживання ОСОБА_1 з її онуком ОСОБА_4 та перебування заявниці на утриманні онука, в судовому засіданні підтвердили свідки ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , які вказували, що дійсно ОСОБА_1 проживала разом зі своєю донькою та онуком ОСОБА_4 . Після смерті доньки заявниці та матері ОСОБА_4 у 2019 року, останній взяв на себе повну опіку над бабусею, він піклувався про неї, про її здоров`я, купував ліки, утримував її матеріально, вони вели спільне господарство.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 та ч.2 ст.315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо згідно закону вони породжують юридичні наслідки.

Відповідно до п.2 ч.1 статті 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Згідно з вимогами ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності не оспорюваних прав.

У п. 117 Постанови Великої Палати Верховного Суду від 18.01.2024 року у справі № 560/17953/21, зазначено, що справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у позасудовому та судому порядку. Рішення стосовно фактів, що мають юридичне значення, прийняті у позасудовому порядку, можуть бути оскаржені до судів адміністративної юрисдикції. Юридичні факти, які належать встановлювати в судовому порядку, вирішуються судами цивільної юрисдикції за правилами ЦПК України.

Пунктом 2 постанови КМ України від 28.02.2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану», установлено, що сім`ям загиблих осіб, зазначених у пунктах 1-1-2 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Відповідно до ч.1 ст.16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають особи, зазначені у пункті 4 цієї статті.

Згідно ч. 4 ст. 16-1 зазначеного Закону, до членів сімей загиблих (померлих) осіб, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, належать: діти, у тому числі усиновлені, зачаті за життя загиблої (померлої) особи та народжені після її смерті, а також діти, стосовно яких загиблу (померлу) особу за її життя було позбавлено батьківських прав; вдова (вдівець); батьки (усиновлювачі) загиблої (померлої) особи, якщо вони не були позбавлені стосовно неї батьківських прав або їхні батьківські права були поновлені на час її загибелі (смерті); внуки загиблої (померлої) особи, якщо на момент її загибелі (смерті) їх батьки загинули (померли); жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла (померла) особа проживали однією сім`єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, за умови що цей факт встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили; утриманці загиблої (померлої) особи, визначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Відповідно д ст. 31 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», члени сім`ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Відповідно до ст. 3 СК України, сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Права члена сім`ї має одинока особа. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Конституційний суд України у своєму рішенні від 3 червня 1999 року у справі № 1- 8/99 зазначив, що обов`язковою умовою для визнання осіб членами сім`ї, крім власне факту спільного проживання, є ведення спільного господарства, тобто: наявність спільних витрат; спільний бюджет; спільне харчування; купівля майна для спільного користування; участі у витратах на утримання житла, його ремонт; надання взаємної допомоги; наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням; інші обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

Частиною другою статті 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Такий факт є необхідним заявнику з метою отримання одноразової грошової допомоги, у зв`язку зі смертю онука, з яким вона проживала однією сім`єю та на утриманні якого вона перебувала.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових-прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. При цьому наведений у ЦПК перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним.

Отже, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав; встановлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 30 травня 2018 року у справі № 761/16799/15-ц.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено та підтверджено матеріалами справи, що ОСОБА_1 постійно проживала з онуком ОСОБА_4 однією сім`єю та перебувала на його утриманні починаючи з 2019 року, до дня мобілізації ОСОБА_4 - 30.03.2022, та даний факт є необхідним заявнику з метою отримання одноразової грошової допомоги, у зв`язку зі смертю онука, який загинув захищаючи Батьківщину, з яким вони проживали однією сім`єю та який був її утримувачем, тому суд вважає що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 247, 259, 263, 264, 265, 293, 315 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство внутрішніх справ України, Головне управління Національної гвардії України, Військова частина НОМЕР_1 Національної гвардії України, про встановлення факту, що має юридичне значення- задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 , починаючи з 2019 року проживала однією сім`єю з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 , починаючи з 2019 року перебувала на утриманні ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Повний текст рішення складений 30.04.2024.

Суддя Г.Г. Строгова

СудКриворізький районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118694230
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —177/260/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні