Ухвала
від 29.04.2024 по справі 350/540/24
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/540/24

Номер провадження 2-о/350/73/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2024 року селище Рожнятів

Суддя Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області Бейко А.М., ознайомившись із матеріалами заяви ОСОБА_1 , зацікавлена особа: виконавчий комітет Перегінської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області із заявою про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки.

Ухвалою Рожнятівськогорайонного судуІвано-Франківськоїобласті від01.04.2024,постановлено,окрім іншого,вищезазначену позовнузаяву залишитибез руху, про що повідомити заявника та надати йому строк встановлений ст. 185 ЦПК України - десять днів з дня отримання ухвали для усунення недоліків заяви, зазначених в ухвалі.

Згідно з ч.4 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

З огляду на те, що нормами ЦПК України не врегульовано питання залишення без руху та повернення заяв в порядку окремого провадження, тому у даному випадку застосуванню підлягають загальні норми цивільного процесуального законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст.44 ЦПК України імперативно визначено, що учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Європейський суд з прав людини, у своїх рішеннях, наголошує, що кожна сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у справі за його участю, добросовісно користуватися належними йому процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Відповідно до ч.ч.3, 6 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною та повертається позивачеві. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Зважаючи на вищевикладене, а також те, що заявник не усунув недоліки, зазначені в ухвалі Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 01.04.2024, при цьому враховуючи, що суд позбавлений можливості повторно залишити позовну заяву без руху або надати позивачу додатковий строк для усунення відповідних недоліків, з огляду також на відсутність відповідного вмотивованого клопотання про надання додаткового строку, суд прийшов до висновку, що заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки слід вважати неподаною та повернути заявнику.

Згідно з ч.ч. 5 та 6 ст.185 ЦПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити, що з урахуванням вимог ч.7. ст.185 ЦПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

На підставі викладеного та керуючись ст.185 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 , зацікавлена особа: виконавчий комітет Перегінської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки - вважати неподаною та повернути заявнику з усіма доданими до неї матеріалами.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч.7 ст.185 ЦПК України, повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Суддя А.М. Бейко

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118694879
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —350/540/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні