Рішення
від 24.04.2024 по справі 601/443/24
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/443/24

Провадження № 2/601/246/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 квітня 2024 року Кременецький районний суд Тернопільської області у складі: головуючого судді Клим Т.П.,

при секретарі Коляді О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кременець цивільну справу за заявою Комунального підприємства Кременецької міської ради «Міськводгосп» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів,

за участю:

представника заявника ОСОБА_2 ,

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до відповідача про стягнення заборгованості за надані послуги із вивезення побутових відходів, в якій просить стягнути із відповідача на користь комунального підприємства Кременецької міської ради «Міськводгосп» суму заборгованості за отримані послуги з вивезення побутових відходів 2869,67 грн. заборгованості за отримані послуги з вивезення побутових відходів та стягнути суму сплаченого судового збору в розмірі 3028,00 грн.. Позовні вимоги мотивовано тим, що послуги з вивезення побутових відходів за адресою: АДРЕСА_1 , надаються комунальним підприємством Кременецької міської ради «Міськводгосп» на підставі договору на вивезення побутових відходів, опублікованому на сайті Кременецької міської ради та в газеті «Діалог» від 29 березня 2019 року. На підставі рішення Кременецької міської ради №3061 від 26.03.2019 та договору з Кременецькою міською радою №68/19-05 від 29.03.2019 КП Кременецької міської ради «Міськводгосп» є єдиним виконавцем послуг з вивезення побутових відходів у м. Кременець.

Послуга із вивезення побутових відходів у місті надається підприємством з 01 квітня 2019 року усім мешканцям міста, оплата за надані послуги нараховується з вказаного терміну. При цьому, споживачі мають право звернутися в абонентський відділ підприємства щодо укладення договору, уточнення кількості мешканців на яких нараховується послуга. Обсяг надання послуг розраховується виконавцем на підставі норм, затверджених рішенням виконавчого комітету Кременецької міської ради №173 від 18.05.2016 (по житлових будинках та квартирах від кількості мешканців), а розрахунок обсягу і вартості послуг здійснюється за тарифами, затвердженими рішенням виконавчого комітету Кременецької міської ради № 1044 від 18.04.2018.

Відповідач ОСОБА_1 не виконує, покладений на нього обов`язок зі сплати коштів за надану послугу з вивезення побутових відходів. Із розрахунку заборгованості ОСОБА_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , перед КП «Міськводгосп» за послугу вивезення твердих побутових відходів за період із 01.04.2019 по 31.10.2021 (станом на 01.01.2024) вбачається, що сума заборгованості становить 2 869,67.

КП «Міськводгосп» неодноразово були здійснені спроби досудового врегулювання даної ситуації щодо сплати ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів, які результату не дали. Із розрахунку, проведеного КП «Міськводгосп» вбачається, що заборгованість ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , за надані послуги вивезення твердих побутових відходів у період з 01.04.2019 по 31.10.2021 становить - 2869,67 грн. Розрахунок проводився із врахуванням того, що вказаною вище адресою у період із 01.04.2019 по 31.10.2021 зареєстровано 5 осіб. Таким чином, про належне надання Позивачем послуги із вивезення побутових відходів свідчить відсутність скарг Відповідача. Впродовж тривалого часу Відповідач отримував послуги із вивезення побутових відходів, але не сплачував їх вартість, у зв`язку з чим утворилась заборгованість за період надання послуг.

28 лютого 2022 року Кременецьким районним судом Тернопільської області видано судовий наказ, відповідно до якого суд вирішив стягнути з ОСОБА_1 на користь КП «Міськводгосп» заборгованість за отримані послуги з вивезення побутових відходів. У свою чергу ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про скасування судового наказу. Ухвалою судді скасовано судовий наказ.

Досудове врегулювання спору проводилося, але з огляду на те, що Відповідач його проігнорував, вважають, що ОСОБА_1 у добровільному порядку сплачувати заборгованість не буде. Враховуючи вищенаведене, а також ненадання ОСОБА_1 жодних документів, які б підтверджували законність не сплати заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів, звільнити ОСОБА_1 , від оплати за надані послуги з вивезення побутових відходів КП «Міськводгосп» законних підстав немає.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю та просить стягнути із відповідача на користь позивача заборгованість за отримані послуги з вивезення побутових відходів та сплачений судовий збір. Просила долучити до матеріалів справи довідку Кременецької міської ради №652/02-27 від 21.11.2023, щодо кількості проживаючих осіб за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день та час судового засідання.

Суд, заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Кременецької міської ради №3061 від 26 березня 2019 року «Про визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів на території міста Кременець», виконавцем послуги із вивезення твердих побутових відходів на території міста Кременець строком на десять років визначено комунальне підприємство Кременецької міської ради «Міськводгосп».

29 березня 2019 року, відповідно до положень п. 31 постанови КМУ№1173від 16.11.2011«Питання наданняпослуг ізвивезення побутовихвідходів» між позивачем та виконавчим комітетом Кременецької міської ради укладений договір №68/19-05 «Про надання послуг із вивезення побутових відходів на території м. Кременець» відповідно до якого позивач зобов`язався згідно до графіком надавати послуги із вивезення побутових відходів на території Кременецької міської ради ( м. Кременець Тернопільської області), а замовник зобов`язується виконати обов`язки, передбачені цим договором.

Рішенням виконавчого комітету Кременецької міської ради №173 від 18 травня 2016 року затверджено норми вивезення твердих побутових відходів у м. Кременець (згідно додатку до даного рішення).

Рішенням виконавчого комітету Кременецької міської ради №1044 від 18 квітня 2018 року встановлено тарифи по вивезенню та знешкодженню твердих побутових відходів у м. Кременець Тернопільської області.

Із розрахунку, проведеного КП «Міськводгосп» вбачається, що заборгованість ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , за надані послуги вивезення твердих побутових відходів у період з 01.04.2019 по 31.10.2021 становить - 2869,67 грн. Розрахунок проводився із врахуванням того, що за вказаною вище адресою у період із 01.04.2019 по 31.10.2021 було зареєстровано 5 осіб.

Відповідно до статті 526ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із частиною першою статті 509ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом частини першої статті 901, частини першої статті 903ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

За змістом статті 633ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов`язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору.

Згідно з частинами першою, другою статті 641ЦК України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття.

Відповідно до статті 642ЦК України відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказано у пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Особа, яка зробила пропозицію укласти договір (оферту), у разі беззастережного акцепту цієї пропозиції його адресатом автоматично стає стороною в договірному зобов`язанні.

Акцептом визнається відповідь особи, якій адресована оферта, про її прийняття. Акцепт повинен бути повним і беззастережним. Мовчання за загальним правилом не є акцептом, якщо інше не випливає із закону, звичаю ділового обороту або з колишніх ділових відносин сторін. Мовчання можна вважати акцептом лише тоді, коли це прямо передбачено договором або законом.

Разом з тим, згідно зі статтею 205ЦК України визначено, що правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Правочин, для якого законом не встановлена обов`язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків. У випадках, встановлених договором або законом, воля сторони до вчинення правочину може виражатися її мовчанням.

Виходячи з тлумачення пункту 2 статті 205ЦК України і пункту 2 статті 642 ЦК України, можна зробити висновок, що укладення договору шляхом вчинення виключно конклюдентних дій або мовчання можливе, якщо для певного договору не передбачена обов`язкова письмова форма або якщо таке укладення договору передбачено законом.

Таким чином, договір про надання послуг з вивезення побутових відходів є укладеним з моменту, коли споживач акцептував пропозицію офертанта повністю та без застережень або у вигляді конклюдентних дій прийняв оферту, або за умови передбачення у договорі або законі не висловив заперечень проти договору (мовчання).

Договір з вивезення відходів містить в собі також елементи договору приєднання (стаття 634 ЦК України), оскільки договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Вивезення відходів є видом житлово-комунальних послуг, що надаються мешканцям певної адміністративно-територіальної одиниці і на ці правовідносини розповсюджується Закон України «Про житлово-комунальні послуги».

Цим законом зокрема, передбачено, що споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору; оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом (частина третя пункт 1 та 5 статті 20).

Такі положення Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» свідчать про обов`язковість договору щодо житлово-комунальних послуг для споживача та не можливість споживача відмовитись від укладання договору (за виключенням у випадках встановлених законом та у порядку встановленому законом), зокрема договору про вивезення відходів. За таких обставин, прийняття оферти виконавця послуг з вивезення відходів може бути у вигляді мовчання.

Згідно з пунктом б частини першої статті 15Закону України«Про відходи» громадяни України, іноземці та особи без громадянства зобов`язані вносити в установленому порядку плату за користування послугами з вивезення побутових відходів.

У частинах другій та третій статті 35-1Закону України«Про відходи» передбачено, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів . Виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На виконання зазначеного закону прийнято постанову КабінетуМіністрів Українивід 10грудня 2008року №1070 про затвердження «Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами», за положеннями пунктів 6-13 цієї постанови визначення норми вивозу відходів, контроль якості послуг, графік надання послуг визначається замовником послуг - органом місцевого самоврядування, а оплата за послуги здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 року № 1010.

Системне тлумачення вказаних норм свідчить, що на фізичних осіб покладено законодавчий обов`язок укласти договір та вносити плату за користування послугами з вивезення побутових відходів; а тому у випадку відсутності прийняття оферти шляхом погодження на укладання договору про вивезення відходів або конклюдентних дій, які свідчать про прийняття пропозиції, таке прийняття може бути також у вигляді мовчання.

Вказана позиція знайшла своє відображення в у постанові Верховного Суду від 22 лютого 2018 року справа № 641/2634/16-ц, провадження № 61-4824св18.

Виходячи з викладеного, аналізуючи наведені обставини, досліджені докази, встановивши правовідносини, які випливають із з`ясованих обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд приходить до висновку про наявність правових підстав щодо задоволення обґрунтованих і доведених вимог позивача та стягнення з відповідача на користь позивача суми заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів.

Згідно статті 141ЦПК України судовий збір підлягає стягненню із відповідачки пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 15, 35-1 Закону України «Про відходи», ст. 205, 256, 257, 261, 267, 509, 526, 633, 641, 642, 901, 903 ЦК України, ст. 3,4, 12, 13, 76, 81, 141, 280-289, 259-268 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Позовну заяву - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , жителя АДРЕСА_1 на користь Комунального підприємства Кременецької міської ради «Міськводгосп» 2869,67 (дві тисячі вісімсот шістдесят дев`ять гривень 67 копійок) заборгованості за отримані послуги з вивезення побутових відходів.

Стягнути з ОСОБА_1 3028,00 грн. (три тисячі двадцять вісім гривень 00 копійок) сплаченого судового збору на рахунок НОМЕР_2 Тернопільське обласне управління АТ «Ощадбанк» код 32291616.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Учасники справи:

Позивач: Комунальне підприємство Кременецької міської ради «Міськводгосп», місцезнаходження вул. Словацького, 6, м. Кременець Тернопільської області, код ЄДР 32291616.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , житель АДРЕСА_1 .

Повне судове рішення складено 29 квітня 2024 року.

Головуючий:

СудКременецький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118701524
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —601/443/24

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Клим Т. П.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Клим Т. П.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Клим Т. П.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Клим Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні