Ухвала
від 29.04.2024 по справі 910/4133/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

29.04.2024Справа № 910/4133/24

Суддя Усатенко І.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 АДРЕСА_1

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАФІТІНВЕСТ" вул. Шолуденка, 6,м. Київ,01135

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗАВАЛЛІВСЬКИЙ ГРАФІТ" вул. Шолуденка, 6,м. Київ,01135

3) Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОУН ФАУНД" вул. Небесної сотні, 76, корп А,с-ще Завалля,Кіровоградська обл., Голованівський р-н,26334

4) Компанії ВОЛЬТ РІСОРСЕС ЛІМІТЕД вул.Джордж Терас буд.108 поверх 25,ПЕРТ,6000

про стягнення (витребування з володіння) часток в статутному капіталі товариств

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Графітінвест", 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Заваллівський графіт", 3) Товариства з обмеженою відповідальністю "Стоун Фаунд", 4) Компанії Вольт Рісорсес Лімітед про стягнення (витребування з володіння) часток у статутному капіталі товариств.

Позовні вимоги обґрунтовані не виконанням відповідачем-4 своїх зобов`язань за договором купівлі-продажу часток трьох товариств, щодо оплати їх обумовленої вартості.

Ухвалою суду від 17.04.2024 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

23.04.2024 від позивача через канцелярію суду надійшов супровідний лист на виконання ухвали від 17.04.2024 про усунення недоліків позовної заяви.

У абз. 2 частини 3 ст. 12 ГПК України вказано, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Виходячи з викладеного, враховуючи предмет позову у розглядуваній справі, з метою забезпечення дотримання прав та законних інтересів всіх учасників судового процесу, суд дійшов висновку, що справа № 910/4133/24 підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження.

Статтею 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи наведене вище, на виконання приписів Господарського процесуального Закону, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити учасникам справи строки для подання ними документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Судом встановлено, що відповідач-4 - Компанія Вольт Рісорсес Лімітед є резидентом Австралії, місце реєстрації: 6000, м. Перт, вул. Джордж Терас, будинок 108, поверх 25, реєстраційний номер 106353253. Достовірної інформації щодо наявності на території України офіційно зареєстрованого представництва на момент розгляду справи у суду відсутні.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном регулює Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965 (далі - Конвенція).

Відповідно до статті 1 вказаної Конвенції ця конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно зі статтею 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (стаття 3 Конвенції).

Таким чином, два примірники документів, що підлягають врученню за кордоном направляються Центральному Органу запитуваної Держави, а один має міститися в матеріалах справи.

Відповідно до статті 5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої статті 5 Конвенції, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної держави.

Суд зазначає, що вручення документів на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та або комерційних справах 1965 року згідно з інформацією канадської сторони, здійснюється після здійснення попередньої оплати коштів за вручення судового доручення.

У разі, якщо оплату не буде здійснено, судові доручення про вручення документів на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних спорах 1965 року повертаються без опрацювання.

Суд вбачає необхідність у зверненні з судовими дорученням для належного повідомлення відповідача-4 про розгляд справи.

Для належного повідомлення відповідача-4 про розгляд справи, суд вбачає необхідність призначити підготовче засідання у справі та зобов`язати позивача зробити нотаріально засвідчений переклад ухвали суду про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 367 ГПК України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до п. 4 ч. 1 статті 228 ГПК України, суд з власної ініціативи зупиняє провадження у справі, в зв`язку з звернення із судовим дорученням про вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Оскільки, Австралія не заперечує проти направлення процесуальних документів безпосередньо адресату, суд вбачає за можливе направити відповідачу-4 нотаріально засвідчений переклад на англійську мову ухвали суду про відкриття провадження у справі поштовим відправленням, за адресою місцезнаходження відповідача-4.

Керуючись ст.ст. 182, 183, 202, 228, 234 Господарського процесуального кодексу України, Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

1.Відкрити провадження у справі.

2.Розгляд справи здійснювати у порядку загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання у справі призначити на 26.09.24 о 14:15 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 19 .

4. Повідомити представників сторін про підготовче засідання.

5. Запропонувати відповідачам у строк протягом двадцяти днів з дня вручення даної ухвали, подати суду відзив на позов відповідно до вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України, а також всі докази, що підтверджують заперечення проти позову; забезпечити направлення позивачу копії відзиву на позов та доданих до нього документів, докази на підтвердження такого направлення надати суду. Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України. Запропонувати відповідачу-4 надати суду оформлений відповідно до міжнародних угод документ, що є доказом правосуб`єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

6. Зобов`язати позивача надати суду у строк до 20.05.2024:

- нотаріально засвідчений переклад на англійську мову копії ухвали Господарського суду міста Києва від 29.04.2024 у справі №910/4133/24 (у чотирьох примірниках).

7. Після надходження від позивача нотаріально засвідчених перекладів ухвали суду на англійську мову звернутись до Private International and Commercial Law Section Australian Government Attorney-General's Department Robert Garran Offices 3-5 National Circuit BARTON ACT 2600 Australia з судовим дорученням.

8. Рекомендувати учасникам справи всі необхідні документи (пояснення, заперечення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді.

9. Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання є необов`язковою. З урахуванням епідеміологічної ситуації в України, сторони можуть подати до Суду заяви про розгляд справи за їхньої відсутності.

10. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua

11. Провадження у справі №910/4133/24 до надходження відповіді від Компетентного органу Австралії Private International and Commercial Law Section Australian Government Attorney-General's Department Robert Garran Offices 3-5 National Circuit BARTON ACT 2600 Australia зупинити.

12. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею. Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя І.В.Усатенко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118702357
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з правами на акції, частку у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —910/4133/24

Ухвала від 31.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні