Ухвала
від 25.04.2024 по справі 922/854/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"25" квітня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/854/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавренюк Т.А.

при секретарі судового засідання Сіліній М.Г.

та за участю:

розпорядника майна - Артюх Ю.В.

представника боржника - Виноградов В.О.

представника (ДПЗД "Укрінтеренерго") - Позднякова І.О.

представника (Прат "НЕК"Укренерго") - Тищенко А.І.

представника Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" - не з`явився

розглянувши заяву Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" (вх. № 10162 від 25.04.2023) з грошовими вимогами до боржника по справі

за заявоюФізична особа-підприємець Шевцов Олег Станіславович про визнання банкрутом Комунальне підприємство "Міськелектротранссервіс"

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 23.03.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Комунального підприємства "Міськелектротранссервіс" (код ЄДРПОУ 37761936), визнано розмір вимог ініціюючого кредитора Фізичної особи-підприємця Шевцова Олега Станіславовича в сумі 579190,00 грн основного боргу, 274 572,77грн збитків від інфляції, 55697,45грн 3% річних, 24840,00грн сплаченого судового збору за звернення із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у даній справі, 60 300,00грн витрат пов`язаних із розглядом цієї справи (авансовий платіж згідно ст.34 Кодексу України з процедур банкрутства), введено мораторій на задоволенні вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Артюха Юрія Володимировича (свідоцтво № 444 від 21.03.2013), у справі призначено попереднє засідання господарського суду.

23.03.2023 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Комунального підприємства "Міськелектротранссервіс" (код ЄДРПОУ37761936), в якому зазначено, що конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

25.04.2023 до суду надійшла заява Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" (вх. № 10162 від 25.04.2023) з грошовими вимогами до боржника в загальній сумі 179 131,60грн.

Ухвалою суду від 26.04.2023 заяву Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" з грошовими вимогами до боржника було призначено до розгляду в попередньому засіданні суду, постановлено розпоряднику майна та боржнику розглянути заяву кредитора з грошовими вимогами до боржника; письмово повідомити про результати розгляду цієї заяви заявника та суд; надати суду докази повідомлення Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" про результати розгляду заяви з грошовими вимогами до боржника.

До суду від розпорядника майна надійшло повідомлення про розгляд ним вимог Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд", згідно якого ним визнані грошові вимоги кредитора в сумі 173763,60 грн. та 5368,00 грн. витрат по сплаті судового збору, а також додано повідомлення боржника про визнання грошових вимоги кредитора та докази надсилання повідомлення розпорядника майна на адресу Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" .

Розпорядник майна в судовому засіданні зазначив про те, що грошові вимоги Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" ним розглянуті та визнані в повному обсязі.

Представник боржника в судовому засіданні також повідомив суд про визнання грошових вимог Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" в повному обсязі.

Розглянувши заяву Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" з грошовими вимогами до боржника, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення присутніх в судовому засіданні учасників справи, суд встановив наступне.

Ухвалою суду від 23.03.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Комунального підприємства "Міськелектротранссервіс" (код ЄДРПОУ 37761936); введено процедуру розпорядження майном боржника; призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Артюха Юрія Володимировича (свідоцтво № 444 від 21.03.2013), призначено попереднє засідання господарського суду.

На офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 24.03.2023 було оприлюднено повідомлення про порушення справи про банкрутство.

Згідно з ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

У встановлений строк на адресу суду від Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" (далі - КПСП по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд") надійшла заява з грошовими вимогами до боржника, в якій заявник просить суд визнати його кредиторські вимоги до Комунального підприємства "Міськелектротранссервіс" у розмірі 179131,60 грн та включити їх до реєстру вимог кредиторів.

В обґрунтування поданої заяви КПСП по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" посилається на неналежне виконання Комунальним підприємством "Міськелектротранссервіс" умов Договору № П-05/02/20 від 05.02.2020 р. на виконання робіт з відновлення асфальтобетонного покриття доріг і тротуарів, укладеного між ним та боржником.

Судом встановлено, що 05.02.2020 р. між КПСП по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" (кредитор) та КП "Міськелектротранссервіс" (боржник) укладено Договір № П-05/02/20 від 05.02.2020 р. на виконання робіт з відновлення асфальтобетонного покриття доріг і тротуарів (далі - Договір), відповідно до умов яких кредитор в порядку та на умовах, визначених цим договором, Підрядник (кредитор) зобов`язався за завданням Замовника (боржник) , на свій ризик, відповідно до кошторисної документації виконати та здати боржнику у встановлений Договором строк визначені цим Договором роботи по відновленню асфальтобетонного покриття на проїжджих частинах доріг та тротуарів м. Харкова, визначених Замовником (Будівництво, влаштовування фундаменту та покриття шосе, доріг - код за ДК 021:2015-45233000-9) (надалі іменуються "роботи") за завданням Замовника, а Замовник зобов`язується оплатити Підрядникові виконані роботи.

Згідно пунктів 1.2-1.4 Договору, Склад і обсяги робіт, що виконує Підрядник, передбачені кошторисною документацією - Договірною ціною (форма 9) з додатками (Додаток № 1). Підтвердженням факту виконання Підрядником робіт відповідно до умов цього Договору є відписаний Сторонами акт приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в). Підрядником складається акт приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в), підписується з його сторони та в е пізніше 5 календарних днів з моменту фактичного виконання робіт надається Замовнику для підписання. До акту приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в) додається довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма КБ-3).

Пунктом 4.1 Договору визначена загальна сума договору, яка складає 999418,80 грн.

Згідно пунктів 5-1 - 5.3 Договору, Замовник може здійснити авансовий платіж (попередню оплату) Підряднику в розмірі, визначеному самим Замовником самостійно, але не більше 30 % ціни Договору (згідно Договірної ціни (форма 9) (Додаток № 1)), на здійснення Підрядником оплати прямих витрат (на придбання матеріалів). Кінцевий розрахунок за виконані роботи здійснюються шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Підрядника на підставі довідки про вартість виконаних будівельних робіт та зитрати (форма КБ-3) та акта приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в), які Підрядник надає Замовнику за результатами виконання робіт. Документи про виконані роботи та їх вартість (форми КБ-2в, КБ-3) складаються і підписуються Підрядником та передаються Замовнику. Замовник перевіряє ці документи і в разі відсутності зауважень підписує їх. Після підписання цих документів Замовник здійснює кінцевий розрахунок за виконані роботи.

Строк дії Договору встановлений сторонами до 31.12.2022 р. (п.10.1 Договору).

Кредитором виконано умови Договору, що підтверджується актами приймання виконаних будівельних робіт, до яких додаються довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат.

Боржник частково розрахувався з кредитором за Договором, у зв`язку з чим заборгованість боржника перед кредитором за Договором складає 173763,60 грн.

Після закінчення дії Договору, кредитором направлено до боржника претензію з вимогою оплатити заборгованість в сумі 173763,60 грн., однак заборгованість залишилася непогашеною.

Згідно з ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України та ст.193 Господарського кодекс України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі статтею 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 статті 173 Господарського кодексу України (далі ГК України) встановлено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником відносин у сфері господарювання з підстав, визначених Господарським кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського характеру на користь суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, тощо) або утриматися від дій, а інший суб`єкт має права вимагати від зобов`язаної сторони виконання обов`язку.

Згідно зі статтями 193, 198 ГК України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.875 ЦК України, за договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта.

Згідно ч.1 ст.877 ЦК України, підрядник зобов`язаний здійснювати будівництво та пов`язані з ним будівельні роботи відповідно до проектної документації, що визначає обсяг і зміст робіт та інші вимоги, які ставляться до робіт та до кошторису, що визначає ціну робіт. Підрядник зобов`язаний виконати усі роботи, визначені у проектній документації та в кошторисі (проектно-кошторисній документації), якщо інше не встановлено договором будівельного підряду.

Відповідно до ч.4 ст.879 ЦК України, оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудованого об`єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін.

Відповідно до ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Крім того, відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Таким чином, сума основної заборгованості за укладеним Договором становить 179131,60 грн та до теперішнього часу є несплаченою, доказів того, що зазначена сума заборгованості була погашена боржником матеріали справи не містять.

Також розпорядником майна та боржником визнаються витрати Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" зі сплати судового збору в розмірі 5368,00грн.

Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги, що грошові вимоги Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" обґрунтовані, підтверджені належними та допустимими доказами та визнані розпорядником майна та боржником, суд вважає за необхідне задовольнити дану заяву, визнати грошові вимоги Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" до боржника в загальному розмірі 179131,60 грн основного боргу та 5368,00грн витрат зі сплати судового збору.

Керуючись ст. ст.45, 47 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст.232-235 ГПК України,

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" (вх. № 10162 від 25.04.2023) з грошовими вимогами до боржника .

Визнати грошові вимоги Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" до боржника в розмірі 173763,60 грн основного боргу та 5368,00грн витрат зі сплати судового збору.

Ухвалу направити боржнику, розпоряднику майна, Комунальному підрядному спеціалізованому підприємству по ремонту та будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд".

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала не може бути оскаржена окремо від ухвали господарського суду, постановленої за результатами попереднього засідання.

Повний текст ухвали складено та підписано 29.04.2024.

Суддя Лавренюк Т.А.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118703801
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/854/23

Ухвала від 13.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 13.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 07.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 07.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні