Рішення
від 24.04.2024 по справі 477/530/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/530/24

Провадження №2/477/727/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді - Семенової Л.М.,

при секретарі судових засідань Пихтіні О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Воскресенської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування за законом

ВСТАНОВИВ:

07 березня 2024 року представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 подав до суду позовну заяву ОСОБА_1 до Воскресенської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, відповідно до якої позивач просить визнати за нею в порядку спадкування за законом право на завершення приватизації земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої за межами населених пунктів на території Пересадівської (нині Воскресенської) сільської ради Вітовського (нині Миколаївського) району Миколаївської області, із цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, стосовно якої було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність, згідно наказу Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 25.05.2021 року №3272-СГ, розпочатої спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом здійснення ОСОБА_1 всіх дій, пов`язаних з приватизацією земельної ділянки, в тому числі право на державну реєстрацію права власності на вказану земельну ділянку та одержання документів на ім`я - ОСОБА_1 , що посвідчують право власності на земельну ділянку.

Позивач в обгрунтування своїх вимог послалась на те, що її чоловік ОСОБА_3 за життя розпочав процедуру приватизації земельної ділянки площею 2,00 га, шляхом укладення відповідного договору №123 від 27 травня 2021 року з землевпорядною організацією. Разом з ним у цей же час розпочали приватизацію земельних ділянок його родичі, а саме його дружина позивач, невістка ОСОБА_4 , онучка ОСОБА_5 , ОСОБА_6 .

Усі вказані особи згідно наказу Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 25 травня 2021 року №3272-СГ отримали дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок площею по 2,00 га кожному, розташованих в одному місці для сільськогосподарського призначення державної власності в межах території Пересадівської (нині Воскресенської) сільської ради Вітовського (нині Миколаївського) району Миколаївської області, із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства.

Відповідно до вказаного наказу та висновку про розгляд документації із землеустрою ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області «Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність» ОСОБА_3 була погоджена земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Пересадівської (нині Воскресенської) сільської ради Вітовського (нині Миколаївського) району Миколаївської області, із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства (за межами населеного пункту) і їй присвоєний кадастровий номер 4823383900:10:000:0233.

Зазначена земельна ділянка була надана ОСОБА_3 , в порядку безоплатної передачі ділянок із земель державної та комунальної власності.

За життя ОСОБА_3 звертався до Воскресенської селищної ради з заявами про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, однак рішення на день його смерті прийнято не було.

У зв`язку зі смертю ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , останній не встиг завершити процедуру приватизації земельної ділянки, а саме зареєструвати право власності на вказану земельну ділянку на своє ім`я.

09 лютого 2022 року позивач, як спадкоємець першої черги після смерті чоловіка ОСОБА_3 , звернулась до приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округа Миколаївської області Ягужинської К.Т. для оформлення своїх спадкових прав, у чому їй було відмовлено з причини відсутності документу, що посвідчує право власності спадкодавця на спадкове майно.

Посилаючись на порушення її прав спадкоємця, позивач звернулась з зазначеним позовом до суду.

Ухвалою від 12 березня 2024 року позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою від 27 березня 2024 року підготовче провадження у справі закрито, справу призначено до розгляд у по суті.

Представник позивача надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності та відсутності позивача, позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити з підстав, зазначених у позовній заяві.

Представник відповідача - Воскресенської селищної ради Миколаївської області надав суду заяву про розгляд справи за відсутності представника, відзив суду не надав.

Відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України в зв`язку з неявкою сторін у справі фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові докази, суд встановив наступне.

Розпорядженням КМУ від 12 червня 2020 року №719-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області» Пересадівська сільська рада Миколаївської області включена до Воскресенської територіальної громади Миколаївської області.

Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року №807-IX у Миколаївській області утворено Миколаївський район (з адміністративним центром у місті Миколаїв) у складі територій Березанської селищної, Веснянської сільської, Воскресенської селищної, Галицинівської сільської, Коблівської сільської, Костянтинівської сільської, Куцурубської сільської, Миколаївської міської, Мішково-Погорілівської сільської, Нечаянської сільської, Новоодеської міської, Ольшанської селищної, Очаківської міської, Первомайської селищної, Радсадівської сільської, Степівської сільської, Сухоєланецької сільської, Чорноморської сільської, Шевченківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Цією ж постановою у Миколаївській області ліквідовано: Арбузинський, Баштанський, Березанський, Березнегуватський, Братський, Веселинівський, Вітовський, Вознесенський, Врадіївський, Доманівський, Єланецький, Казанківський, Кривоозерський, Миколаївський, Новобузький, Новоодеський, Очаківський, Первомайський, Снігурівський райони.

Згідно з наказом Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 25 травня 2021 року №3272-СГ надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок площею 2.00 га сільськогосподарського призначення державної власності, розташованих в межах території Пересадівської сільської ради Вітовського району Миколаївської області, із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства особам, згідно з додатком (а.с.16). ОСОБА_3 зазначений у вказаному додатку під порядковим №5 поряд з ОСОБА_6 , ОСОБА_1 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 (а.с.16 зворотній бік).

Відповідно до договорів №№119-123 від 27 травня 2021 року, укладених вищезазначеними особами з ТОВ «Миколаївський земельно-кадастровий інститут» було розроблено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам ОСОБА_4 (договір №122), ОСОБА_1 (договір №120), ОСОБА_5 (договір №121), ОСОБА_3 (договір №123) та ОСОБА_6 (договір №119) для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення в межах території Пересадівської сільської ради Вітовського району Миколаївської області. Земельній ділянці, відведеній ОСОБА_3 присвоєно кадастровий номер 4823383900:10:000:0233 (а.с.17-31).

Відповідно до витягу з Державного земельного кадастру №НВ-4811700462021 від 23.06.2021 року, державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 4823383900:10:000:0233 площею 2,00 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, з місцем розташування Пересадівська сільська рада Вітовського району Миколаївської області, здійснено 23 червня 2021 року (а.с.32-33).

24 червня 2021 року ОСОБА_3 звернувся з заявою до Воскресенської селищної ради Миколаївської області стосовно затвердження проекту землеустрою щодо вищезазначеної земельної ділянки (а.с.37).

Згідно листа Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області від 18 серпня 2021 року вих.№1839/02-54 на заяву ОСОБА_3 від 24 червня 2021 року слідує, що рішення щодо затвердження проекту землеустрою на одинадцятій позачерговій сесії восьмого скликання від 13 серпня 2021 року прийнято не було (а.с.36).

18 серпня 2021 року ОСОБА_3 повторно звернувся до Воскресенської селищної ради Миколаївської області стосовно затвердження проекту землеустрою щодо вищезазначеної земельної ділянки (а.с.34).

Згідно листа Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області від 09 вересня 2021 року вих.№2025/02-54 на заяву ОСОБА_3 від 18 серпня 2021 року слідує, що питання затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_3 буде розглянуто на постійній комісії з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, раціонального використання земель та екології (а.с.38).

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 помер ОСОБА_3 (а.с.13 зворотній бік).

Зі змісту матеріалів спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , позивач є спадкоємцем майна померлого ОСОБА_3 (а.с.64-70).

Підстави, з яких позивач була змушена звернутись до суду із цим позовом, підтверджуються постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії, прийнятої приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області Ягужинською К.Т. 12 липня 2023 року, відповідно до якої ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 2,00 га з кадастровим номером 4823383900:10:000:0233, розташовану за адресою Миколаївська область, Вітовський район, Пересадівська сільська рада, оскільки нею не були надані правовстановлюючі документи, що посвідчують право власності спадкодавця щодо цього майна (а.с. 41).

Як слідує з матеріалів справи, державну реєстрацію зазначеної земельної ділянки відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» спадкодавцем ОСОБА_3 за життя здійснено не було, тобто приватизація не була завершена.

Відповідно до статей 15,16 ЦК України особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, визнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Зокрема, способом захисту цивільних прав є їх визнання.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК).

Таким чином, успадковуються не тільки майнові права на об`єкти права власності, а й права, із здійсненням яких законом пов`язується виникнення майнових прав.

Згідно частини 1 статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно пункту "г" частини 1 статті 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено пунктом "а" частини 3 статті 152 ЗК України.

Відповідно до статті 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Пунктом 13 статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначено, що підставою для державної реєстрації прав є рішення власника майна, уповноваженого ним органу про передачу об`єкта нерухомого майна з державної у комунальну власність чи з комунальної у державну власність або з приватної у державну чи комунальну власність.

Суд зазначає, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 28 квітня 2021 року № 1423-IX підпунктом 51 пункту 4 розділу I наведеного Закону пункт 6 частини 2 статті 186 Земельного Кодексу було викладено в наступній редакції: проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок затверджуються Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

Отже, станом на 27.05.2021 року - день набрання чинності Законом України №1423-IX від 28.04.2021, повноваження щодо розпорядження такою земельною ділянкою, і, відповідно, на затвердження проекту землеустрою вказаної земельної ділянки автоматично перейшло відповідачу з 27.05.2021.

Таким чином, рішення Воскресенської селищної ради Миколаївської області про затвердження проекту землеустрою та передачу у власність земельної ділянки є необхідною передумовою виникнення права власності на земельну ділянку, а право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності земельною ділянкою та його державної реєстрації.

У Перехідних положеннях Земельного Кодексу України визначено, що у разі коли спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно до статті 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено у завершені процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання права на завершення приватизації та одержання державного акту про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Згідно з правовою позицією Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування", якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно статті 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації. Пунктом 3.5 визначено що правильною є практика судів, які у випадку не завершення процедури приватизації земельної ділянки, яку розпочав за життя спадкодавець, та не встиг закінчити, визнають за спадкоємцем таке право.

Встановлені у справі обставини свідчать про те, що 25 травня 2021 року ОСОБА_3 на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої в межах території Пересадівської сільської ради Вітовського (нині Миколаївського) району Миколаївської області. 23 червня 2021 року на підставі розробленого проекту з землеустрою здійснено державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 4823383900:10:000:0233, площею 2,00 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, з місцем розташування Пересадівська сільська рада Вітовського району Миколаївської області. Проте, за життя не отримавши рішення Воскресенської селищної ради про затвердження проекту землеустрою та передачу у власність земельної ділянки, не здійснивши державну реєстрацію своїх прав, ОСОБА_3 не завершив приватизацію та не набув право власності на зазначену земельну ділянку, однак, право на завершення процедури приватизації та здійснення державної реєстрації речових прав на земельну ділянку має його спадкоємець, а отже, позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 19, 141, 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на завершення приватизації земельної ділянки сільськогосподарського призначення, розташованої за межами населених пунктів на території Пересадівської (нині Воскресенської) сільської ради Вітовського (нині Миколаївського) району Миколаївської області, із цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, стосовно якої було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність, згідно наказу Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 25.05.2021 року №3272-СГ, шляхом здійснення ОСОБА_1 всіх дій, пов`язаних з приватизацією земельної ділянки, в тому числі право на державну реєстрацію права власності на вказану земельну ділянку та одержання документів на ім`я - ОСОБА_1 , що посвідчують право власності на земельну ділянку.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Л.М. Семенова

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118714703
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —477/530/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Семенова Л. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Семенова Л. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Семенова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні