Рішення
від 23.04.2024 по справі 511/2607/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 511/2607/23

Провадження № 2/522/566/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2024 року Приморський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Абухіна Р.Д.,

за участю секретаря судового засідання Кніш Д.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до Роздільнянського районного суду Одеської області з позовом до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, по якому просить:

Позбавити ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно дітей ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягувати з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 аліменти на утримання ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 в розмірі 1/3 усіх доходів боржника, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку до настання повноліття ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме до ІНФОРМАЦІЯ_6, а потім 1/4 усіх доходів боржника, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку до настання її повноліття ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме до ІНФОРМАЦІЯ_5.

Ухвалою Роздільнянського районного суду Одеської області від 29.08.2023 справа направлена за підсудністю до Приморського районного суду міста Одеси.

17.10.2024 матеріали справи надійшли до Приморського районного суду міста Одеси та за результатами автоматизованого розподілу справа передана на розгляд судді Абухіну Р.Д.

Ухвалою від 23.10.2023 по справі відкрито провадження, встановлений загальний розгляд справи.

Ухвалою Приморського районного суду міста Одеси від 20 листопада 2023 року

19.12.2023 Службою у справах дітей Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області наданий висновок № 101/2023 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою від 25.01.2024 закрито підготовче провадження, справа призначена до розгляду по суті.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про день, місце та час розгляду справи повідомлялись належним чином.

Позивачка звернулась до суду з заявою про розгляд справи за ії відсутністю, позовні вимоги підтримує.

Відповідач до судового засідання не з`явився про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином у встановленому порядку. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності до суду не подавав.

Суд, у зв`язку з неявкою відповідача та неповідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання, ненаданням відповідачем відзиву на позов, зі згоди позивача, ухвалив слухати справу у відсутності відповідача, згідно ст.ст.280-281 ЦПК України, при заочному розгляді на підставі наявних у справі доказів.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні фактичні обставини справи.

Рішенням Роздільнянського районного суду Одеської області від 09 жовтня 2019 року встановлений факт, що має юридичне значення, а саме що шлюб між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН: НОМЕР_2 , який було зареєстровано 15 травня 2009 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Ялтинського міського управління юстиції Автономної Республіки Крим, актовий запис №200 - розірвано 28.04.2018 року.

В судовому рішенні, яке набрало законної сили, зазначено, що:

"15 травня 2009 року ОСОБА_2 та ОСОБА_6 зареєстрували шлюб, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 , виданим 15.05.2009 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Ялтинського міського управління юстиції Автономної Республіки Крим, актовий запис №200.

Від шлюбу сторони мають двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ..

На підставі заочного рішення мирового судді судової ділянки №94 Ялтинського судового району (міський округ Ялта) Республіки Крим від 26.02.2018 року (справа №2-94-61/2018) шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_2 було розірвано. Рішення набрало законної сили 28.04.2018 року, про що в ньому мається відмітка відповідного суду.

На підставі вищевказаного рішення заявниці було видано свідоцтво про розірвання шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 ".

19.12.2023 Службою у справах дітей Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області наданий висновок № 101/2023 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У відповідності до положення п.2 ч.1 ст.164 Сімейного Кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Суд, вирішуючи позовні вимоги в частині позбавлення відповідачки по відношенню до її дітей розглядає позбавлення батьківських прав як виключний і надзвичайний засіб впливу на недобросовісну матір.

Виходячи зі змісту характеру цього засобу, суд вважає, що його слід застосовувати тільки тоді, коли це викликано відповідною необхідністю.

Свою позицію з приводу підстав, порядку, та наслідків позбавлення батьківських прав висловив Верховний Суд України.

Так, у пункті 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» (далі Постанова) зазначено, що позбавлення батьківських прав, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і грунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення від виконання своїх батьківських обов`язків з виховання дитини з боку батька, матері є однією з підстав позбавлення їх батьківських прав.

Згідно із пунктом 16 Постанови ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання дитиною освіти.

Суд приймає до уваги той факт, що відповідач не приймає участі у забезпеченні утримання, виховання дітей забезпечення повсякденного фізичного розвитку, як складової виховання, лікування діток, не вживає заходів щодо належного утримання діток, що повністю доведено матеріалами справи.

Суд вважає повністю доведеним, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо своїх дітей, що може мати наслідком ігнорування батьком взагалі існування дітей як особистості, їх духовного та фізичного розвитку, тому суд вважає можливим позбавити його батьківських прав по відношенню до дітей як крайній засіб впливу, оскільки, на переконання суду, цей засіб викликаний необхідністю як наслідок недобросовісної поведінки батька по відношенню до своїх дітей.

Таким чином, суд вважає ці позовні вимоги обгрунтованими, в зв`язку із чим вони підлягають задоволенню.

Щодо аліментів:

Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. 5 ст. 183 СК України той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Діти перебувають на утриманні матері.

Відповідач матеріальну допомогу на утримання дітей не надає.

Отже суд вважає, що аліменти слід стягувати з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 аліменти на утримання ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 в розмірі 1/3 усіх доходів боржника, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку до настання повноліття ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме до ІНФОРМАЦІЯ_6, а потім 1/4 усіх доходів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку до настання її повноліття ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме до ІНФОРМАЦІЯ_5.

Керуючись п.2 ч.1 ст.164 Сімейного Кодексу України п.п. 15, 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ст.ст. 95, 141,142, 223, 280-281, 284 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно дітей ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягувати з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 аліменти на утримання ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 в розмірі 1/3 усіх доходів боржника, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку до настання повноліття ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме до ІНФОРМАЦІЯ_6, а потім 1/4 усіх доходів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку до настання її повноліття ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме до ІНФОРМАЦІЯ_5.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення

Заочне рішення суду набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено 29.04.2024.

Суддя Р. Д. Абухін

23.04.2024

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118716168
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —511/2607/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні