Ухвала
від 30.04.2024 по справі 910/17666/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"30" квітня 2024 р. Справа№ 910/17666/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Кропивної Л.В.

суддів: Пономаренка Є.Ю.

Барсук М.А.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Міністерства юстиції України

на рішення Господарського суду міста Києва від 11.01.2024

у справі № 910/17666/23 (суддя Демидов В.О.)

за позовом ОСОБА_1

до 1. Міністерства юстиції України

2. ОСОБА_2

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

1. Державний реєстратор відділу «Центр надання адміністративних послуг та Державної реєстрації» виконавчого комітету Гайсинської міської ради Вінницької області Богачук Віталій Дмитрович

2. Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Нива»

третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: 3. ОСОБА_3

про визнання протиправним та скасування наказу, а також про стягнення (витребування) частки в статутному капіталі

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 11.01.2024 у справі № 910/17666/23 позовні вимоги задоволено повністю.

Не погоджуючись з рішенням Господарського суду міста Києва від 11.01.2024 у справі № 910/17666/23, Міністерство юстиції України звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, яким в задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі.

Також скаржником в апеляційній скарзі викладено клопотання поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 25.03.2024 відмовлено в задоволенні заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження, апеляційну скаргу Міністерства юстиції України на рішення Господарського суду міста Києва від 11.01.2024 у справі № 910/17666/23 - залишено без руху, скаржнику встановлено строк для усунення недоліків протягом 10 днів, а саме:

- надання доказів сплати судового збору у розмірі 12 078,00 грн (сума судового збору яку необхідно сплатити за подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду міста Києва від 11.01.2024 у справі № 910/17666/23),

- заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження, із зазначенням інших поважних підстав пропуску строку та посиланням на відповідні докази.

Зазначена ухвала від 25.03.2024 була надіслана скаржнику засобами підсистеми «Електронний суд» та доставлена в електронний кабінет апелянта 26.03.2024 о 18:21 год.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Відтак, останній день строку на усунення скаржником недоліків допущених при поданні апеляційної скарги є 08.04.2024.

05.04.2024 Міністерство юстиції України звернулось до Північного апеляційного господарського суду з клопотанням про продовження строку для усунення недоліків апеляційної скарги на ухвалу суду від 25.03.2024 по справі № 910/17666/23.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 15.04.2024 у задоволенні клопотання Міністерства юстиції України про продовження строку для усунення недоліків апеляційної скарги - відмовлено.

29.04.2024 до Північного апеляційного господарського суду від Міністерства юстиції України надійшло клопотання про поновлення строку та усунення недоліків апеляційної скарги, в якому скаржник просить задовольнити клопотання про поновлення строку для усунення недоліків апеляційної скарги № 910/17666/23, та відкрити апеляційне провадження.

До вказаного клопотання скаржником долучено копію платіжної інструкції № 407 від 08.02.2024 на суму 4 026,00 грн та копію платіжної інструкції № 845 від 28.02.2024 на суму 4 026,00 грн, що разом складає 8 052,00 грн.

Клопотання скаржника про поновлення строку на усунення недоліків мотивоване тим, що у зв`язку із звільненням ОСОБА_4 (особи на яку було розподілено ведення справи № 910/17666/23 та яка є підписантом цієї апеляційної скарги) з посади головного спеціаліста Центрального відділу судової роботи Управління судової роботи та міжнародної правової допомоги Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Міністерство юстиції України не мало змоги вчасно усунути недоліки апеляційної скарги.

Колегія суддів Північного апеляційного господарського суду розглянувши клопотання про поновлення строку на усунення недоліків, дійшла висновку про відмову в його задоволенні, з огляду на таке.

Відповідно до ст. 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Господарський процесуальний кодекс України не пов`язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку. Отже, у кожному випадку суд повинен з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінити доводи, що наведені на обґрунтування заяви про його поновлення, та зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку, встановити чи є такий строк значним та чи поновлення такого строку не буде втручанням у принцип юридичної визначеності з врахуванням балансу суспільного та приватного інтересу.

При цьому поважними визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними і пов`язані з дійсними істотними труднощами для вчинення відповідних процесуальних дій. Поновлення пропущеного процесуального строку є правом суду, яке він використовує виходячи із поважності причин пропуску строку на оскарження.

Питання про поважність причин пропуску процесуального строку в розумінні статті 86 ГПК України вирішується судом за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

У відповідності до частини 3 статті 2 ГПК України основними засадами (принципами) господарського судочинства, зокрема, є змагальність сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Згідно з вимогами статті 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Таким чином, закон встановлює рівні можливості для сторін і гарантує їм право на захист своїх інтересів. Принцип рівності учасників судового процесу перед законом і судом є важливим засобом захисту їх прав і законних інтересів, що унеможливлює ущемлення будь-чиїх процесуальних прав. Це дає змогу сторонам вчиняти передбачені законодавством процесуальні дії, реалізовувати надані їм законом права і виконувати покладені на них обов`язки. Особи, які беруть участь у справі, вправі вільно розпоряджатися своїми процесуальними правами, в тому числі подавати докази на підтвердження обставин, на які вони посилаються.

Доводи скаржника про те, що у зв`язку із звільненням ОСОБА_4 (особи на яку було розподілено ведення справи № 910/17666/23 та яка є підписантом цієї апеляційної скарги) з посади головного спеціаліста Центрального відділу судової роботи Управління судової роботи та міжнародної правової допомоги Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Міністерство юстиції не мало змоги вчасно усунути недоліки апеляційної скарги, не є поважною підставою для поновлення строку на апеляційне оскарження, оскільки можливість вчасного звернення з заявою про усунення недоліків залежала виключно від волевиявлення самого скаржника та належного використання ним своїх прав, визначених нормами ГПК України.

Враховуюче вищевикладене, колегія суддів не вбачає існування обставин, які об`єктивно унеможливили вчасне подання Міністерством юстиції України заяви про усунення недоліків, оскільки можливість вчасного звернення до суду залежала виключно від волевиявлення самого скаржника та належного використання ним своїх прав, визначених нормами ГПК України, у зв`язку з чим підстави для задоволення заяви Міністерства юстиції України про поновлення строку на усунення недоліків відсутні.

Разом з тим, колегія суддів зазначає, що подана заява про усунення недоліків не містить доказів усунення скаржником усіх недоліків зазначених в ухвалі суду від 25.03.2024, а саме не надано доказів сплати судового збору у розмірі 12 078,00 грн (долучено платіжних інструкцій на суму лише 8 052,00 грн) та заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням інших поважних підстав пропуску строку та посиланням на відповідні докази.

Відповідно до частини 2 статті 260, частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається та повертається судом апеляційної інстанції, якщо особа не усунула недоліки апеляційної скарги, яку залишено без руху, в установлений судом строк.

Беручи до уваги, що у визначений судом строк апелянтом не надано доказів усунення недоліків, вказаних в ухвалі Північного апеляційного господарського суду від 25.03.2024, суд апеляційної інстанції дійшов до висновку, що апеляційна скарга підлягає поверненню.

Керуючись статтями 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання Міністерства юстиції про поновлення строку на усунення недоліків - відмовити.

2. Апеляційну скаргу Міністерства юстиції України на рішення Господарського суду міста Києва від 11.01.2024 у справі № 910/17666/23 - повернути скаржнику без розгляду з доданими до скарги матеріалами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя Л.В. Кропивна

Судді Є.Ю. Пономаренко

М.А. Барсук

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118717569
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з правами на акції, частку у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —910/17666/23

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні