Ухвала
від 29.04.2024 по справі 910/4926/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

29.04.2024Справа № 910/4926/24

Суддя Гумега О.В., розглянувши

позовну заяву Приватного акціонерного товариства "СТРАХОВА ГРУПА "ТАС"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРГАНОСІН ЛТД"

про стягнення 62 021,19 грн

УСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "СТРАХОВА ГРУПА "ТАС" (далі - позивач, АТ "СГ "ТАС") звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРГАНОСІН ЛТД" (далі - відповідач, ТОВ "ОРГАНОСІН ЛТД") з вимогами про стягнення 62 021,19 грн матеріальної шкоди в порядку суброгації.

Позовні вимоги обгрунтовано тим, що 23.04.2021 року о 08 год. 15 хв., в м. Києві по на перехресті вул. Саксаганського та вул. Льва Толстого відбулася дорожньо-транспортна пригода (надалі - ДТП) за участю застрахованого у позивача транспортного засобу Toyota Sequoia, д.н НОМЕР_1 та транспортного засобу KIA SPORTAGE, д.н. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_1 . Постановою Голосіївського районного суду м. Києва від 21.05.2021 ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні зазначеної ДТП. Страхувальник пошкодженого автомобіля ToyotaSequoia, д.н НОМЕР_1 звернувся до позивача із заявою про настання події, за наслідками розгляду якої позивачем виплачено страхове відшкодування на суму 117312,57грн. та на суму 6 388,00 грн. Враховуючи, що цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 на момент ДТП була застрахована в АТ "СК "ІНГО" згідно Полісу № 202902012, позивач звернувся до АТ "СК "ІНГО" із заявою на виплату страхового відшкодування. АТ "СК "ІНГО" виплатило страхове відшкодування за полісом № 202902012 у розмірі 61679,38 грн. Оскільки розмір витрат позивача на виплату страхового відшкодування складає 123 700,57 грн, а Полісом № 202902012 покрито частину шкоди на суму 61 679,38 грн, то залишок шкоди у сумі 62 021,19 грн, на думку позивача, підлягає стягненню з ТОВ "ОРГАНОСІН ЛТД", яке є власником транспортного засобу KIA SPORTAGE, д.н. НОМЕР_2 , яким керував ОСОБА_1 , перебуваючи у трудових відносинах з ТОВ "ОРГАНОСІН ЛТД".

Позовна заява АТ "СГ "ТАС" сформована в системі "Електронний суд 22.04.2024 та зареєстрована в КП "Діловодство спеціалізованого суду 23.04.2024.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Дослідивши матеріали позовної заяви АТ "СГ "ТАС" № б/н від 22.04.2024 (вх. № 4926/24 від 23.04.2024), суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на таке.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, місцезнаходження, поштовий індекс сторін та інших учасників справи.

Позивачем не дотримано вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України. Так, у позовній заяві зазначено поштовий індекс позивача 03062, тоді як відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань поштовим індексом позивача є 03117 та, відповідно, адреса місцезнаходження позивача: Україна, 03117, м. Київ, проспект Берестейський, будинок 65.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Суд звертає увагу, що на першому аркуші позовної заяви позивачем зазначено учасників судового процесу: позивача, відповідача, а також третю особу - Акціонерне товариство "Страхова компанія "ІНГО" (ідентифікаційний код 16285602).

Однак, позивачем у позові не зазначено правових підстав щодо залучення вказаної особи до участі у справі, відтак, позивачем не здійснено належного та достатнього викладу обставин, якими обґрунтовані позовні вимоги, а саме в контексті необхідності залучення до участі у справі третьої особи, яку зазначено у позові самим позивачем.

Водночас, за змістом ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Як вбачається з позовної заяви і доданих до неї документів, позивач із заявою про залучення до участі у справі третьої особи до суду не звертався, а рівно позивач не зазначив, на які права чи обов`язки визначеної ним у позові третьої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі, а також не зазначив, на чиїй стороні - позивача або відповідача визначену ним третю особу належить залучити до участі у справі.

Відтак, позивачем не дотримано вимог п. 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно із п.п. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру встановлена ставка судового збору - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць становить - 3 028,00 гривень.

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Враховуючи наведене, при зверненні до Господарського суду міста Києва з позовною заявою в електронній формі, ціна позову в якій визначена у розмірі 62 021,19 грн, позивач повинен був сплатити судовий збір у розмірі 2 422,40 грн (3 028,00 грн х 0,8), тоді як жодні докази сплати судового збору до позовної заяви не додані, що підтверджується переліком додатків до позовної заяви.

Відтак, позивачем не виконано вимоги п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України щодо сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Суд звертає увагу, що копії письмових доказів (свідоцтво про реєстрацію ТЗ та посвідчення водія), зазначені у додатках № 16 до позовної заяви, фактично подані у неякісних копіях, не придатних для опрацювання, на підставі яких не можливо встановити обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Таким чином, позивачем не дотримано вимог п. 2, 5 ч. 3 ст. 162, п. 2 ч. 1, ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, а відтак позовна заява підлягає залишенню без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд відзначає, що з метою усунення встановлених недоліків позивач має:

- зазначити місцезнаходження юридичної особи позивача відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- надати виклад обставин заявлених позовних вимог в контексті необхідності залучення до участі у справі третьої особи - Акціонерного товариства "Страхова компанія "ІНГО";

- надати належні докази на підтвердження сплати судового збору за подання позовної заяви у встановлених порядку і розмірі;

- надати якісні копії свідоцтва про реєстрацію ТЗ та посвідчення водія (додаток № 16 до позовної заяви).

Відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 232, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- зазначити місцезнаходження юридичної особи позивача відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- надати виклад обставин заявлених позовних вимог в контексті необхідності залучення до участі у справі третьої особи - Акціонерного товариства "Страхова компанія "ІНГО";

- надати належні докази на підтвердження сплати судового збору за подання позовної заяви у встановлених порядку і розмірі;

- надати якісні копії свідоцтва про реєстрацію ТЗ та посвідчення водія (додаток № 16 до позовної заяви).

3. Встановити позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви протягом 5 (п`яти) днів з дня вручення даної ухвали.

4. Зобов`язати позивача подати до суду разом із заявою про усунення недоліків позовної заяви докази направлення копії цієї заяви і доданих до неї документів відповідачу з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

5. Звернути увагу позивача, що виконання ним вимог ухвали суду у строк, встановлений судом, доводиться саме позивачем.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 29.04.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя Оксана ГУМЕГА

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118718357
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань страхування

Судовий реєстр по справі —910/4926/24

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні