Ухвала
від 30.04.2024 по справі 155/459/24
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №155/459/24

Провадження №2/155/202/24

ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про передачу справи за підсудністю

30 квітня 2024 року місто Горохів

Суддя Горохівського районного суду Волинської області Яремчук С.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Жуковський Віталій Валентинович, до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення батьківства, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,

ВСТАНОВИЛА:

До Горохівського районного суду Волинської області надійшла вищевказана позовна заява, в якій позивач ОСОБА_1 просить встановити факт батьківства ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 стосовно малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця міста Горохів Луцького району Волинської області та в актовому записі про народження ОСОБА_5 №62 від 04.2023 року внести зміни про батька дитини із « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_4 » та прізвище дитини з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

Вирішуючи питання щодо можливості відкриття провадження у справі, розглянувши матеріали позовної заяви, суддя дійшла до наступного.

Відповідно до ст. 130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у ч. 3 ст. 128 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

В абз. 2 п. 15 постанови Пленуму ВСУ №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказано, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини.

Згідно з абз. 3-5 п. 7 Пленуму ВСУ від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК України.

Таким чином, закон розрізняє порядок визначення походження дитини від батька шляхом визнання батьківства про що позов заявляється до особи, яка вважається батьком дитини, або нею самою, яка обов`язково набуває процесуального статусу у справі, та шляхом встановлення факту батьківства у разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини.

В залежності від вказаного способу захисту прав та інтересів ЦПК України визначає порядок розгляду заяви (в позовному або в окремому провадженні) та встановлює правила підсудності таких справ суду.

Разом з тим, з позовної заяви вбачається, що представник позивача звернувся в порядку позовного провадження в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з позовом про визнання батьківства особи, яка померла згідно з ч. 1 ст. 28 ЦПК України, відповідно до якої позови про визнання батьківства відповідача можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Суд вважає, що підсудність справи за вибором позивача (стаття 28 ЦПК України) не може бути застосована в даному випадку, оскільки для застосування вказаної норми особа, яку позивач вважає батьком дитини, має бути відповідачем у такій справі, однак ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а відповідачами є ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 згідно з витягу з реєстру територіальної громади за період з 01.01.2019 р. по 30.04.2024 р.) та ОСОБА_3 (адреса: АДРЕСА_1 згідно з витягу з реєстру територіальної громади за період з 01.01.1900 р. по 25.04.2024 р.). Отже, при визначенні підсудності слід виходити з положень про підсудність справ за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача.

Згідно з ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Враховуючи, що дана справа не підсудна Горохівському районному суду Волинської області, позивачка проживає в місті Горохів, а адреса відповідачів територіально відноситься до Володимирського (колишнього Іваничівського) району, тому дану справу слід передати на розгляд Іваничівському районному суду Волинської області

Відповідно до ч. 1 ст. 31 ЦПК України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо: справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 32, 187, 258, 260, 353, 354 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Цивільну справуза позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Жуковський Віталій Валентинович, до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення батьківства, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції передати за підсудністю до Іваничівського районного суду Волинської області (45300, Волинська область, Володимирський район, селище Іваничі, вулиця Незалежності, 16).

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Передача справи на розгляд іншого суду здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала судді набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області Яремчук С.М.

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118719227
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —155/459/24

Ухвала від 18.09.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 18.09.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні