Ухвала
від 30.04.2024 по справі 290/565/24
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

290/565/24

У Х В А Л А

смт. Романів 30 квітня 2024 року

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Кірічука М.М., вирішуючи питання про прийняття до розгляду заяви ОСОБА_1 ,-

В С Т А Н О В И В :

В квітні 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, заінтересована особа Романівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану уЖитомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про оголошення фізичної особи померлою.

Заява обґрунтована тим, що вона є матір`ю ОСОБА_2 , який був призваний по мобілізації та призначений на посаду стрільця-санітара 3 стрілецького відділення 2 стрілецького взводу 1 стрілецької роти 1 стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 .

10 жовтня 2022 року ОСОБА_1 від начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 отримала сповіщення сім`ї №34 про те, що її син ОСОБА_2 зник безвісти під час штурмових дій противника та обстрілів з боку збройних сил російської федерації, в районі населеного пункту Одрадівка Донецької області захищаючи волю та незалежність України.

13 жовтня 2022 року заявниця подала заяву до Відділення поліції №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області про зникнення безвісти ОСОБА_2 , відомості щодо якої внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022060430000132.

Необхідність оголошення ОСОБА_2 померлим заявник пов`язує із реалізацію своїх прав на отримання спадщини та одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов`язків військової служби.

Заява щодо форми і змісту відповідає вимогам статтей 310-312 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України). Підстав для повернення заяви, залишення її без руху, відмови у відкритті провадження не вбачається.

Відповідно до частини 3 статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за вийнятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Розділом IVЦПК України «Окреме провадження» не врегульовано порядок залучення заінтересованої особи при розгляді справ окремого провадження, тому суд відповідно до положеньстатті 53 ЦПК України, вважає за необхідне застосувати принцип аналогії закону, який визначає порядок залучення до участі у справі осіб щодо яких є підстави вважати, що рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки.

За змістомстатті 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи, що необхідність оголошення ОСОБА_2 померлим заявник пов`язує із реалізацію своїх прав на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов`язків військової служби, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Міністерство оборони України.

Відповідно до частини 2 статті 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

На підставі вищевказаного, суд вважає за необхідне витребувати від Миропільської селищної ради Житомирського району Житомирської області інформацію про склад сім`ї ОСОБА_2 , який проживав в АДРЕСА_1 .

Керуючись статтями 294, 310-312 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) про оголошення фізичної особи померлою, заінтересована особа - Романівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (адреса місцезнаходження: вул. Ілінського Графа, 1 смт. Романів Житомирської області).

Залучити Міністерствооборони України(адресамісця знаходження:Повітрофлотський проспект,6м.Київ; ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 00034022) до участі у даній цивільній справі в якості заінтересованої особи.

Зобов`язати Миропільську селищнураду Житомирськогорайону Житомирськоїобласті надати суду інформацію про склад сім`ї ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживав в АДРЕСА_1 .

Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 8 серпня 2024 року на 10 годину в залі судових засідань № 1 в приміщенні Романівського районного суду Житомирської області (вул. Небесної Сотні, 86/10 смт. Романів Житомирська область).

Копію ухвали про відкриття провадження у справі одночасно з копією заяви та копіями доданих до неї документів направити учасникам справи.

Інформацію щодо даної справи в мережі інтернет можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням: http://dg.zt.court.gov.ua/sud0621/

Ухвала може бути оскаржена лише щодо недотримання правил підсудності у встановлений законом строк і порядок, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.М. Кірічук

Відповідно до частин 7-9 ЦПКУкраїни особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118719912
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —290/565/24

Ухвала від 08.08.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні