Ухвала
від 30.04.2024 по справі 461/1049/24
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/1049/24

Провадження № 1-кс/461/2652/24

УХВАЛА

про продовження строків досудового розслідування

30.04.2024 року місто Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду міста Львова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 про продовження строків досудового розслідування,

встановив:

Слідчим відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області у Львівській області за процесуального керівництва Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42024142410000030 від 26.01.2024 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, та за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

Старший слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строків досудового розслідування кримінального провадження до п`яти місяців, який, як вказує орган досудового розслідування, є необхідним для проведення повного та об`єктивного досудового розслідування.

Подане клопотання мотивує тим, що строк досудового розслідування закінчується 04.05.2024, однак завершити досудове розслідування у зазначений строк немає можливості, оскільки на даний час ще не проведено усього комплексу слідчих (розшукових) та процесуальних дій, зокрема, необхідно:

-отримати висновки дактилоскопічної та молекулярно-генетичної експертиз;

-після отримання висновків дактилоскопічної та молекулярно-генетичної експертиз призначити судову балістичну експертизу;

-призначити криміналістичну експертизу відео-, звукозапису;

-розсекретити матеріали негласних слідчих (розшукових) дій;

-з урахуванням отриманих висновків експертів, виконати інші слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні, необхідність у яких виникне під час здійснення досудового розслідування;

-з урахуванням зібраних доказів визначитись з остаточною правовою кваліфікацією дій ОСОБА_4 , а також у випадку наявності підстав, вирішити питання щодо повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри.

Слідчий вказує, що для проведення відповідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій строк досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42024142410000030 від 26.01.2024 необхідно продовжити до п`яти місяців.

Сторони (учасники) кримінального провадження про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлені належним чином, подали заяви (клопотання) про проведення розгляду за їх відсутності.

Відповідно до статті 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно положень статті 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Виходячи з наведеного, підстав для відкладення розгляду справи або обставин які зумовлюють неможливість проведення його розгляду, з огляду на наявність зазначених вище клопотань учасників провадження, не встановлено.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України,фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку про наявність підстав для продовження строку досудового розслідування, виходячи за нижченаведеного.

Слідчим суддею встановлено, що 04.02.2024 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

Підозра ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому злочину обґрунтована наступними доказами: рапортом про виявлення кримінального правопорушення від 25.01.2024 № 62/47-86нт; показаннями ОСОБА_5 від 29.01.2024 та 01.02.2024; протоколом огляду, ідентифікації, копіювання та вручення грошових коштів (несправжніх імітаційних засобів) від 04.02.2024; протоколом затримання ОСОБА_4 від 04.02.2024; протоколами за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій та іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 332 КК України, відповідно до ст.12 КК України, віднесено до категорії тяжких злочинів. Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні завершується 04.05.2024.

Пунктом 4 ч.3 ст.219 КПК України передбачено, що досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту повідомлення особі про підозру до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Частиною 3статті 219КПК України,встановлено,що здня повідомленняособі пропідозру досудоверозслідування повиннобути закінчене: 1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченомучастиною четвертоюстатті 298-2цього Кодексу; 2)протягом двадцятидіб -у разіповідомлення особіпро підозруу вчиненнікримінального проступкуу випадках,якщо підозрюванийне визнаєвину абонеобхідності проведеннядодаткових слідчих(розшукових)дій,або вчиненнякримінального проступкунеповнолітнім; 3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченомучастиною другоюстатті 298-4цього Кодексу; 4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Згідно з частиною 4 статті 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4глави 24цього Кодексу.При цьомузагальний строкдосудового розслідуванняне можеперевищувати: 1)одного місяцяз дняповідомлення особіпро підозруу вчиненнікримінального проступкуу випадках,передбачених пунктами1і 2частини третьоїцієї статті; 2)шести місяцівіз дняповідомлення особіпро підозруу вчиненнінетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

За нормами частини 3 статті 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений упункті 4частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановленихпунктами 2і3частини четвертоїстатті 219цього Кодексу: 1)до трьохмісяців -керівником окружноїпрокуратури,керівником обласноїпрокуратури абойого першимзаступником чизаступником,заступником Генеральногопрокурора; 2)до шестимісяців -слідчим суддеюза клопотаннямслідчого,погодженим зкерівником обласноїпрокуратури абойого першимзаступником чизаступником,заступниками Генеральногопрокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Відповідно доч.ч.4,5ст.294КПК України, строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження . Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленогостаттею 219цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Відповідно до ч.1 статті 295-1 КПК України,у випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 5 цієї ж статті передбачено, що крім підстав, передбачених частиною четвертою цієї статті, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Згідно ч.2 ст.9 КПК України, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Як вбачається з матеріалів клопотання, у межах кримінального провадження ще не завершено та не проведено ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, однак планується їх проведення, оскільки це забезпечить стороні обвинувачення можливість отримання відомостей щодо спростування або підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення, тобто належним чином виконати положення ч. 2 ст.9 КПК України. Зазначені дії не були завершені раніше з об`єктивних причин, зокрема, у зв`язку зі значною тривалістю проведення судових експертиз, проведення процедури розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а також значною кількістю слідчих (розшукових) та процесуальних дій, без яких неможливо завершити досудове розслідування.

Таким чином, провести усі необхідні слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні у попередньо визначений строк, не виявляється можливим, оскільки для встановлення обставин кримінального провадження слід провести додаткові слідчі та процесуальні дії, які є необхідними для проведення повного та об`єктивного досудового розслідування. Отже, додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, а також забезпечать повноту і всебічність досудового розслідування, ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин.

За даних обставин, з врахуванням положень ч.2 ст.9 КПК України, приходжу до висновку, що для проведення зазначених процесуальних та слідчих дій доцільним є продовження строку досудового розслідування до п`яти місяців, оскільки на даний час є очевидним той факт, що провести такі процесуальні дії у встановлений строк неможливо, внаслідок складності провадження, обсягу доказів та тяжкості кримінального правопорушення, а тому клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.219, 294, 295-1 КПК України,

постановив:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024142410000030 від 26.01.2024 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, та за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, до п`яти місяців, тобто до 04липня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118724603
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —461/1049/24

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні