Рішення
від 23.04.2024 по справі 479/205/24
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/205/24

2/479/206/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

23 квітня 2024 року смт.Криве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

В складі: головуючого судді Репушевської О.В.,

за участі секретаря судового засідання Чернега С.О.,

розглянувши у засіданні в залі суду в смт.Криве Озеро, в порядку загального позовного провадження цивільну справу №479/205/24 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Кривоозерської селищної ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права на частку у праві на земельну частку(пай) в порядку спадкування,

у ч а с н и к и с п р а в и :

позивач ОСОБА_1 ,

позивач ОСОБА_2 ,

відповідач Кривоозерська селищна рада,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду з позовом до Кривоозерської селищної ради Миколаївської області про визнання по 1/2 частки земельної ділянки площею 3,13 в умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності колишнього КСП "Зоря", в порядку спадкування за законом після смерті двоюрідного брата ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки державним нотаріусом Кривоозерською державної нотаріальної контори в нотаріальному порядку оформлення спадщини їм відмовлено, мотивуючи тим, що відсутній правовстановлюючий документ на спадкове майно.

В судове засідання позивачі не з`явились, надали до суду заяви, відповідно до яких позовні вимоги підтримали в повному обсязі, просили їх задовольнити.

Представник відповідача - Кривоозерської селищної ради Миколаївської області надіслав заяву, відповідно до якої просив розглянути справу без його участі, прийняти рішення відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до положень ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

З урахуванням положень ст.223 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути справу в без участі сторін, на підставі наявних у справі матеріалів, оскільки їхня неявка не перешкоджає розгляду спору.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Секретарської сільської ради Кривоозерського району Миколаївської області 27 грудня 2018 року (а.с.13).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 3,13 в умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності колишнього КСП "Зоря" в с.Секретарка Кривоозерського району Миколаївської області, яка належала ОСОБА_3 , на підставі рішення Кривоозерського районного суду Миколаївської області від 25 жовтня 2018 року (а.с.14-16).

Спадкоємцем за законом на спадщину після смерті ОСОБА_3 є:

-позивач ОСОБА_2 , як двоюрідний брат спадкодавця, що підтверджено даними свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 , виданого повторно виконавчим комітетом Секретарської сільської ради Кривоозерського району Миколаївської області від 25 липня 2019 року, свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_3 , виданого Кривоозерським рай відділом ЗАГС Миколаївської області 20 липня 1978 року, Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00021903094 від 18 січня 2019 року, Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00021903060 від 18 січня 2019 року, копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого Секретарським сільським ЗАГС Кривоозерського району Миколаївської області від 03 вересня 1970 року (а.с.39-46);

-позивач ОСОБА_1 , як двоюрідний брат спадкодавця, що підтверджено даними свідоцтва про народження серія НОМЕР_5 , виданого Секретарською сільською радою Кривоозерського району Миколаївської області 09 листопада 1978 року, свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_3 , виданого Кривоозерським рай відділом ЗАГС Миколаївської області 20 липня 1978 року, Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00021903094 від 18 січня 2019 року, Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00021903060 від 18 січня 2019 року, копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого Секретарським сільським ЗАГС Кривоозерського району Миколаївської області від 03 вересня 1970 року (а.с.39-46).

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, так як існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку земельної ділянки, після смерті ОСОБА_3 , державним нотаріусом позивачам відмовлено через відсутність правовстановлюючого документу (а.с.10).

Як вбачається із спадкової справи №16/2009(а.с.29-56), позивачі прийняли спадщину у встановленому законом порядку, подавши заяви про прийняття спадщини(а.с.29,47).

Згідно зположеннями ст.131ЗК України громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Положеннями ст.1218ЦК України визначено, що до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

За приписами ст.1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до положень ст.1225ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Згідно приписів ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Положеннями п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, право на спадщину є самостійним майновим правом, яке виникає на підставі факту її прийняття та підлягає захисту в передбачений законом спосіб, і через відмову нотаріуса у видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину. Даний спір підлягає розгляду в судовому порядку, оскільки іншим шляхом його вирішити не можливо, а набуття позивачем права власності на земельну ділянку не порушує права та законні інтереси інших осіб.

Суд враховує те, що дане право ніким не оспорюється, інші спадкоємці з відповідними вимогами не звертались.

За вказаних обставин, враховуючи, що позивачі є спадкоємцями за законом, суд визнає позовні вимоги законними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 13, 19, 81, 200, 206, 258-259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Кривоозерської селищної ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права на частку у праві на земельну частку(пай) в порядку спадкування, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , правона 1/2частку управі наземельну часткупай земельногопайового фондуКСП "Зоря"с.СекретаркаКривоозерського районуМиколаївської області,розміром 3,13в умовнихкадастрових гектарахбез визначеннямеж цієїчастки внатурі,в порядкуспадкування зазаконом післясмерті двоюрідногобрата ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , правона 1/2частку управі наземельну часткупай земельногопайового фондуКСП "Зоря"с.СекретаркаКривоозерського районуМиколаївської області,розміром 3,13в умовнихкадастрових гектарахбез визначеннямеж цієїчастки внатурі,в порядкуспадкування зазаконом післясмерті двоюрідногобрата ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя :

СудКривоозерський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118746996
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —479/205/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні