Ухвала
від 26.04.2024 по справі 354/141/23
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/141/23

Провадження № 2/354/109/24

У Х В А Л А

26 квітня 2024 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Ваврійчук Т.Л.

за участю секретаря судового засідання Старунчак Н.М.

представника позивача-відповідача адвоката Осташек В.І.

представника відповідача-позивача адвоката Давимуки В.Я.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в злоі суді в місті Яремче цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Яремчанської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зменшення обов`язкової частки у спадщині та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Яремчанської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання заповіту недійсним,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 25.01.2023 року звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Яремчанської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зменшення розміру обов`язкової частки відповідача у спадщині, що відкрилася після смерті матері сторін у справі ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 з 1/4 частки на 1/100 частку.

Ухвалою Яремчанського міського суду Івано-Франківської області від 30.01.2023 року відкрито провадження у вказаній справі та призначено її до розгляду за правилами загального позовного провадження.

23.02.2023 року ОСОБА_2 звернувся до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Яремчанська державна нотаріальна контора Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання недійсним заповіту ОСОБА_3 , складеного 20.12.2019 року на користь ОСОБА_1 та посвідченого державним нотаріусом Яремчанської міської державної нотаріальної контори Мотрук Н.Д., за реєстром №1040.

Ухвалою суду від 24.03.2023 року зустрічний позов об`єднано в одне провадження із первісним позовом.

Ухвалою суду від 12.01.2024 року у вказаній справі призначено посмертну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено судовим експертам Івано-Франківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Експертна установа листом від 23.02.2024 року за вих. №02/205 повернула без виконання ухвалу суду про призначення експертизи із посиланням на зміну найменування експертної установи, а також вказала на необхідність надати у розпорядження експертів для проведення посмертної судово-психіатричної експертизи оригінали медичних документів померлого спадкодавця(медичні карти амбулаторного хворого, медичні картки стаціонарного хворого). Одночасно на адресу суду повернуто матеріали цивільної справи.

Ухвалою суду від 21.03.2024 року провадження у даній справі поновлено та призначено у ній підготовче судове засідання.

23.04.2024 року від представника відповідача-позивача адвоката Давимуки В.Я. до суду надійшло клопотання про виправлення описки в ухвалі суду від 12.01.2024 року про призначення експертизи у частині зазначення найменування експертної установи та витребування доказів, вказаних у клопотанні виконуючого обов`язки начальника Івано-Франківської філії судових експертизи ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», а саме просить витребувати: у КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» (76000, вул. Федьковича, 91, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область), КНП «Яремчанська центральна міська лікарня» Яремчанської міської ради Івано-Франківської області(78500, вул. Довбуша,5 м. Яремче Івано-Франківська область), КНП «Яремчанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Яремчанської міської ради Івано-Франківської області(78501, вул. Довбуша, 5 м. Яремче Івано-Франківська область), КНП «Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради(77458, вул. Медична,17 м. Івано-Франківськ) оригіналів медичних документів(медичні картки амбулаторного хворого, медичні картки стаціонарного хворого) ОСОБА_3 . В обгрунтування клопотання зазначив, що виходячи із предмета зустрічного позову призначення посмертної судово-психіатричної експертизи у даній справі є обов`язковим, а тому на виконання клопотання експертної установи слід надати у розпорядження експертів оригінали вищезазначених медичних документів, наявність яких у вказаних закладах охорони здоров`я підтверджується раніше наданими на виконання ухвали суду копіями медичних документів померлої.

25.04.2024 року представник позивача-відповідача адвокат Осташек В.І. через підсистему «Електронний суд» подала заперечення на вказане клопотання. У задоволенні клопотання представника ОСОБА_2 просить відмовити посилаючись на те, що всупереч вимог ст.117 ЦПК України представником відповідача-позивача не сплачено судовий збір за подане клопотання про забезпечення доказів, що є підставою для відмови у задоволенні клопотання. Також зазначила, що положеннями Закону України «Про судову експертизу», наказом Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998 року «Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень», наказом Міністерства охорони здоров`я України №865 від 08.05.2018 року «Про затвердження порядку проведення судово-психіатричної експертизи» не передбачено необхідності представлення експертові оригіналів документів для проведення посмертної судово-психіатричної експертизи. При цьому Закон не встановлює права експерта клопотати про надання взамін наданих судом копій документів-оригіналів тих самих документів, що вказує на незаконність вимоги експертної установи та також є підставою для відмови у задоволенні поданого клопотання. Окрім цього, позивач за первісним позовом вважає передчасним призначення у даній справі посмертної судово-психіатричної експертизи без допиту сторін, свідків, нотаріуса щодо особливостей поведінки та психічного стану ОСОБА_3 у період близький до укладення оспорюваного правочину. Додатково вказала, що у матеріалах справи наявна відповідь з КНП «Яремчанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, якою підтверджується відсутність у вказаній установі медичної документації ОСОБА_3 , а тому у цій частині клопотання представника ОСОБА_2 вказує на зловживання процесуальними правами.

У підготовчому судовому засіданні представник відповідача-позивача подане клопотання підтримав та просив його задовольнити, посилаючись на те, що дане клопотання подане у порядку ст.84 ЦПК України, не є клопотанням про забезпечення доказів та не підлягає оплаті судовим збором. Зазначив, що ухвала суду про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи у даній справі не оскаржувалась та набрала законної сили, експерт попереджений про кримінальну відповідальність за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків та вправі клопотати про надання йому додаткових матеріалів для проведення експертизи, в тому числі оригіналів медичних документів. Також вказав, що у разі визнання необґрунтованим клопотання про витребування доказів у КНП «Яремчанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, суд може відмовити у задоволенні клопотання у цій частині.

Представник позивача-відповідача у підготовчому судовому засіданні у режимі відеоконференції просила у задоволенні вказаного клопотання відмовити, з мотивів, наведених у письмових запереченнях. Вказала, що у листі експертної установи та у поданому клопотанні не обґрунтовано необхідність надання експертам оригіналів медичної документації спадкодавця та неможливість проведення експертизи за наданими копіями. Вважає, що задоволення вказаного клопотання призведе до затягування судового розгляду, а також в умовах воєнного стану є ризик втрати оригіналів медичних документів у разі їх витребування та направлення у розпорядження судових експертів.

Представник Яремчанської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у судове засідання не з`явився, проте у матеріалах справи наявне клопотання про розгляд даної справи у відсутності представника третьої особи.

При вирішенні клопотання про витребування доказів суд враховує наступне.

У даній справі ухвалою суду від 12.01.2024 року призначено посмертну судово-психіатричну експертизу. Зазначена ухвала сторонами не оскаржувалась, набрала законної сили та є чинною. Висновок посмертної судової психіатричної експертизи в даній цивільній справі необхідний для з`ясування обставин, які входять до предмета доказування та мають значення для правильного вирішення справи.

Виконуючий обов`язки начальника Івано-Франківської філії судових експертизи ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» у листі від 23.02.2024 року вказала на необхідність надати у розпорядження судових експертів оригінали медичної документації померлої ОСОБА_3 для забезпечення проведення призначеної судом експертизи.

Відповідно до п.2 ч.6 ст.72 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про подання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом. Аналогічні приписи викладено у п.1 ч.1 ст.13 Закону України «Про судову експертизу».

Частинами другою-третьою ст.107 ЦПК України визначено, що експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за привалами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Частиною першою ст.84 ЦПК України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У разі задоволення клопотання у відповідності до ч.3 ст.84 ЦПК України суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно п.10 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Проаналізувавши заявленепредставником відповідача-позивачаклопотання провитребування доказів,заслухавши думкуучасників судовогорозгляду,суд приходитьдо переконання,що вказанеклопотання слідзадовольнити частковота зметою забезпеченняпроведення призначеноїу справіпосмертної судово-психіатричноїекспертизи витребувати у

КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради», КНП «Яремчанська центральна міська лікарня» Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, КНП «Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради оригінали медичних документів(медичні картки амбулаторного хворого, медичні картки стаціонарного хворого) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,жительки АДРЕСА_1 . У задоволенні клопотання в частині витребування медичної документації спадкодавця у КНП «Яремчанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Яремчанської міської ради Івано-Франківської області слід відмовити, оскільки у матеріалах справи наявна відповідь вказаної медичної установи про відсутність будь-якої медичної документації ОСОБА_3 .

При цьому суд враховує те, що зазначене клопотання про витребування доказів подане в порядку ст.84 ЦПК України, а тому на нього не поширюються норми ст.ст.116-117 ЦПК України, що регулюють порядок забезпечення доказів.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у в інших випадках, коли питання, визначені частиною другоюстатті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

На підставі наведеного, керуючись стт.ст. 72, 84, 107, 189, 197, 258, 258-261 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання представникавідповідача-позивача ОСОБА_2 про витребування доказів задовольнити частково.

Витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» (76000, вул. Федьковича, 91, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область), Комунального некомерційногопідприємства «Яремчанська центральна міська лікарня» Яремчанської міської ради Івано-Франківської області(78500, вул. Довбуша,5 м. Яремче Івано-Франківська область), Комунального некомерційного підприємства «Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради(77458, вул. Медична,17 м. Івано-Франківськ) оригінали медичних документів(медичні картки амбулаторного хворого, медичні картки стаціонарного хворого) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,жительки АДРЕСА_1 .

У задоволенні решти вимог клопотання-відмовити.

Підготовче судове засідання відкласти на 10 год. 00 хв. 27 травня 2024 року.

Копію ухвали направити для виконання у КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» (76000, вул. Федьковича, 91, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область), КНП «Яремчанська центральна міська лікарня» Яремчанської міської ради Івано-Франківської області(78500, вул. Довбуша,5 м. Яремче Івано-Франківська область), КНП «Прикарпатськийклінічнийонкологічнийцентр Івано-Франківськоїобласноїради(77458,вул.Медична,17м.Івано-Франківськ) та зобов`язати надати запитувані судом документи у п`ятиденний строк з моменту отримання даної ухвали суду.

Роз`яснити, що відповідно до ч.7 ст.84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі із причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч.8 ст. 84 ЦПК України). Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази (ч.9 ст. 84 ЦПК України).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Повна ухвала суду складена 01 травня 2024 року.

Головуючий суддя: Т. Л. Ваврійчук

СудЯремчанський міський суд Івано-Франківської області 
Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118748578
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —354/141/23

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні