Ухвала
від 01.05.2024 по справі 910/3179/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

01.05.2024Справа № 910/3179/24

За позовом Комунального підприємства "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом`янського району м. Києва"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОПРОДМАГ"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Солом`янська районна в місті Києві державна адміністрація

про стягнення 2 790,56 грн

Суддя Гумега О.В.

Представники: без виклику учасників справи

УСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом`янського району м. Києва" (далі - позивач, КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом`янського району м. Києва") звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОПРОДМАГ" (далі - відповідач, ТОВ "ЕКОПРОДМАГ") про стягнення 2 790,56 грн, з яких: 2 779,44 грн заборгованості за оренду приміщення (основний борг), 11,12 грн грн інфляційних втрат.

Позовні вимоги обгрунтовані порушенням відповідачем умов Договору про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 788 від 05.11.2019 в частині сплати орендної плати за період з 01.01.2024 по 12.01.2024.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.03.2024 позовну заяву залишено без руху, встановлено позивачу спосіб та строк усунення недоліків позовної заяви.

02.04.2024 через відділ діловодства суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви, направлена до суду засобами поштового зв`язку 29.03.2024. До наведеної заяви додано позовну заяву із зазначенням електронної адреси відповідача та доданим до неї обгрунтованим розрахунком суми основного боргу та інфляційних втрат.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.04.2024 постановлено прийняти позовну заяву (в редакції, доданій до заяви про усунення недоліків) до розгляду та відкрити провадження у справі № 910/3179/24, розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання), залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Солом`янську районну в місті Києві державну адміністрацію (Україна, 03151, місто Київ, проспект Повітряних Сил, будинок 41; ідентифікаційний код 37378937) (далі - третя особа).

25.04.2024 через відділ діловодства суду від представника третьої особи надійшли пояснення по справі № 910/3179/24, відповідно до яких третя особа підтримує позовні вимоги позивача та просить їх задовольнити у повному обсязі.

У якості додатку до наведених пояснень додано клопотання щодо розгляду справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, відповідно до якого третя особа просить суд згідно з ч. 5 ст. 252 ГПК України проводити розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін), а також призначити розгляд справи за правилами загального позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Розглянувши клопотання третьої особи про розгляд справи за правилами загального позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, суд дійшов висновку про відхилення останнього з огляду на таке.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Дана справа не входить до переліку справ, зазначених у частині 4 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, які не можуть бути розглянуті у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 3-4 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Частиною 5 статті 252 ГПК України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно з частиною 6 наведеної статті ГПК України, суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов: 1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Судом встановлено, що предметом позову у даній справі є стягнення грошової суми (ціна позову 2 790,56 грн), розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у даній справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Наведене, в свою чергу, свідчить про одночасне існування двох умов, визначених частиною 6 наведеної статті ГПК України, за наявності яких суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні. До того ж, відповідне клопотання подане третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, а не стороною (позивачем, відповідачем).

За таких обставин, враховуючи приписи ст. 252 ГПК України, які підлягають застосуванню судом при розгляді поданого третьою особою клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, суд відхиляє таке клопотання.

Керуючись ст. 12, 232, 234, 235, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Солом`янської районної в місті Києві державної адміністрації про розгляд справи за правилами загального позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін відхилити.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 01.05.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя Оксана ГУМЕГА

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118752846
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про комунальну власність щодо оренди

Судовий реєстр по справі —910/3179/24

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні