Ухвала
від 01.05.2024 по справі 546/239/23
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/239/23

номер провадження 2/546/27/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року м. Решетилівка

Решетилівський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Романенко О.О., розглянувши заяву про самовідвід у цивільній справі№ 546/239/23за позовом ОСОБА_1 доРешетилівської державноїнотаріальної контори,треті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору:Східне міжрегіональнеуправління Міністерстваюстиції,Новосанжарський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уПолтавському районіПолтавської областіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Суми),Решетилівська міськарада, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ,про закінченняспадкової справибез видачісвідоцтв проправо наспадщину тазобов`язання прийнятизаяву проприйняття спадщиниіз заведеннямспадкової справи,

в с т а н о в и в :

В провадженні Решетилівського районного суду Полтавської області перебуває вищезазначена справа.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.02.2023, головуючим суддею визначено суддю Зіненка Ю.В.

30 квітня 2024 року суддя Зіненко Ю.В. заявив самовідвід у справі № 546/239/23, який було задоволено ухвалою суду від 30.04.2024.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.05.2024 головуючим суддею у справі № 546/239/23 визначено суддю Романенко О.О.

01 травня 2024 року головуючим суддею заявлено самовідвід, який обґрунтований тим, що Решетилівський районний суд Полтавської області є учасником в інших цивільних та адміністративних провадження за позовами ОСОБА_1 , а також щодо Решетилівського районного суду Полтавської області здійснюється досудове розслідування за заявами ОСОБА_1 та ОСОБА_7 щодо працівників та посадових осіб суду.

Так, 12.09.2023 через Єдинусудову інформаційно-телекомунікаційнусистему «Електроннийсуд» досуду надійшлапозовна заяваОСОБА_1 до Держави України в особі Решетилівського районного суду Полтавської області, Держави України в особі Державної казначейської служби України про внесення змін до АСДС по цивільній справі № 546/239/23 та відшкодування моральної шкоди (справа № 546/1185/23). Цивільна справа № 546/1185/23 направлена до Полтавського апеляційного суду для визначення підсудності. Ухвалою Полтавського апеляційного суду підсудність зазначеної справи визначена Полтавському районному суду Полтавської області. Станом на 01 травня 2024 року ухвала Полтавського районного суду Полтавської області перебуває на перегляді в апеляційній інстанції, апеляційний розгляд не завершено.

22.01.2024 ОСОБА_1 подала до Полтавського окружного адміністративного суду адміністративний позов (справа № 440/785/24) до Решетилівського районного суду Полтавської області, треті особи ОСОБА_7 , Полтавський районний суд Полтавської області, Новосанжарський районний суд Полтавської області, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Полтавській області про визнання дій голови Решетилівського районного суду Полтавської області ОСОБА_8 протиправними та зобов`язати голову суду ОСОБА_8 та суддю ОСОБА_8 на час роботи на посаді судді Решетилівського районного суду Полтавської області утриматися від вчинення певних дій.

24 квітня 2024 року ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду у справі № 440/785/24 відкрито апеляційне провадження. Станом на 01 травня 2024 року апеляційний розгляд не завершено.

Окрім того, ОСОБА_1 ініціювала порушення кримінальних проваджень щодо вчинення кримінальних правопорушень апаратом Решетилівського районного суду Полтавської області, у тому числі і головою Решетилівського районного суду Полтавської області ОСОБА_8 . Досудові розслідування розпочаті за заявами ОСОБА_1 на підставі ухвал слідчих суддів, постановлених в період 2023 року. У межах зазначених кримінальних проваджень вчиняються слідчі дії.

Таким чином, Решетилівський районний суд Полтавської області є учасником в інших цивільних та адміністративних провадженнях за позовом ОСОБА_1 , а також щодо Решетилівського районного суду Полтавської області здійснюються досудові розслідування за заявами ОСОБА_1 та ОСОБА_7 щодо працівників та посадових осіб суду.

Випадки структурної відсутності безсторонності конкретного суду в цілому зазначені у справі «Боян Господінов проти Болгарії» (Boyan Gospodinov v. Bulgaria, §§ 54- 60, заява № 28417/07), яка розглянута ЄСПЛ 05.04.2018, в якій ЄСПЛ констатував, що кримінальний суд, який судив заявника в кримінальному провадженні, одночасно був відповідачем в окремому цивільному провадженні щодо завданої шкоди, розпочатому заявником. Так, у цьому рішенні ЄСПЛ зазначив, що ця справане порушуєжодних питаньщодо суб`єктивноїнеупередженості,тому ЄСПЛрозглядав питанняпро неупередженістьсуддів укримінальних справаху ційсправі всвітлі об`єктивноїперевірки.ЄСПЛ виснував,що «….незважаючи нате,що немаєпідстав сумніватисяв особистійнеупередженості суддіву кримінальнихсправах Окружногосуду містаСтара Загораїхній професійнийзв`язок зоднією зісторін одночаснотриваючого цивільногопровадження могливикликали законніпобоювання узаявника щодооб`єктивноїнеупередженості суддів.Крім того,згідно збюджетними правилами,що маютьвідношення доцієї справи,будь-якакомпенсація,присуджена заявникув разіуспіху йогопозову провідшкодування шкоди,була бвиплачена збюджету обласногосуду містаСтара Загора.Незважаючи нате,що небуло встановлено,що цейфакт будь-якимчином вплинувна особистуситуацію суддівсуду,він мігзаконно посилитисумніви заявника. Суд також зазначає, що національне законодавство вимагало від суддів відмовитися від кримінальної справи, якщо були будь-які сумніви щодо їх неупередженості. Зокрема, згідно зі статтею 25 § 9 редакції КПК, чинної на той час, судді могли відмовитися від розгляду справи на підставі будь-якої обставини, яка потенційно може викликати сумнів щодо їх неупередженості, навіть у випадках, прямо не згаданих у цій статті. Національне законодавство також передбачало механізм передачі кримінальної справи до іншого суду того самого рівня юрисдикції, якщо компетентний суд не міг сформувати судовий склад через відвід усіх його суддів. Викладених вище міркувань достатньо, щоб дозволити Суду дійти висновку про порушення пункту 1 статті 6 Конвенції на тій підставі, що друга кримінальна справа проти заявника не була розглянута безстороннім судом. …» (пункти 54-57, 60).

Незважаючи нате,що немаєпідстав сумніватисяв особистійнеупередженості суддіРешетилівського районногосуду Полтавськоїобласті РоманенкоО.О.,проте зв`язокРешетилівського районногосуду Полтавськоїобласті,як органув ціломуз однієюзі сторінв ініційованих ОСОБА_1 інших цивільних,адміністративних такримінальних провадженняхможе викликализаконні побоюванняу заявникащодо неупередженостісудді Решетилівськогорайонного судуПолтавської областіза критеріємструктурної відсутності безсторонності конкретного суду в цілому.

Інститут відводу (самовідводу) є однією з найважливіших гарантій здійснення правосуддя неупередженим та справедливим судом. Відвід (самовідвід) дозволяє виключити найменшу підозру в зацікавленості судді в результатах розгляду конкретної справи, навіть якщо насправді такої зацікавленості немає, оскільки пріоритетною тут є довіра до суду.

У відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно з ч. 1 ст. 40 ЦПК України питання про самовідвід судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає, що заява головуючого судді Романенко О.О. про самовідвід підлягає задоволенню з підстав викладених у даній заяві. Справу необхідно передати до канцелярії суду для повторного розподілу за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 36-41, 258-260, 353 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Заяву судді Романенко О.О. про самовідвід у цивільній справі № 546/239/23 за позовом ОСОБА_1 до Решетилівської державної нотаріальної контори, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції, Новосанжарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Решетилівська міська рада, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , про закінчення спадкової справи без видачі свідоцтв про право на спадщину та зобов`язання прийняти заяву про прийняття спадщини із заведенням спадкової справи задовольнити.

Матеріали цивільної справи № 546/239/23 за позовом ОСОБА_1 до Решетилівської державної нотаріальної контори, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції, Новосанжарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Решетилівська міська рада, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , про закінчення спадкової справи без видачі свідоцтв про право на спадщину та зобов`язання прийняти заяву про прийняття спадщини із заведенням спадкової справи передати до канцелярії суду для здійснення автоматизованого розподілу справи в порядку, передбаченому ЦПК України.

Повний текст ухвали складено 01 травня 2024 року.

Суддя О.О. Романенко

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118755700
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —546/239/23

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Цибізова С. А.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Зіненко Ю. В.

Постанова від 09.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Постанова від 09.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні