Рішення
від 01.05.2024 по справі 217/50/24
АВДІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 217/50/24

Провадження № 2/217/45/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 травня 2024 року Авдіївський міський суд Донецької області в складі:

головуючий суддя Пронін С.Г.

за участю секретаря Гордієнко І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Авдіївської міської військової адміністрація Покровського району Донецької області про визнання права власності на квартиру,

В С Т А Н О В И В :

Позивачі звернулися до суду з вказаним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги наступним. На підставі свідоцтва про право власності на житло, виданого 14 травня 2002 року Виконавчим комітетом Авдіївської міської ради, згідно рішення № 107 від 14.05.2002, позивачам та ОСОБА_3 в рівних частках на праві спільної приватної власності належить квартира, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Право власності на вказану квартиру було зареєстровано у КП «Бюро технічної інвентаризації м. Донецька» 31 травня 2002 року, за реєстровим номером 4976. 30.01.2013 інший співвласник квартири ОСОБА_3 померла. З метою реєстрації права власності в державному реєстрі прав на нерухоме майно, позивачі звернулись до державного реєстратора, проте у здійсненні реєстрації їх прав було відмовлено з тих підстав, що БТІ, яке здійснювало реєстрацію права власності не здійснює свої повноваження та знаходиться на тимчасово окупованій території України, що позбавляє реєстратора можливості отримати підтвердження інформації щодо реєстрації права власності на спірну квартиру. У зв`язку з чим, позивачі просять визнати за ними право власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , у розмірі по 1/3 частки за кожним.

Позивачі у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, надали заяви, згідно яких просили розглянути справу без їх участі, позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Представник відповідача Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій не заперечувала проти задоволення позовних вимог.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до переконання, що позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до свідоцтва про право власності на житло, виданого 14 травня 2002 року Виконавчим комітетом Авдіївської міської ради, згідно рішення № 107 від 14.05.2002, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на праві спільної приватної власності в рівних частках належить квартира, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно реєстраційного напису, право власності на вказану квартиру зареєстровано за ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , у КП «Бюро технічної інвентаризації м. Донецька» 31 травня 2002 року, за реєстровим номером 4976.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 31.01.2013, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно технічного паспорта 13 лютого 2019 року, квартира за адресою: АДРЕСА_1 , має загальну площу 44,4 кв.м., житлову площу 28,7 кв.м. Технічний паспорт виготовлено ТОВ «Юридична компанія «Золоті Ворота» за замовленням ОСОБА_2 , інвентаризаційна справа № 08/02/19. Відомості про технічну інвентаризацію внесені до Реєстру будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, що підтверджується Витягом з реєстру від 13.02.2019 № ТІ01:1879-0473-6506-8544.

Згідно розпорядження начальника Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області № 8 від 08.01.2024, у м. Авдіївка Покровського району Донецької області перейменовано вулицю Гагаріна на вулицю Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла.

Згідно рішеннядержавного реєстратораправна нерухомемайно Департаментуз питаньреєстрації виконавчогооргану Київськоїміської радиМовчан А.С.№ 71939031від06.03.2024, щодо реєстрації права власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , відмовлено у реєстрації права власності на вказану квартиру, з тих підстав, що БТІ, яке здійснювало реєстрацію права власності не здійснює свої повноваження та знаходиться на тимчасово окупованій території України, що позбавляє реєстратора можливості отримати інформацію щодо реєстрації об`єкту нерухомого майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан строком на 30 діб, який неодноразово був продовжений та станом на дату розгляду справи триває.

Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (у редакції станом на час розгляду справи), м. Авдіївка, що відноситься до Авдіївської міської територіальної громади Донецької області, місто Донецьк та місто Ясинувата, які входять до Донецького району Донецької області віднесено до тимчасово окупованої російською федерацією території України.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Частиною першою статті 321 ЦК України визначено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

З приписів ст. 392 ЦК України слідує, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Тобто передумовою для застосування ст. 392 ЦК України є відсутність іншого, крім судового, шляху для відновлення порушеного права. Позивачами у позові про визнання права власності є особи, які вже є власниками. Вказана стаття не породжує, а підтверджує наявне у позивача право власності, набуте раніше на законних підставах, у тому випадку, якщо відповідач не визнає, заперечує або оспорює наявне в позивача право власності, а також у разі втрати позивачем документа, який посвідчує його право власності.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Виходячи з вищевикладеного, аналізуючи надані у справі докази у їх сукупності та кожний доказ окремо, з урахуванням визнання позову відповідачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, оскільки позивачами було доведено їх право власності на вищевказану квартиру, проте оскільки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно дані відомості відсутні, а отримати інформацію щодо зареєстрованого права власності позивачів на квартиру, яка міститься на паперових носіях у БТІ, що знаходиться на тимчасово окупованій території України на даний час неможливо, позивачі не можуть розпоряджатися своїм майном, що порушує їх право власності, тому заявлені ними позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 321, 328, 392 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на 1/3 частку квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 44,4 кв.м., житловою площею 28,7 кв.м.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на 1/3 частку квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 44,4 кв.м., житловою площею 28,7 кв.м.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Авдіївського міського

суду Донецької області С.Г. Пронін

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118756324
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —217/50/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні